• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.0°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.9°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.7°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 15.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.2°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 14.5°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 22.5°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 22.9°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 15.8°C / 23.2°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.2°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 21.0°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  29%

«Θραξ Πανκc» | φωτ. Dimitris Kapantais

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν οι «Βάκχες» εκστασιάζονται με γκάιντα, καβάλ και ηλεκτρική κιθάρα

 • A-
 • A+
Θραξ Πανκ: Το συγκρότημα που συνδυάζει μοναδικά τους θρακιώτικους ρυθμούς και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα με τον πανκ-ροκ «ηλεκτρισμό», έγραψε μουσική για την παράσταση η οποία, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, πάει στην Επίδαυρο το επόμενο τριήμερο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνέδεσαν τα παραδοσιακά θρακιώτικα με την πανκ εκδοχή της ροκ: «ούτως ή άλλως τα θρακιώτικα είναι δυνατή μουσική με έντονους ρυθμούς, αλλά όλες οι μουσικές μπορούν να γίνουν πανκ. Είναι θέμα προσέγγισης και διάθεσης. Δεν ήταν δύσκολο να μπει κιθάρα σε έναν παραδοσιακό σκοπό και να κάνει πιο ηλεκτρικό τον ήχο», λένε.

Πριν από πέντε χρόνια μας σύστησαν τον ήχο τους με τον τίτλο του πρώτου τους EP: «Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια». Σε λίγες μέρες οι Θραξ Πανκc, δηλαδή οι Πάνος Γκίνης (ηλεκτρική κιθάρα/μπάσο), Βαΐτσης Χαροκοπίδης (γκάιντα, καβάλ, ζουρνάς) και Γιώργος Σταυρίδης (νταούλι, θρακιώτικη λύρα), με καταγωγή από τη Θράκη, Εβρίτες, αφήνουν τα πανηγύρια, τις γιορτές και τα μουσικά φεστιβάλ κι ετοιμάζονται να εμφανιστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, συνοδεύοντας ζωντανά με τη μουσική τους τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, έργο για τον θεό Διόνυσο στην εκστασιακή, ελευθεριάζουσα αλλά και βίαιη έκφανσή του, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Ενα ριζοσπαστικό μουσικό είδος θα «ντύσει» ένα ριζοσπαστικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Πώς συνομιλεί το μουσικό σας είδος με το αρχαίο κείμενο; ρωτήσαμε τον Πάνο Γκίνη.

Μα η γκάιντα και το νταούλι είναι αρχαία όργανα από μόνα τους, υπήρχαν στην περιοχή της Θράκης και ο ήχος τους βγάζει ένα πρωτόγονο συναίσθημα. Βγάζουν ένα είδος ψυχεδέλειας. Και οι «Βάκχες» είναι μια τραγωδία που βασίζεται πάνω στην έκσταση που προσφέρει ο Βάκχος. Μέσα από όλη αυτή τη λατρεία εκστασιάζει τις γυναίκες που τον ακολουθούν με έναν δικό του τρόπο. Εκεί κάπου ο ήχος της γκάιντας είναι στην ουσία μια μελοποιημένη έκσταση που προσφέρει ο θεός Διόνυσος στις μαινάδες του. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας, μεγάλη τιμή και τύχη, αλλά πιστεύω ότι ως μπάντα ταιριάζουμε στον χώρο και στο έργο βγάζοντας ένα πρωτόγονο ήχο και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που νομίζω ότι θα δέσει όμορφα με τον τόπο και το τοπίο.

Τι σας έχει εντυπωσιάσει από το κείμενο; Βλέπετε κάποια σύνδεσή του με το σήμερα;

Το έργο στηρίζεται σε μια μάχη πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Από τη μια μεριά η τόσο ανώριμη πολιτική εξουσία που έχει δοθεί σε έναν 17χρονο πιτσιρικά μπορεί να παραλληλιστεί με τους σύγχρονους πολιτικούς και την ανωριμότητά τους στον τρόπο που διαχειρίζονται τις καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η θρησκευτική εξουσία και το πόσο σκληρή και αδυσώπητη μπορεί να γίνει, όταν, όπως είδαμε και με την πανδημία, οι εκπρόσωποί της τα βάζουν με ένα ολόκληρο κράτος και τους νόμους – κι αυτό συνέβη και τώρα όταν καλούσαν τους πιστούς να μεταλάβουν λέγοντάς τους ότι όλα είναι καλά. Είναι μια διαρκής και διαχρονική μάχη εξουσίας στην οποία ο θρησκευτικός ηγέτης, με φοβερά σκληρό τρόπο, βάζει τον πρώτο πολίτη της πόλης, τον βασιλιά της, να δολοφονείται από την ίδια τη μαινάδα μητέρα του...

Στις «Βάκχες», όπου οι συγκρούσεις θνητών και θεού παίρνουν ακραίο χαρακτήρα και ο θεός απαντά στην Υβρη με Τιμωρία, αποδίδοντας σκληρή Δικαιοσύνη για να οδηγήσει στην Κάθαρση, οι συντελεστές του έργου δίνουν και περιβαλλοντικές προεκτάσεις: «Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους».

■ Ποιοι είναι οι Θραξ Πανκc: Το μουσικό σχήμα με καταγωγή από τον Εβρο, σχηματίστηκε καταρχάς το 2006, με ύφος, ακόμα τότε, αμιγώς παραδοσιακό. Τα επόμενα χρόνια τα μέλη του άρχισαν να πειραματίζονται και να ενσωματώνουν στη μουσική τους σύγχρονη αισθητική και «δάνεια» από διάφορα μουσικά είδη, συμβατά με τις καταβολές και τις διαθέσεις τους. Εμφανίζονταν σε τοπικές εκδηλώσεις, έθιμα και γάμους, και σε μικρά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, με βασικά μέλη τον Βαΐτση Χαρακοπίδη στην γκάιντα και το καβάλ και τον Γιώργο Σταυρίδη στο νταούλι και τη λύρα, μέχρι και το 2010, όταν έκαναν την πρώτη συναυλιακή τους εμφάνιση σε φεστιβάλ ως Θραξ Πανκc.

Το 2015, με τον ερχομό του Πάνου Γκίνη στο ηλεκτρικό μπασοκίθαρο, ο ήχος τους απέκτησε ηλεκτρικό χαρακτήρα, με live looping, ψυχεδελικά περάσματα, βαριές κιθάρες, math ξεσπάσματα και πανκ αισθητική. Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει στα μεγαλύτερα εγχώρια φεστιβάλ, αλλά και σε συναυλίες στο εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία και Κύπρο). Το 2016 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP («Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια»). Το 2017 στο σχήμα προστέθηκε ως μόνιμο μέλος ο ηχολήπτης Μάρκος Κουτσιανάς, ο οποίος ανέλαβε την ηχητική επιμέλεια της πρώτης τους ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς (το ομώνυμό τους άλμπουμ «Thrax Punks»). Εκτοτε, με τη βάση τους πλέον στην Αθήνα, γράφουν μουσική για τον κινηματογράφο, συνεργάζονται με γνωστούς καλλιτέχνες και, όπως αποδεικνύεται τώρα, είναι πρόθυμοι για μεγάλες καλλιτεχνικές προκλήσεις όπως τη σύνθεση μουσικής για αρχαίο δράμα.


📌 Info: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. 13, 14 & 15 Αυγούστου (στις 21.00). Βάκχες του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και την Εταιρεία Τέχνης «Αrs Aeterna». Σε μετάφραση Γ. Χειμωνά, σκηνοθεσία Ν. Κοντούρη, σκηνικά-κοστούμια Λ. Μινέτου, μουσική σύνθεση - διδασκαλία ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC. Με τους Ακη Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (Πενθέας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρη Πετρόπουλο (Κάδμο), Κωνσταντίνο Ασπιώτη (Αγγελιοφόρος) και στον Χορό τις Θ. Γρίβα, Σ. Κάκκινου, Ελ. Στεργίου, Φ. Μουστάκη, Ι. Γεωργίου, Σ. Κουλέρα, Ι. Τζίκα. Προπώληση: aefestival.gr

ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Ενα ανεξάντλητο απόθεμα αγωνιστικότητας και ενότητας εμπνέει τον λαό, από γενιά σε γενιά»
Για τη μουσική παράσταση-πολυθέαμα που θα απολαύσουμε στη Δραπετσώνα την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου μιλά στην «Εφ.Συν.» ο συγγραφέας και ποιητής Φώντας Λάδης.
«Ενα ανεξάντλητο απόθεμα αγωνιστικότητας και ενότητας εμπνέει τον λαό, από γενιά σε γενιά»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Λάιβ στην Ελλάδα, 30 χρόνια μετά
Μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης, ο τζαζίστας, Θόδωρος Καπηλίδης με τη διεθνή καριέρα επιστρέφει στα πάτρια εδάφη με νέο μουσικό σχήμα και άλμπουμ.
Λάιβ στην Ελλάδα, 30 χρόνια μετά
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Εχουμε ανάγκη από παραμυθία
Η Αφροδίτη Μάνου στη Μικρή Επίδαυρο με Θάνο Μικρούτσικο. Με τον Κώστα Θωμαΐδη θα ερμηνεύσουν τραγούδια ζωντανά, με αντοχή στον χρόνο, σε μια παράσταση με τίτλο «Η μνήμη όταν επιστρέφει... εκδικείται»
Εχουμε ανάγκη από παραμυθία
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Για τους σιωπηλούς ήρωες της τραγωδίας
Ο σημαντικός συνθέτης παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 δύο παλαιότερες δημιουργίες του, τις οποίες εμπνεύστηκε από δύο μυστηριώδη πρόσωπα της «Ηλέκτρας» και του «Οιδίποδα Τυράννου». Τον «Πυλάδη», που η πρεμιέρα...
Για τους σιωπηλούς ήρωες της τραγωδίας
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Χάθηκε η μουσική από τη φωνή του ηθοποιού»
Με τεράστια πείρα και περγαμηνές, με καταξίωση σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, εκτός από μεγάλος ερμηνευτής, είναι αδιάκοπος ερευνητής της φωνής. Θεωρεί ότι πρόκειται για το σπουδαιότερο...
«Χάθηκε η μουσική από τη φωνή του ηθοποιού»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Από την Οδησσό και το Μεσολόγγι ώς το Κερατσίνι
Τους αγώνες των Ελλήνων με άξονα την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στον Πολυχώρο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας την Κυριακή με τη συναυλία του έργου το «Ποτάμι».
Από την Οδησσό και το Μεσολόγγι ώς το Κερατσίνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας