Ο Δημήτρης Τσόλης είναι ένα νέος μουσικός που αγαπάει αυτό που διάλεξε να κάνει. Από μαθητής ήθελε να γίνει ντράμερ. Κι αυτό σπούδασε, μ’ αυτό ασχολήθηκε επαγγελματικά. Κι ήταν ευτυχής. Μέχρι που ήρθε ο Covid και οι καραντίνες.
Και οι μουσικές σκηνές έκλεισαν, οι συναυλίες απαγορεύτηκαν, τα όργανα σταμάτησαν... Χιλιάδες μουσικοί έμειναν χωρίς δουλειά, με σχέδια και προγράμματα ναυαγισμένα, μετέωροι μέσα στο συνεχιζόμενο lockdown και τον τρόμο της πανδημίας.
Ομως ο Δημήτρης Τσόλης βρήκε τον τρόπο να παίζει και να εκτονώνεται. Εκεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρχαία Επίδαυρο όπου περνάει τον καιρό της καραντίνας. Μέσα στη φύση έστησε τα όργανά του.
Στον ολάνθιστο κήπο της ταβέρνας «Καλογερικό» που διατηρεί η οικογένειά του έξω από το χωριό. Στρώνει το χαλί, τοποθετεί τύμπανα, πιατίνια, μπαγκέτες, το σκαμπό του και το βοηθητικό τραπεζάκι δίπλα του. Και παίζει. Και η μουσική του ακούγεται σ’ όλα τα περιβόλια μέχρι το χωριό. Σαν να γίνεται κάπου συναυλία, σαν γιορτή...
Εν τω μεταξύ, το lockdown έχει δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στις δραματικές σχολές αλλά στα ωδεία και τις μουσικές σχολές. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, «μεγάλος αριθμός από τους μικρότερους σε ηλικία σπουδαστές έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους με πιθανότερο ενδεχόμενο να μην ξαναξεκινήσουν οι περισσότεροι απ’ αυτούς».
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ζητάει από το υπουργείο Πολιτισμού να ανοίξει άμεσα τα ωδεία και τις μουσικές σχολές, εφαρμόζοντας τα αυστηρά και ασφαλή υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσχυαν πέρσι και να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο, για να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά της χρονιάς.
Συγχρόνως «πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα τη συζήτηση και τις διαδικασίες για τη δημιουργία συστήματος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Δημόσιου και Δωρεάν, που θα ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια, για τις μορφές της Τέχνης που αυτό είναι αναγκαίο και θα καταλήγει στην πανεπιστημιακή βαθμίδα. Αμεσα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αντιστοίχισης των υπαρχόντων τίτλων σπουδών με αυτούς των Πανεπιστημίων, μέσα από επιτροπές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με κριτήρια που τα ίδια θα διαμορφώσουν».
Καλεί στους μουσικούς που εργάζονται και ως εκπαιδευτικοί, τους σπουδαστές και τους γονείς τους να οργανώσουν συζητήσεις σε κάθε ωδείο και να οργανώσουν τη δράση τους. Πρώτο βήμα στις διεκδικήσεις τους το συλλαλητήριο την Τρίτη 6 Απριλίου στις 11.00 π.μ. στο υπουργείο Πολιτισμού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας