• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.7°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 27.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.1°C
  0 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  80%
INSTAGRAM/livadaskostas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν έχουμε κουλτούρα συναυλίας χωρίς τραπέζι, ποτό και τσιγάρο»

 • A-
 • A+
«Περιοδεία εντός» ο νέος του δίσκος με 16 σταθμούς, στους οποίους συναντάει τους αγαπημένους συνεργάτες και φίλους Τσαλιγοπούλου, Μακεδόνα, Μπάμπαλη και τον Τάσο Σκούρα, που τον βοήθησε στην ηχογράφηση του τραγουδιού για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Το καινούργιο άλμπουμ του Κώστα Λειβαδά μοιάζει να έχει έναν τίτλο που περιγράφει τι ακριβώς συμβαίνει τώρα στη μουσική: λέγεται «Περιοδεία εντός» (Walnut Entertainment) και αφού οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να κάνουν περιοδείες εκτός τις κάνουν εντός! «“Περιοδεία εντός” θα πει αρχίζω πάλι από την αρχή, περνάω μέσα μου ξανά από όλες τις μεγάλες μου αγάπες και εντοπίζω ξανά αυτά που με σημάδεψαν και με διαμόρφωσαν», μας λέει ο Κώστας.

«Αλλοτε όπως τα νιώθω σήμερα, άλλοτε χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα, άλλοτε επαναπροσδιορίζοντάς τα. Και μέσα από τους σταθμούς, πόση δύναμη έχει και τι μεγάλη γιορτή γεννάει –μέσα από πληγές και συγκρούσεις– το να διαπιστώνεις ότι όλες σου οι αγάπες έχουν γίνει μία. Ενα πρόσωπο, μια ταυτότητα, ένας εαυτός».

Το άλμπουμ περιέχει 16 τραγούδια, 16 σταθμούς, στους οποίους συναντάει τους αγαπημένους του συνεργάτες και φίλους, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστα Μακεδόνα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Τάσο Σκούρα και πολλούς μουσικούς. «“Περιοδεία Εντός” θα πει σερφάρω μέσα μου ακολουθώντας το πνεύμα των μεγάλων μου ηρώων και των πολύ δικών μου ανθρώπων, στο ποτάμι της μουσικής και του τραγουδιού, εκεί που καμιά εξωτερική συνθήκη δεν μπορεί να με απειλήσει».

● Ετσι τον ξεκίνησες φτιάχνοντάς τον;

Ξεκίνησα τον δίσκο σε τελείως άλλες συνθήκες, με άλλη φόρα και σε τελείως άλλο τοπίο. Χρειάστηκε να βρω ενέργεια και δύναμη για να ολοκληρωθεί. Τα χαρούμενα ντέμο και οι δοκιμές στο παλιό στούντιο των Υπνοβατών στη Νέα Πεντέλη με τον εφηβικό μου σύμμαχο Κώστα Καββαδία, η καθημερινή επαφή με τους μόνιμους συνεργάτες, η δύναμη της φιλίας και της κοινής αγάπης στη μουσική, οι πρωτόγνωρες σε αίσθηση συναυλίες του καλοκαιριού –λίγες και τόσο πολύτιμες–, οι πολύ ξεχωριστές ηχογραφήσεις με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Μακεδόνα, την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τους Ετερονήμισυ και τον μπλούζμαν Τάσο Σκούρα που με βοήθησε στην ηχογράφηση του «Τζορτζ Φλόιντ». Θα μου μείνουν σίγουρα όλα αξέχαστα.

● Πώς νιώθεις που δεν μπορείς να κάνεις και περιοδεία... εκτός;

Πολύ περίεργα. Οπως είπαμε και με τους φίλους μουσικούς που παίξαμε αυτό το διάστημα σε βιντεοσκοπημένα ή φιλανθρωπικά live streaming, καμιά φορά δίνεται η εντύπωση πως θα ξεχάσουμε να παίζουμε ζωντανά. Θα χάσουμε τον ρυθμό μας. Βέβαια από την άλλη υπήρξε τόσος καθαρός χρόνος για μελέτη, για γράψιμο και για τη δημιουργική διαδικασία γενικά, η οποία είναι τόσο πολύτιμη πια.

● Και οικονομικά;

Οικονομικά έχουμε διαλυθεί. Πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι και από τη δίψα που έχω για να παρουσιάσω τα καινούργια τραγούδια και να εκπληρώσω την αποστολή μου, υπάρχει το θέμα επιβίωσης. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει όσο μπορούν να μας στηρίξουν οι ακροατές μας και εμείς, βέβαια, εκείνους, με το υλικό μας και την αγάπη μας. Η ενίσχυση μπορεί να έρθει κυρίως από την αγορά των δίσκων μας, έστω και online αυτό τον καιρό.

● Πας σε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό. Τι ζηλεύεις;

Τα πάντα! Τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους συναυλιών και τον εξοπλισμό σε ήχο και φως. Τις ατέλειωτες χιλιάδες ενός κοινού που διψάει, αγοράζει και ρισκάρει για να δει ζωντανά τους ήρωές του. Το πόσο τιμούν τον καλλιτέχνη σε κάθε επίπεδο.

Το ότι μέρος της δισκογραφίας και της μεμοραμπίλιας είναι ακόμα ιερό και πολύ δυνατό. Τις στενές και γεμάτες αγάπη κοινότητες που δημιουργούνται ανάμεσα σε ανθρώπους και από τις πέντε ηπείρους στα φαν κλαμπ. Το αδιαπραγμάτευτο που έχουν στην παρουσίαση της δουλειάς τους οι πιο αγαπημένοι μου καλλιτέχνες, χωρίς να πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν όλα τα κέφια του κοινού.

● Στην Ελλάδα πώς είμαστε;

Εδώ είμαστε ακόμα στην εποχή της ταβέρνας και της προγραμματάρας και του πόσοι πιο πολλοί βρίσκονται στη σκηνή. Η μόνιμη ερώτηση είναι «Ποιοι άλλοι θα είναι μαζί σου;», «Πόσες ώρες κρατάει;». Εδώ, στη χώρα μας, δεν έχουμε ούτε κουλτούρα μουσικών θεάτρων, ούτε συναυλίας χωρίς τραπέζι, ποτό και τσιγάρο. Κατ’ επέκταση δηλαδή ούτε και συναυλιών σε κλειστά γήπεδα. Οταν τελειώνουν οι συναυλίες στην Αγγλία και 80.000 κόσμος να είναι το κοινό, σε μισή ώρα έχουν αδειάσει τον χώρο και ο καθένας πάει σπίτι του.

● Σε τι είσαι εντελώς διαφορετικός έπειτα από 10 (!) άλμπουμ; Αλλά και από την άλλη, σε τι παρέμεινες ίδιος;

Μέσα από μεγάλες μάχες κράτησα την όρεξή μου και έσωσα μεγάλο μέρος της αθωότητας και της ψυχής μου. Είμαι απόλυτος πια στο πώς προστατεύομαι για να το πετύχω και να έχω την ψυχή μου στη θέση της.

Σίγουρα είμαι πιο ρεαλιστής και πολλές φορές κυνικός, με την καλή έννοια (κι όμως υπάρχει). Σίγουρα και στο στούντιο και στις ζωντανές εμφανίσεις, ξέρω πολύ καλύτερα τι ακριβώς θέλω πια να κάνω και τι ζητάω.

Και όχι απλά τι δεν θέλω, όπως ήμουν στην αρχή της πορείας μου. Είμαι τελείως ίδιος βέβαια στο πόσο δεν εκτιμώ τις προθεσμίες, τις παραγγελίες και τις διορίες. Επίσης σταθερά εκτιμώ σε μεγάλο βαθμό τον περίφημο χαμένο χρόνο. Το τελευταίο μας αληθινά δημιουργικό καταφύγιο, εκεί που παίρνουν σχήμα όλα τα όνειρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Ισως σκοντάψουμε σε καλώδια αλλά κι αυτό από το πάθος μας για τη μουσική»
Ο πρώτος δίσκος των Least Concern, «Midnight Blue», κυκλοφόρησε το 2020, αλλά τους γνωρίζουμε και από τη διασκευή τους στο «Sarajevo» των Magic De Spel. Το «Sarajevo» που το έκαναν «Syria». Εξαιρετική...
«Ισως σκοντάψουμε σε καλώδια αλλά κι αυτό από το πάθος μας για τη μουσική»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Θέλω να κρατήσω το δικό μου ύφος και τη δική μου αισθητική»
Η Τζένη Γεωργιάδη, θα μας συστηθεί στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» παρουσιάζοντας τη δισκογραφική της πορεία αλλά και τραγούδια που της έδωσαν γνωστοί δημιουργοί.
«Θέλω να κρατήσω το δικό μου ύφος και τη δική μου αισθητική»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Οι εποχές δεν είναι αθώες»
Ο Σταύρος Σιόλας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις νέες του εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου και τον νέο του δίσκο σε συνεργασία με την Μάγδα Βαρούχα με τίτλο «Ξέρω μια χώρα».
«Οι εποχές δεν είναι αθώες»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Να είμαστε δημιουργικοί και ανήσυχοι
Ο Κώστας Καλδάρας μιλά στην «Εφ. Συν.» για τη νέα δισκογραφική δουλειά του Π. Παπαϊωάννου που υπογράφει τη μουσική και την κατάσταση που βιώνει η σημερινή ελληνική μουσική.
Να είμαστε δημιουργικοί και ανήσυχοι
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Οι μουσικοί έχουμε πολλές φορές και στο παρελθόν καεί, όχι από καλές προθέσεις αλλά από κακούς χειρισμούς της πολιτείας
Οι Πυξ Λαξ δίνουν μια ηλεκτρική συναυλία, όπως λένε οι ίδιοι. Σε νορμάλ συνθήκες αυτό δεν θα σας δημιουργούσε ερωτήματα και απορίες, τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και νομίζω δικαίως θα αναρωτιέστε τι...
Οι μουσικοί έχουμε πολλές φορές και στο παρελθόν καεί, όχι από καλές προθέσεις αλλά από κακούς χειρισμούς της πολιτείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας