• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.7°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 28.5°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.1°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.9°C / 20.5°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 23.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.4°C
  0 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 27.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  68%

Ο Γεώργιος-Θεόδωρος Ραράκος ερμηνεύει το «Κοντσέρτο για τούμπα» του Βον Γουίλιαμς με την ΚΟΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κλασική» του Προκόφιεφ εις διπλούν

 • A-
 • A+
Με κονσέρτα των Μποτεσίνι και Μότσαρτ πλαισίωσαν το πρόγραμμά τους οι δύο ορχήστρες.

Σαν μην υπάρχει άλλη ορχήστρα στη χώρα αντιμετωπίζουν –δηλαδή αγνοούν– ΚΟΑ και ΚΟΘ η μία την άλλη στη σύνθεση των προγραμμάτων τους: μέσα σε ένα διήμερο έπαιξαν διαδοχικά την «Κλασική» του Προκόφιεφ, γνωστό «ευκολάκι» για γέμισμα προγραμμάτων και, παρότι δημοφιλέστατο, καθόλου αντιπροσωπευτικό κομμάτι του ώριμου συμφωνικού έργου του Σοβιετικού συνθέτη.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η σύμπτωση δεν θα συνιστούσε πρόβλημα, αφού οι δυο πόλεις απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και κάθε ορχήστρα έχει το δικό της, εγχώριο φιλόμουσο κοινό. Ομως, στον βαθμό που οι συναυλίες μεταδίδονται διαδικτυακά και μάλιστα δωρεάν, μια ελάχιστη, αμοιβαία εποπτεία/συνεννόηση αναμφίβολα θα ήταν χρήσιμη.

Στις 20/2/2021 η ΚΟΑ υπό τον ταλαντούχο Στάθη Σούλη παρουσίασε ένα πρόγραμμα μαγνητοσκοπημένο στο κρατικό Μέγαρο Μουσικής στο οποίο κυριαρχούσαν τρία κοντσέρτα παιγμένα από σολίστες της ορχήστρας. Δύο από αυτά ήσαν για «άχαρα» όργανα που συνεισφέρουν στις εσωτερικές ηχητικές ισορροπίες χαμηλών συχνοτήτων του συνολικού συμφωνικού ήχου, ένθεν σπανιότατα μόνον κατ’ εξαίρεση ακούγονται σολιστικά.

Ο Γεώργιος-Θεόδωρος Ραράκος πρόσφερε μιαν απρόσμενα απολαυστική ερμηνεία στο πνευματώδες, τυπικά βρετανικό «Κοντσέρτο για τούμπα» (1954) του Βον Γουίλιαμς. Με βελούδινο ήχο ανέδειξε ισορροπημένα και καλαίσθητα την κλοουνίστικη, καυχησιάρικη διάθεση της επιτηδευμένα χονδροειδούς μουσικής με τους εμβατηριακούς ρυθμούς και τα απόκοσμα, ερεβώδη σόλι.

Ακολούθησε το «Κοντσέρτο για κοντραμπάσο αρ. 2» του Ιταλού δεξιοτέχνη κοντραμπασίστα και συνθέτη Τζοβάνι Μποτεσίνι (1821-1889), γνωστού ως «Παγκανίνι του κοντραμπάσου». O Νίκος Τσουκαλάς έπαιξε με αψεγάδιαστη ορθοτονία –μείζον προσόν σ’ αυτό το όργανο– και εύπλαστη φραστική, πετυχαίνοντας, επιπλέον, να κάνει αυτό το τεράστιο όργανο να τραγουδήσει.

Η παρέλαση των κοντσέρτων ολοκληρώθηκε με το «Κοντσέρτο για κόρνο αρ. 4» του Μότσαρτ. Ο κορνίστας Κώστας Σίσκος διέπλασε μια εξαίρετη ανάγνωση: ορθοτονικά ασφαλή, ακριβή, αβίαστη, που διεπόταν από ευγένεια και κομψότητα ταιριαστές στην αυστηρή, στιλιζαρισμένα διακοσμητική διάσταση της μουσικής.

Ο 32χρονος αρχιμουσικός διηύθυνε προσαρμόζοντας το βάρος του ορχηστρικού ήχου, την αιχμηρότητα και τη ρευστότητα της φραστικής και τη θερμοκρασία των αναγνώσεων στο διαφορετικό ύφος κάθε κοντσέρτου. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την «Κλασική» (1917) του Προκόφιεφ σε μια ανάγνωση ακριβή, με αθλητικό σφρίγος παρότι υπερβολικά προσεκτική και μετρημένη.

Καταλήγοντας, θα πρόσθετα ότι αποστολή της ΚΟΑ είναι πρωτίστως να προσφέρει προγράμματα για τους φορολογούμενους φιλόμουσους και δευτερευόντως να προβάλλει τα μέλη της. Παρότι αναμφίβολα ενδιαφέρουσες, συνθέσεις προγραμμάτων όπως η παραπάνω ελάχιστα αφορούν τους φιλόμουσους. Πόσο μάλλον όταν, υπό κανονικές συνθήκες, οτιδήποτε βρίσκεται «εκτός πεπατημένης» αγνοείται συστηματικά...

Η Μαρτίνα Γιατκαουσκάιτε ερμηνεύει το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ.24» του Μότσαρτ με την ΚΟΘ υπό τον Γιώργο Βράνο

Φωτ.: Αμάντα Πρωτίδου

Στις 21/2/2021 η ΚΟΘ ανάρτησε δωρεάν στο διαδίκτυο συναυλία από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό τον Γεώργιο Βράνο, στην οποία περιλάμβανε την «Κλασική» του Προκόφιεφ και το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 24» (1786) του Μότσαρτ.

Η εκτέλεση της α λα Μότσαρτ/Χάιντν νεοκλασικής σύνθεσης του «κακού παιδιού» της σοβιετικής μουσικής ήταν ακριβής, σαφής, δυναμική αλλά, όπως και στην περίπτωση της ΚΟΑ, δόθηκε με αισθητή προσοχή και περισσή έμφαση στη μετρημένη απόδοση του ρυθμικού στοιχείου αναδεικνύοντας μάλλον ανεπαρκώς τον πρωτίστως αυθόρμητο, στιλιστικά παιχνιδιάρικο, γεμάτο νεανική ενέργεια χαρακτήρα της μουσικής.

Το κοντσέρτο «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 24» (1786) του Μότσαρτ ερμήνευσε η πολυβραβευμένη Μαρτίνα Γιατκαουσκάιτε, νικήτρια του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «Γιώργος Θύμης» (2011). Η εκτέλεση ήταν απ’ αρχής μέχρι τέλους γενικώς νηφάλια, αργή, δίχως βίαιες μεταπτώσεις, δίχως να ανεβάζει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Τον άπλετο χώρο που της δόθηκε αξιοποίησε η 36χρονη Λιθουανή πιανίστρια στο έπακρο σε μια σαφώς μοτσάρτεια ανάγνωση ενημερωμένα σύγχρονης αισθητικής. Με έμφαση στη λεπτομέρεια, με ελεγχόμενο βάρος ήχου (έπαιξε σε σύγχρονο πιάνο Steinway) και σε βάθος φροντισμένη φραστική ανέδειξε τέλεια το συντακτικό της μουσικής: έθετε διαρκώς, καλαίσθητα και με διακριτική έμφαση, σε ενεργό διάλογο κύριες και δευτερεύουσες διατυπώσεις, ενώ νοηματοδότησε με ευγένεια το βηματιστό ξετύλιγμα της γραφής (Λαργκέτο).

Το παίξιμό της διέθετε άριστη αντίληψη της γεμάτης σκιασμένες στιγμές πάθους μοτσάρτειας δραματουργίας, λαμπερό ήχο, διάφανη άρθρωση, καθώς επίσης ευφυή, δυναμική και αβίαστη απόδοση των εκτενών μερών ελεύθερης δεξιοτεχνίας που αξίζει να επισημανθεί ότι εδώ δεν προέρχονται από την πένα του Μότσαρτ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ελληνικές ορχήστρες συνοδεύουν Ελληνες σολίστες
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με έργα Μότσαρτ, Σιμπέλιους και Μπραμς/Σένμπεργκ προσέφεραν με την παρουσία Ελλήνων σολίστ δύο πολλά υποσχόμενες συναυλίες στο μουσικό...
Ελληνικές ορχήστρες συνοδεύουν Ελληνες σολίστες
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Οταν η ΚΟΑ και ο Καβάκος έπαιξαν -τελικά- για την Ουκρανία
Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα Μπαχ, Μότσαρτ, Σιμπέλιους και Μπραμς με τη συναυλία να αφήνει άνισες εντυπώσεις, κυρίως λόγω της παράξενης επιλογής να παιχτούν μέρη κοντσέρτων.
Οταν η ΚΟΑ και ο Καβάκος έπαιξαν -τελικά- για την Ουκρανία
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Piano Masters» στο Μέγαρο Μουσικής και ένα πιάνο-ντούο στον «Παρνασσό»
Η διάσημη Μιτσούκο Ουτσίντα, καθώς και η Λευκή Καρποδίνη μαζί με τον Μάικλ Μπράουνλι-Γουόκερ προσέφεραν δύο ιδιαίτερες βραδιές στο αθηναϊκό μουσικό κοινό.
«Piano Masters» στο Μέγαρο Μουσικής και ένα πιάνο-ντούο στον «Παρνασσό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας