Κατά το επόμενο εξάμηνο η ΚΟΑ έχει προγραμματίσει κύκλο συναυλιών στις οποίες εξέχοντες μουσικοί της πρωταγωνιστούν ως σολίστες σε κοντσέρτα για τα όργανά τους.
Παρακολουθήσαμε την πρώτη από αυτές διαδικτυακά στις 23/1/2021 μέσω της σελίδας της ορχήστρας στο facebook. Το αθηναϊκό σύνολο διηύθυνε ο 35χρονος Θεσσαλονικιός Ρωμανός Παπάζογλου, αρχιμουσικός με γερές σπουδές στην Ελλάδα και κυρίως στη Βιέννη όπου ζει από το 2007. Τον ακούσαμε για πρώτη φορά, αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις τόσο από τη γενική διαχείριση της μουσικής δραματουργίας των έργων όσο και από την -κατά το δυνατόν- ανάδειξη της στιλιστικής τους ταυτότητας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το σύντομο «Κοντσερτίνο για φλάουτο» (1902) της Γαλλίδας Σεσίλ Σαμινάντ, έργο ανάλαφρο με διακοσμητικά κελαρυστή, ιμπρεσιονιστική γραφή που αποδόθηκε με τη δέουσα ισορροπία μεταξύ ρευστότητας και ακρίβειας στην άρθρωση της φραστικής, ελαφράδα και πτητικότητα ήχου από τον φλαουτίστα της ΚΟΑ, Μιχάλη Ραμό.
Ακολούθως ο Απόλλων Γραμματικόπουλος ερμήνευσε το «Κοντσέρτο για βιολί αρ.3» του Μότσαρτ. Ο κορυφαίος στα δεύτερα βιολιά της ΚΟΑ έπαιξε γενικώς νηφάλια, με αβίαστο συντονισμό προς την ορχήστρα και αψεγάδιαστη ορθοτονία, με σαφήνεια άρθρωσης, καλή αντίληψη του συντακτικού της μουσικής και εύπλαστο ξετύλιγμα της φραστικής, χαρακτηριστικά που υποστήριξαν άριστα το ανάλαφρο, κομψό, σχεδόν τραγουδιστικό στίγμα της μουσικής. Σε αμφότερα τα κοντσέρτα η διεύθυνση του Παπάζογλου διακρίθηκε για τη σωστή υποστήριξη των σολίστα και το ωραίο πλάσιμο της μελωδικής φραστικής.
Η συναυλία ολοκληρώθηκε με τη «Σουίτα από τη σκηνική μουσική για τον Αμλετ» του Σοστακόβιτς (1932). Τα 13 σύντομα μέρη της σουίτας με τις συνεχείς μεταπτώσεις διάθεσης και τον εύγλωττα περιγραφικό χαρακτήρα δράσης και καταστάσεων διηύθυνε ο Παπάζογλου με μέγιστη γλαφυρότητα, αναδεικνύοντας αριστοτεχνικά τον επιτηδευμένα αυθάδη χαρακτήρα και τον ενορχηστρωτικό πλούτο της μουσικής του ταλαντούχου 26χρονου Σοβιετικού δημιουργού.
Εξαιρετικός Μότσαρτ από το «ελληνικό θαύμα»
Μεταξύ 20/1 και 24/2/21 οι Μουσικοί της Καμεράτας υπό τον Γιώργο Πέτρου προγραμματίζουν τέσσερις δωρεάν διαδικτυακές συναυλίες, στις οποίες θα ερμηνεύσουν με όργανα εποχής έργα Χέντελ, Βιβάλντι, Μότσαρτ και Χάιντν. Ο κύκλος υλοποιείται με χορηγική στήριξη του βρετανικού ιδρύματος Linbury Trust.
Η πρώτη συναυλία, που μαγνητοσκοπήθηκε στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με συμμετοχή σολίστ πνευστών από άλλα σύνολα, αναρτήθηκε στις 19/1/2021. Το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στο Μότσαρτ. Πρώτο ακούσαμε το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ.13» από αντίγραφο ιστορικού πιανοφόρτε του 1798 σε μια εξαιρετικής ποιότητας, πλούτου, ενδιαφέροντος και ομορφιάς μουσική ερμηνεία.
Στον διπλό ρόλο σολίστα/αρχιμουσικού ο Πέτρου αξιοποίησε με άνεση και ευφυΐα τον στεγνό/κρουστό ήχο του οργάνου και το δίχως βιμπράτο παίξιμο των εγχόρδων διαπλάθοντας ένα μοναδικής κομψότητας και συναρπαστικής ζωντάνιας ακρόαμα: άψογο δέσιμο και διάλογοι με την ορχήστρα, ευγενές συναίσθημα, κρυστάλλινη καθαρότητα άρθρωσης, γοητευτικά ευρηματικές διανθίσεις, θαυμάσια ζυγιασμένο «βηματιστό» ξετύλιγμα του ειρμού στο αργό μέρος, λαμπερό, χορευτικού οίστρου φινάλε.
Η συναυλία ολοκληρώθηκε απολαυστικά με τη «Συμφωνία αρ.36, του Λιντς», που παίχτηκε σε ακόμη πιο ανεβασμένη θερμοκρασία, σε θαυμαστά ζυγιασμένη απόδοση δομής και δραματουργίας, με τον επιθετικά στριγκό ήχο των χάλκινων πνευστών και τον στεγνό των κρουστών να προσδίδουν στη μουσική χαρμόσυνα εμβατηριακό σφρίγος και εορταστική ευφορία. Ερμηνείες που -αληθινά!- προχωρούν την ιστορική ερμηνευτική˙ όχι τυχαία, άλλωστε, η ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» αποκάλεσε το δίδυμο Πέτρου-Καμεράτα «ελληνικό θαύμα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας