• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.0°C / 36.4°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.1°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.5°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.9°C / 32.4°C
  2 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.4°C / 36.6°C
  4 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 33.3°C
  3 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  29%

Ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει τους μουσικούς της Καμεράτας

ΦΩΤ.:ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μουσικά Χριστούγεννα στον ελληνικό κυβερνοχώρο

 • A-
 • A+
Δύο συναυλίες με έργα του ιταλικού κυρίως μπαρόκ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι φίλοι της κλασικής μουσικής.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παλιότερα τέτοιες μέρες σύνολα και θεσμοί προγραμμάτιζαν υπερπαραγωγές με ορατόριο, γκαλά και ρεσιτάλ. Φέτος, με διπλά κλαδεμένα τα φτερά λόγω κρίσης και πανδημίας, οι προσφορές ήρθαν με… click away διαδικτυακά, δωρεάν και σε πιο μαζεμένα πακέτα. Την περασμένη εβδομάδα οι δύο πιο δραστήριοι Ελληνες μπαροκίστες πρότειναν δύο περίπου ωριαίας διάρκειας συναυλίες με επιλογές από μουσικές του ιταλικού κυρίως μπαρόκ.

Στην Αθήνα ο Γιώργος Πέτρου διηύθυνε την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ στη συμπρωτεύουσα ο τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος διηύθυνε περιορισμένο κλιμάκιο μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο «Παλλάς».

Η πρώτη συναυλία μεταδόθηκε από την πλατφόρμα Megaron Online, η δεύτερη από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO) και τη σελίδα της στο Facebook. Τις παρακολουθήσαμε αμφότερες αποκομίζοντας αναμενόμενα καλές εντυπώσεις. Οι ερμηνείες ήταν καλοπλασμένες, σβέλτες, νευρώδεις, με εις βάθος φροντισμένη φραστική και συναρπαστικές δεξιοτεχνικές εξάρσεις, γεμάτες ερεθιστικές εναλλαγές και μεταπτώσεις, από τις οποίες κάθε άλλο παρά έλειψαν οι αιθέριες λυρικές στιγμές.

Σ’ αυτό βεβαίως συνέβαλαν οι ερμηνείες των σολίστ, που χάρισαν στα ακροάματα συγκινησιακό βάθος και καθαρά μουσική απόλαυση υψηλής ποιότητας. Και ας το πούμε κι αυτό διότι έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία σε μια διαδικτυακή αναμετάδοση: οι σκηνοθεσίες της μαγνητοσκόπησης ήταν επίσης φροντισμένες. Κινώντας το βλέμμα της κάμερας με γνώση της μουσικής ροής χάρισαν στο όλο καλή συνοχή θεάματος και ακροάματος.

Από τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ υπό τον Μάρκελο Χρυσικόπουλο, με τη Θεοδώρα Μπάκα και τον Δήμο Γκουνταρούλη

Screenshot capture

● Στη συναυλία της ΚΟΘ, που ανέβηκε πρώτη στις 20/12/2020, συμμετείχαν η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και δύο εκλεκτοί Ελληνες σολίστες οργάνων με υψηλές επιδόσεις στο ρεπερτόριο του μπαρόκ: ο ταλαντούχος εξάρχων του συνόλου, βιολιστής Σίμος Παπάνας, και ο τσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης. Το πρόγραμμα ήταν δομημένο με γνώμονα όχι τόσο τη στενά εννοούμενη αναφορά στα Χριστούγεννα όσο κυρίως την προσφορά ευχάριστων ακουσμάτων μέσα από εναλλαγές δεξιοτεχνικά λαμπερών φωνητικών και ενόργανων συνθέσεων.

Περιλάμβανε το «Κοντσέρτο γκρόσο αρ.8, Χριστουγεννιάτικο» του Κορέλι, το κοντσέρτο για βιολί «per la Solennità di San Lorenzo» (RV 562) και δύο κοντσέρτα για τσέλο (RV 409, RV 419) του Βιβάλντι, καθώς επίσης άριες από θρησκευτικά και κοσμικά έργα των Σκαρλάτι («Nacque, col Gran Messia» από την «Ποιμενική καντάνα»), Βιβάλντι («Nisi Dominus», «Θριαμβεύουσα Ιουδήθ») και Χέντελ («Αριάδνη στην Κρήτη»). Για το κλείσιμο της διαδικτυακής συναυλίας ο Χρυσικόπουλος επέλεξε τη μελαγχολική αλλά ελπιδοφόρα άρια της Αριάδνης με συνοδεία τσέλου από τον όπερα «Αριάδνη στην Κρήτη» του Χέντελ, την οποία ερμήνευσαν θαυμάσια η Μπάκα με τον Γκουνταρούλη.

● Η συναυλία των εγχόρδων της Καμεράτας, που ανέβηκε στις 23/12/2020, περιλάμβανε μια ομοιογενή ακολουθία από πέντε ενόργανα κοντσέρτα των Κορέλι, Σαμαρτίνι, Βιβάλντι, Μανφρεντίνι και Τορέλι. Στα περισσότερα από αυτά έπαιξε ως σολίστας ο εξάρχων του συνόλου Σέρτζιου Ναστάσα, ένας από τους καλύτερους βιολιστές επί ελληνικού εδάφους εδώ και χρόνια˙ η συμμετοχή του στο ονειρικό «Il riposo» του Βιβάλντι υπήρξε μαγευτική! Συμμετείχαν επίσης ο τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και ο θεορβίστας Θεόδωρος Κίτσος.

Σύμφωνα με τους τίτλους που τα συνοδεύουν, τα περισσότερα από αυτά τα κοντσέρτα σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την εορτή των Χριστουγέννων, ακολουθώντας βέβαια την αυτονόητη μουσικοαισθητική συνάφεια που συνδέει τις μουσικές της περιόδου αυτής με εξωμουσικά συμφραζόμενα.

Ετσι στα κοντσέρτα των Μανφρεντίνι και Τορέλι («Pastorale per Il Santissimo Natale») η αισθητικοποιημένη αναφορά σε ακούσματα ποιμενικής μουσικής από παραδοσιακά πνευστά παραπέμπει στην προσκύνηση των ποιμένων, σ’ αυτά των Κορέλι και Σαμαρτίνι η ειδυλλιακή, χαρούμενη, εορταστική διάθεση αποδίδει τον γενικόλογο χαρακτηρισμό «για τα Χριστούγεννα» («per il Natale»), ενώ αυτό του Βιβάλντι («Il riposo, per Il Santissimo Natale») υποβάλλει μαγευτικά την ατμόσφαιρα της νυχτερινής γαλήνης κατά τη φυγή της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο.

Για άλλη μία φορά ας επισημάνουμε ότι η διαδικτυακή αναμετάδοση σειράς παρόμοιων έργων δίχως υποτιτλισμό είναι -αν μη τι άλλο- αντιεπαγγελματική: ας το φροντίσουν οι υπεύθυνοι του Megaron Online˙ ή ας δουν πώς το έκαναν οι συνάδελφοί τους στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μουσικές φιλελληνικού ενδιαφέροντος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το Ιδρυμα Θεοχαράκη πρόσφερε διαδικτυακά ένα ρεσιτάλ πιάνου του Αρη Γραικούση με άγνωστα έργα σχετικά με το θέμα.
Μουσικές φιλελληνικού ενδιαφέροντος
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η Καμεράτα παίζει Χέντελ
Στο πλαίσιο του Megaron online, αναμεταδόθηκε η εκτέλεση των έξι «Concerti Grossi», op.3 του Χέντελ που έπαιξε η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου.
Η Καμεράτα παίζει Χέντελ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Αθήνα όπως Βιέννη και Παρίσι, η Αννα Νετρέμπκο τραγουδά για μας
Η 49χρονη Νετρέμπκο, εντυπωσίασε ως Λαίδη Μάκβεθ, ρόλο με τον οποίο ξαναλάνσαρε επιτυχώς τον εαυτό της ως δραματική πλέον υψίφωνο.
Αθήνα όπως Βιέννη και Παρίσι, η Αννα Νετρέμπκο τραγουδά για μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας