Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Η ανοιξιάτικη έξοδος της Λυρικής

«Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Ι. Στραβίνσκι σε χορογραφία Δάφνι Κόκκινου με το Μπαλέτο της ΕΛΣ

Μ. ΧΕΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανοιξιάτικη έξοδος της Λυρικής

  • A-
  • A+

Πώς απαντά άραγε ένας πολιτιστικός οργανισμός στις προκλήσεις της εποχής; Πώς διαχειρίζεται τα νέα δεδομένα; Πώς μικραίνεις τις αποστάσεις με το κοινό; Η Εθνική Λυρική Σκηνή δίνει την απάντηση αναπτύσσοντας νέους τρόπους δημιουργίας και παρουσίασης του έργου της, πέρα από τα αναμενόμενα.

«Στη νέα πραγματικότητα, το τέλος της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, μετατρέπουμε την αναγκαστική απουσία από την παραγωγή της βασικής καλλιτεχνικής μας δραστηριότητας σε μια νέα δημιουργικότητα, έξω από νόρμες και στεγανά».

Εναν νέο κύκλο στον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό εγκαινιάζει, λοιπόν, το μεγάλο λυρικό θέατρο της χώρας προσπαθώντας να κρατήσει επαφή με το κοινό του και να παραμείνει δημιουργικό. Το πρώτο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της έχει τίτλο «Εξοδος: Ανοιξη» και φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα του διευθυντή της Γιώργου Κουμεντάκη (με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

Η νέα πρωτοβουλία ανοίγει τα φτερά της Λυρικής στον ψηφιακό κόσμο και μας καλεί να βιώσουμε μια καινούργια εμπειρία θέασης και ακρόασης.

«Opera Povera», Γιάννης Χριστόπουλος

Α. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Από τις 17 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου, έντεκα νέες βίντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας, μουσικού θεάτρου –οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία– καθώς και μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση χορού έρχονται δωρεάν στο σπίτι μας μέσω του www.nationalopera.gr, του www.culture.gov.gr, του καναλιού της ΕΛΣ στο YouTube, της σελίδας της ΕΛΣ στο Facebook και της σελίδας του ΥΠΠΟΑ στο Facebook.

Ολες οι παραγωγές θα κινηθούν γύρω από τον θεματικό άξονα της προσμονής της άνοιξης, της αναγέννησης της φύσης, του ερχομού του καινούργιου.

«Η φετινή άνοιξη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνει ο πλανήτης, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ανεκπλήρωτη άνοιξη, την οποία δεν είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε κοντά στη φύση. Το Φεστιβάλ έχει στόχο να αποκαταστήσει τη βίαιη διατάραξη αυτής της σχέσης μέσω των ιαματικών ιδιοτήτων της μουσικής και της τέχνης», αναφέρει στο μήνυμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Γιώργος Κουμεντάκης.

«Η ελπίδα για τη νέα εποχή που θα διαδεχθεί την πανδημία μοιάζει με την προσμονή της άνοιξης. Λίγο πριν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον νέο κόσμο που μας περιμένει εκεί έξω, οι δημιουργίες του Φεστιβάλ μάς καλούν να αναστοχαστούμε, να επανεκτιμήσουμε τα ουσιώδη και να αφήσουμε τα περιττά στον παλιό κόσμο.

Ρεσιτάλ Τσέλιας Κοστέα

Α. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

»Φέτος η φύση άνθισε με τον πιο οργιώδη τρόπο λόγω της απουσίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και της μείωσης της ανθρώπινης παρέμβασης πάνω στον πλανήτη. Αυτό μας δίνει ένα μάθημα που πρέπει να λάβουμε για το αύριο. Το Φεστιβάλ αυτό ας χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου και ας μη χρειαστεί ακόμα μια ανθρώπινη θυσία για να εξευμενίσουμε τον θεό της άνοιξης».

Τα σπουδαία πιανιστικά του Μπαχ, του Σούμπερτ, του Τσαϊκόφσκι, η 5η Σονάτα της «Ανοιξης» του Μπετόβεν, τα τραγούδια και οι άριες των Πουλένκ, Μασνέ, Μασκάνι, η Ιεροτελεστία της άνοιξης του Στραβίνσκι, οι μεταγραφές έργων του Μπαχ για κρουστά, η «Ανοιξη» από τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι, τα Δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, η Συνέλευση των ζώων του Γιώργου Κουρουπού σε λιμπρέτο του Περικλή Κοροβέση, καθώς επίσης η opera povera και η operetta povera, είναι μερικά από τα highlights του Φεστιβάλ, που επιμένει σε χώρους απρόσμενους, σε concept μη αναμενόμενα, στην αιχμηρή ματιά, σε αναγνώσεις χωρίς συντηρητισμούς, παρωπίδες και στεγανά.

Πιο συγκεκριμένα περιμένουμε:

■ Κυριακή 17 Μαΐου: «Μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης». Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης.

■ Τρίτη 19 Μαΐου: Η σονάτα αρ. 5 «της Ανοιξης» του Λ. Β. Μπετόβεν – βιολί Μιχάλης Κολοκοτρώνης, πιάνο Τίτος Γουβέλης.

■ Πέμπτη 21 Μαΐου: Μετάδοση της παράστασης «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» του Ι. Στραβίνσκι σε χορογραφία Δάφνι Κόκκινου με το Μπαλέτο της ΕΛΣ.

■ Σάββατο 23 Μαΐου: Η Τσέλια Κοστέα ερμηνεύει τον υπέροχο μήνα Μάη.

■ Δευτέρα 25 Μαΐου: Για μιαν άνοιξη χωρίς περιορισμούς – Ντουέτο κρουστών Behind Bars, Ορχήστρα ΕΛΣ.

■ Τετάρτη 27 Μαΐου: Το πέρασμα στην άνοιξη – Μουσικοί Ορχήστρας ΕΛΣ.

■ Παρασκευή 29 Μαΐου: «Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια» του Γιάννη Κωνσταντινίδη - Μαρίνα Σάττι & chórεs.

■ Κυριακή 31 Μαΐου: Opera povera. Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης, σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης. Συμμετέχουν Μονωδοί της ΕΛΣ και 6μελές σύνολο της Ορχήστρας της ΕΛΣ.

■ Τρίτη 2 Ιουνίου: Ανοιξη στα Απαλάχια. Ενας διάλογος μουσικής και χορού από τον Ααρον Κόπλαντ και τη Μάρθα Γκράχαμ. Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης. Μουσικοί Ορχήστρας ΕΛΣ & Ελενα Τοπαλίδου.

■ Πέμπτη 4 Ιουνίου: Operetta povera. Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Συμμετέχουν Μονωδοί της ΕΛΣ και 7μελές σύνολο της Ορχήστρας της ΕΛΣ.

■ Σάββατο 6 Ιουνίου: «Η συνέλευση των ζώων» του Γ. Κουρουπού σε λιμπρέτο Π. Κοροβέση – Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Animation: Ειρήνη Βιανέλλη.

■ Δευτέρα 8 Ιουνίου: «Πότε θα ’ρθει, πότε θα ’ρθει το καλοκαίρι» – Συναυλία Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ. Διεύθυνση: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.


 

 
 

 


 

ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Τι συμβαίνει στη Λυρική Σκηνή;
Στα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανανεώσει τη θητεία του Μύρωνα Μιχαηλίδη (Μ.Μ.), του -κατά γενική ομολογία- επιτυχημένου καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διεθνώς...
Τι συμβαίνει στη Λυρική Σκηνή;
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ο Γιώργος Κουμεντάκης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ
Τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ αναλαμβάνει ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, στη θέση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, η θητεία του οποίου λήγει στις 3 Φεβρουαρίου. Τον διορισμό του Γιώργου Κουμεντάκη...
Ο Γιώργος Κουμεντάκης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Τζον Κέιτζ και η αρχαιολογία της μουσικής αναρχίας
Σε απόλυτη συνέπεια προς τους ιδρυτικούς της στόχους, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσίασε στις αρχές Μαρτίου τις «Europeras 1 & 2» του Τζον Κέιτζ, αντιπροσωπευτικά, ιστορικά δείγματα «αναρχικού» μουσικού...
Τζον Κέιτζ και η αρχαιολογία της μουσικής αναρχίας
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Γιορτάζοντας τα 80χρονά της επί σκηνής
Με την ευφρόσυνη «Νυχτερίδα» (1874) του Γιόχαν Στράους υιού γιόρτασε η ΕΛΣ τη συμπλήρωση ακριβώς 80 χρόνων από τα επίσημα εγκαίνιά της με παράσταση του ίδιου έργου που είχε ανεβεί στη σκηνή του Εθνικού -τότε...
Γιορτάζοντας τα 80χρονά της επί σκηνής
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
80 χρόνια, 500 τίτλοι, 3.000 παραστάσεις
Ο κορυφαίος οργανισμός έχει κλείσει το παρελθόν και την ιστορία του, τις κατακτήσεις και την εξέλιξή του σε μια επετειακή έκδοση, το εξαιρετικό λεύκωμα «1940-2020, 80 Χρόνια Εθνική Λυρική Σκηνή» και κοιτά με...
80 χρόνια, 500 τίτλοι, 3.000 παραστάσεις
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η υπαρξιακή περιπλάνηση ενός κοριτσιού χωρίς φύλο
Η σκηνή έχει μετατραπεί σε έναν υδάτινο, δυστοπικό λαβύρινθο. Τα κοστούμια κι η περιρρέουσα αισθητική αποθεώνουν τον υπαινιγμό, το παπικό μεγαλείο αλλά και την έκρηξη της σεξουαλικότητας.
Η υπαρξιακή περιπλάνηση ενός κοριτσιού χωρίς φύλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας