• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.7°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.4°C
  5 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  1 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.0°C / 7.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 3.4°C
  4 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.7°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.4°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 4.4°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις

 • A-
 • A+

Απέναντί μου κάθονται η Γιώτα Νέγκα, μία ξεχωριστή ερμηνεύτρια, ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, που σκαρώνει στίχους οι οποίοι συνήθως γίνονται μεγάλες επιτυχίες, και ο Νίκος Μερτζάνος, ένας πολύ καλός συνθέτης με αναγνωρίσιμο ύφος στις δουλειές του. Αφορμή για τη συνάντηση το νέο τους -κοινό- άλμπουμ, «Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις» (Panik Oxygen). Ηδη τα τραγούδια του παίζονται παντού. Η αρχή έγινε με το «Οξυγόνο», από το καλοκαίρι. Από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του έγινε το τραγούδι με τις περισσότερες ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Η συνέχεια δόθηκε με την μπαλάντα «Βρες μου έναν άλλο» και το καλοκαιρινό μετα-νησιώτικο «Δυο νησιά». Το πιο πρόσφατο single είναι το ζεϊμπέκικο «Διάρκεια μιας ζωής».

Θεωρώντας πως η Γιώτα Νέγκα είναι η καλύτερη λαϊκή φωνή της γενιάς της δεν μπορώ να μην της το πω ευθύς εξαρχής. «Είναι τιμή και ευθύνη αυτός ο χαρακτηρισμός για μια τραγουδίστρια», απαντά.

● Αποτελεί τελικά βάρος ή απελευθέρωση;

Γιώτα Νέγκα: Δεν δίνει βάρος στην ψυχή, ούτε απελευθέρωση. Δίνει ίσως δύναμη να συνεχίσω τον δρόμο μου και να νιώθω πως έχω και ανάλογη ευθύνη.

● Είναι εύκολο ή δύσκολο να βγει ένα μεγάλο τραγούδι σήμερα;

Γ.Ν.: Είναι το ίδιο εύκολο ή δύσκολο, όπως ήταν πάντα.

● Οπως πάντα;

Γ.Ν.: Αυτό που έχει αλλάξει είναι η τεχνολογία και κυρίως οι ταχύτητες που συμβαίνουν τα πράγματα. Δεν επιτρέπουν έτσι κάποιες φορές να πάρει τον χρόνο του το κάθε τραγούδι για να μπορέσει να ριζώσει και να ανθίσει στις ψυχές των ανθρώπων. Αλλες εποχές, διαφορετικά τραγούδια, σε βάθος χρόνου θα φανεί η πραγματική τους αξία.

● Τελικά ισχύει το «Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις»;

Νίκος Μωραΐτης: Κοίταξε, εμένα αυτό μου συνέβη με ό,τι αγάπησα περισσότερο: τον στίχο. Στα 22-23 μου κοιμόμουν και ξυπνούσα με την επιθυμία να γίνουν τραγούδια οι στίχοι μου. Και τα πιο «τρελά» όνειρα που είχα σαν παιδί, όπως η Γαλάνη και η Αλεξίου, πραγματοποιήθηκαν. Ως φράση, βέβαια, το «Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις» δεν μου αρέσει, γιατί μου θυμίζει... Πάουλο Κοέλιο. Ομως η Γιώτα βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς την προσωπική στιγμή που περιγράφει ο στίχος και τον ήθελε πολύ για τίτλο του δίσκου, οπότε της κάναμε το «χατίρι».

● Πώς χτίζεται ο στίχος σε ένα τραγούδι;

Ν. Μωρ.: Νομίζω ότι κάθε στίχος κρύβει μέσα τη μουσική του. Αντίστοιχα, κάθε μουσική κρύβει μέσα τον στίχο της. Γι’ αυτό, όταν γράφω πρώτα εγώ, υπάρχουν φορές που νιώθω ότι ο συνθέτης «άκουσε» τη μουσική που είχαν τα λόγια μου. Κι άλλες φορές θα του πω «συγγνώμη, δεν το φανταζόμουν έτσι». Αντίστοιχα, όταν γράφω εγώ πάνω σε μία μελωδία, δεν προσχεδιάζω τίποτα. Μόνο προσπαθώ να «ακούσω» τα λόγια που έχει αυτή η μουσική μέσα της.

● Η σύνθεση της μουσικής έχει ως συστατικά της στοιχεία τα γεγονότα περισσότερο ή τα συναισθήματα;

Νίκος Μερτζάνος: Δεν το έχω αναλύσει ποτέ. Νομίζω πως είναι όλα μαζί. Και συναίσθημα και βίωμα.

● Εσύ πώς έστησες τα τραγούδια στη συγκεκριμένη δουλειά;

Νίκ.Μερτζ.: Είχαμε φτιάξει με τον Νίκο (Μωραΐτη) ένα υλικό δέκα τραγουδιών έχοντας εξ αρχής στο μυαλό μας τη φωνή της Γιώτας. Οταν ξεκίνησε η διαδικασία στο στούντιο προέκυψαν και καινούργια κομμάτια. Είναι μια εξελικτική διαδικασία. Η καλώς εννοούμενη τριβή μεταξύ μας μάς δημιούργησε την ανάγκη αναθεώρησης του πρωταρχικού υλικού.

● Οι στιχουργοί γράφετε στίχους έχοντας κάποιον συγκεκριμένο τραγουδιστή στο μυαλό σας;

Νίκ.Μωρ.: Προσωπικά, ναι. Και όλα τα τραγούδια του cd αυτού είναι γραμμένα για τη Γιώτα. Δεν γράφτηκαν γενικά και έτυχε να τα πει εκείνη. Είναι ένα πορτρέτο με όσα θα ήθελα -ως χρώματα και νοήματα- να ακούσω από τη σπουδαία φωνή της.

● Και οι συνθέτες σκέφτεστε έναν τραγουδιστή όταν γράφετε μουσική;

Νίκ.Μερτζ.: Ολα παίζουν. Προσωπικά γράφω πάντα έχοντας στο μυαλό μου μια φωνή. Χρειάζομαι έναν «χάρτη» να ακολουθήσω, ακόμα κι αν τελικά δεν το τραγουδήσει η συγκεκριμένη φωνή.

● Οι τραγουδιστές τι κάνουν;

Γ.Ν.: Ο κάθε τραγουδιστής ή δημιουργός είναι ένας κόσμος ολόκληρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χωράει μέσα τον κόσμο κάποιου άλλου, ακόμη και αν είναι τελείως διαφορετικός με την πρώτη ματιά. Πιστεύω πως όλοι μπορούν κάπου να συναντηθούν, το να συμπορευτούν είναι το δύσκολο.

● Υπάρχουν ανίερες συμμαχίες;

Γ.Ν.: Αν όλα τα μέρη στις συμμαχίες συμφωνούν, δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος τρίτος να τις χαρακτηρίσει ανίερες. Ισως μη αρεστές ή οξύμωρες... Αλλωστε ένα κόντρα ντουέτο μπορεί να φέρει ένα αναπάντεχα καλό αποτέλεσμα.

● Εσύ, Νίκο, με τη σειρά σου, με ποιον τρόπο δούλεψες στο άλμπουμ;

Νίκ.Μωρ.: Με έναν κάπως παράδοξο τρόπο, που έχω κάνει και άλλους δίσκους τα τελευταία χρόνια: Βάζω μπροστά ένα προσωπικό όνειρο, τη συνεργασία δηλαδή με μία συγκεκριμένη φωνή, ύστερα επιλέγω τον συνθέτη, γράφουμε τραγούδια, και μετά τα πηγαίνω στον τραγουδιστή και του λέω «αυτά γράφτηκαν για εσένα, σου λένε κάτι, θα τα πεις;». Ετσι έγινε το cd με τη Χαρούλα, με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Στάθη Δράκο και τώρα η δουλειά με τη Γιώτα και τον Νίκο. Δεν μου λέει τίποτα το να προτείνω σε έναν τραγουδιστή συνεργασία με... άδεια χέρια. Θέλω να έχω υλικό καινούργιο να του δείξω. Στις μέρες μας, τα τραγούδια κάνουν τους δίσκους, όχι τα ονόματα.

● Τι σου είναι πιο εύκολο, να γράφεις στίχο πριν από τη μουσική ή αφού πάρεις τη μουσική στα χέρια σου;

Νίκ.Μωρ.: Και τα δύο. Το δεύτερο είναι πιο δύσκολο, αλλά πια το προτιμώ. Ξέρεις, όταν γράφεις στίχους επί 20 χρόνια, έχεις τις ευκολίες σου. Εγώ δεν τις θέλω τις ευκολίες μου πια. Θέλω κάτι να με ξεβολέψει, κι αυτό είναι μια μουσική που θα έρθει ξαφνικά και θα με κάνει άνω-κάτω.

● Και οι ομάδες στη μουσική;

Γ.Ν.: Μια καλή ομάδα φτιάχνεται από εξαιρετικές μονάδες, που η καθεμία ξέρει πολύ καλά και αγαπά τον ρόλο της, σέβεται και τον ρόλο των «συμπαικτών» της και βάζει πάνω από όλα την ομάδα. Συνήθως φαίνεται από το πρώτο παιχνίδι αν λειτουργεί αρμονικά.

● Γιατί παλιότερα υπήρχαν περισσότερες ομάδες στο τραγούδι (συνθέτης - στιχουργός - τραγουδιστής) και πλέον δεν συμβαίνει και τόσο συχνά αυτό;

Νίκ.Μερτζ.: Δεν νομίζω πως ποσοτικά ήταν πολλές οι ομάδες. Οι παρέες ναι, αλλά ομάδες τύπου Νικολακοπούλου, Κραουνάκη και Πρωτοψάλτη δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν σε μεγάλο αριθμό. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν 3-4 άτομα σε τέτοια ταύτιση καλλιτεχνική και να έχουν μια τέτοια επιτυχία που να πορεύονται για τόσα χρόνια μαζί. Γενικά, εγώ πιστεύω στις παρέες.

● Πώς νιώθατε δουλεύοντας οι τρεις σας;

Νίκος Μερτζάνος: «Πολύ όμορφα, πολύ δημιουργικά και κάποιες φορές πολύ αγχωμένος να προλάβω deadlines στην παραγωγή. Ευτυχώς είχα τη σπουδαία βοήθεια του Δημήτρη Χωριανόπουλου που έκανε διεύθυνση παραγωγής και νομίζω όλα πήγαν πολύ καλά».

Γιώτα Νέγκα: «Με μια απλή λέξη χαρούμενη. Μια αγωνία με γλυκιά επίγευση σε όλη τη διαδρομή προς το στούντιο. Ηταν τόσο μεγάλος ο σεβασμός και η συγκέντρωση των παιδιών ως προς εμένα και τα τραγούδια που είχαν προετοιμάσει, που αυτή η συνθήκη από μόνη της με έκανε να έρθω κοντά τους πολύ εύκολα. Ο σεβασμός είναι μια δυνατή βάση στις σχέσεις των ανθρώπων, έτσι, όσο πλησιάζαμε περισσότερο προς την ολοκλήρωση της δουλειάς, και ο τρόπος που λειτούργησε η ομάδα έκανε την αρχική χαρά όλο και μεγαλύτερη. Τώρα πια υπάρχει και στους τρεις μόνο αγωνία για το πώς θα αγκαλιάσει ο κόσμος συνολικά τη δουλειά μας. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στους Νίκους μου για αυτή την υπέροχη διαδρομή».

Νίκος Μωραΐτης: «Νιώθω πολύ κοντά και με τους δύο. Με τον Νίκο φτιάχνουμε τραγούδια εδώ και έξι - επτά χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια επιμένω ότι έχουμε μία πολύ σοβαρή περίπτωση συνθέτη εδώ. Τώρα στον δίσκο με τη Γιώτα δείχνει δελτίο ταυτότητας. Με τη Γιώτα αγαπηθήκαμε πολύ γρήγορα και δείξαμε μεγάλη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Πιστεύω ότι η Γιώτα θα μου μείνει ως προσωπική σχέση στο μέλλον».


? Info: Η Γιώτα Νέγκα κάθε Σάββατο εμφανίζεται στον Σταυρό του Νότου Plus. Στην παράσταση έδωσε τον τίτλο του συγκεκριμένου έκτου προσωπικού της άλμπουμ, «Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις». Το λέει και η ίδια: «Ξεκίνησα να αγαπώ και να μελετώ τα λαϊκά τραγούδια που άκουγα από μικρή. Ονειρευόμουν να τα τραγουδώ. Τα κατάφερα. Ονειρευόμουν να μου χαρίσουν οι δημιουργοί τα δικά μου τραγούδια. Τα κατάφερα. Ολα ξεκίνησαν όταν συνάντησα τον Π. Καλαντζόπουλο, το μουσικό ταξίδι συνεχίστηκε με τον Β. Κορακάκη, τον Κ. Λειβαδά και τον Θ. Γκόνη, τον Θ. Καραμουρατίδη και τον Οδυσσέα Ιωάννου και μέσα από πολλές συνεργασίες με σπουδαίους κι αγαπημένους ανθρώπους του τραγουδιού έρχομαι σήμερα να πω με βεβαιότητα ότι “Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις”». Σταυρός του Νότου, Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος. Εισιτήρια: 14 ευρώ με μπίρα ή κρασί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Τραγούδια σαν «κρυφά μηνύματα σε μπουκάλι»
ον θυμάστε τον Γιάννη Μήτση, ερμηνευτή και μουσικό από την εποχή των «Ξύλινων Σπαθιών»; Ο Ηπειρώτης μουσικός κυκλοφόρησε το νέο του -τέταρτο- άλμπουμ, με τραγούδια γραμμένα, κυρίως, μέσα στην περίοδο της...
Τραγούδια σαν «κρυφά μηνύματα σε μπουκάλι»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μας τραγουδούν «Χαμηλόφωτες μπαλάντες» που άγουν την ψυχή
Πατέρας και γιος μιλούν στην «Εφ.Συν.» για το ολοκαίνουργιο cd, σε στίχους Δήμου Βαλσάμη, που προσφέρουμε αύριο Σάββατο στους αναγνώστες μας, και μοιράζονται πτυχές της ζωής τους, που χάραξαν κόντρα στον...
Μας τραγουδούν «Χαμηλόφωτες μπαλάντες» που άγουν την ψυχή
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η Svarno, που θεράπευε με νότες, στίχους και reiki
Η Βάσω Αλλαγιάννη είχε γεννηθεί τον Σεπτέμβριο του 1944 και -όπως η ίδια συνήθιζε να λέει- έμαθε μουσική και άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια πλάι στον Μάνο Λοΐζο και αργότερα στον Νότη Μαυρουδή.
Η Svarno, που θεράπευε με νότες, στίχους και reiki
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Τραγούδια μιας ύστερης ελπίδας
Ο Κρητικός τραγουδοποιός Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης που εμφανίζεται αύριο στον «Σταυρό του Νότου», καθώς ετοιμάζει το νέο του άλμπουμ «Χτίζω ανέμους», μιλάει στην «Εφ.Συν.»
Τραγούδια μιας ύστερης ελπίδας
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η πολύτιμη μοναξιά της μελωδίας του Γιάννη Σπανού
Η γνωστή τραγουδίστρια, Ελένη Δήμου, με αφορμή αφιέρωμα στα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη που πέθανε το ’19, θυμάται συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της συνεργασίας τους και σχολιάζει μια μεγάλη αδικία...
Η πολύτιμη μοναξιά της μελωδίας του Γιάννη Σπανού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας