• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.2°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.3°C
  5 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 7.9°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.4°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.4°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.4°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.9°C / 1.4°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  79%

«Reverie»

@ Nikolas Louka
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σώματα εύπλαστα και χειραφετημένα

 • A-
 • A+
Νέες παραγωγές και αναθέσεις, εργαστήρια και σεμινάρια, τάσεις και αναζητήσεις που διατρέχουν τη σύγχρονη χορευτική σκηνή, σκέψεις για την τέχνη και τη ζωή, στη διοργάνωση που κορυφώνεται σήμερα και αύριο.

Χορέψτε όσο αντέχετε. Δύο μέρες, οκτώ πρωτότυπα έργα, δύο έργα-έκπληξη πριν από την επίσημη έναρξη, δύο εργαστήρια, μία συζήτηση, έντεκα νέοι δημιουργοί. Εκδηλώσεις, παραστάσεις, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις που ξεκινούν στις 5 το απόγευμα και διαρκούν έως τις 11 το βράδυ.

Ενα πυκνό πρόγραμμα, που μας αποκαλύπτει τάσεις και αναζητήσεις που διατρέχουν τη σύγχρονη χορευτική σκηνή, τη νέα σκέψη, την τέχνη και τη ζωή, κορυφώνεται σήμερα και αύριο, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις έχουν εδώ και μερικές μέρες ξεκινήσει ήδη. Ας δούμε τις παραστάσεις που περιμένουμε σήμερα και αύριο.

■ Δυνατά beats trance μουσικής μάς υποδέχονται στο «Becoming With Animal» της Ηρώς Βασάλου και, μαζί, ένα σχοινί που δαμάζει ή και απελευθερώνει πρωταρχικά ένστικτα (The Workspace Χώρος Δημιουργίας +5, 20.00). Η συμμετοχική παράσταση μας ταξιδεύει στην πρακτική του ταραντισμού της Νότιας Ιταλίας, όπου παρακολουθούμε τη μεταμόρφωση μιας γυναίκας σε ζώο. Τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα εγκαταλείπει την ταυτότητά της και συμμαχεί με το ζώο; Τι συμβαίνει όταν το κοινό μοιράζεται μαζί της την ευθύνη για αυτή την αλλαγή;

«Vanishing Point»

@Myrto Grigoriou

■ Στο «manoeuvre» των Κάντυ Καρρά και Χαράς Κότσαλη, το βασικό στοιχείο είναι ένα οικοδομικό υλικό: το άκαμπτο ξύλινο μαδέρι (Εκθεσιακός Χώρος -1, 23.00). Τι δουλειά έχει, όμως, μια ξύλινη σανίδα σε ένα χορογραφικό έργο; Πράγμα, σκηνικό αντικείμενο ή μέρος της χορογραφίας; Πώς αλληλεπιδρούν η εύπλαστη υλικότητα του σώματος με το άκαμπτο υλικό του ξύλου; Τι μπορεί τελικά να προκύψει από τη σκηνική τους «σύμπραξη»;

■ Στο «Reverie» των Γεωργίας Τέγου και Μιχάλη Θεοφάνους, η σκηνή αντιμετωπίζεται σαν μαγική κουνελότρυπα, χωροχρόνος ονειροπόλησης και ρεμβασμού (Κεντρική Σκηνή, 19.00). Πρόκειται για μια πρόσκληση σε ένα αλληγορικό σύμπαν, που κατοικείται από μορφές οι οποίες άλλοτε είναι φιλόξενες και οικείες, και άλλοτε πάλι παράξενες και απόμακρες. Χαρακτήρες ανασύρουν μνήμες στο παρόν, χτίζοντας έναν κόσμο όπου χάνει κανείς την αίσθηση του χρόνου και στροβιλίζεται σαν να βρίσκεται σε όνειρο.

«Becoming with Animal»

@ Ton Dekkers

■ Πολυμορφικό ον που διέφυγε από κάποια sci-fi δυστοπία θυμίζει το πλάσμα που συνθέτουν οι Δάφνη Αντωνιάδου και Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου στο «Vanishing Point» (Μικρή Σκηνή, 21.00). «Διαμελισμένο και ατελές στην άκρη της ζωής», όπως λένε οι δύο χορογράφοι, το σώμα φαίνεται να είναι ταυτοχρόνως κατακτημένος προορισμός και αδιάβατη απόσταση. Στη χορογραφία τους, ένα ανθρωπόμορφο ον «ξυπνά» από τα βάθη μιας αγωνιώδους μνήμης ή ενός απόκοσμου μέλλοντος. Επιστημονική φαντασία ή εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα;

■ Η απόπειρα σύνδεσης και αποσύνδεσης είναι διάχυτη στα μοτίβα που αναπτύσσουν οι τρεις χορευτές του «DisJoint» της Αναστασίας Βαλσαμάκη (Μικρή Σκηνή, 18.00). Τρεις χορευτές εξερευνούν μια «ανοίκεια» σωματικότητα, έναν τρόπο έκφρασης που δεν βασίζεται στη συνοχή, στην αρμονία, στη φυσικότητα των κινήσεων που παράγει το σώμα.

■ Στο «A Little More Than Nothing» του Χρήστου Μούχα οι θεατές είναι εκείνοι που καλούνται να γίνουν για λίγο χορευτές (Εκθεσιακός Χώρος -1 (Small Room), 18.30-21.00). Στόχος του εμπνευστή της είναι η κατάκτηση της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, ενός κοινού ρυθμού των σωμάτων στη σιωπή, ώστε να ανατραπεί η στερεότυπη παθητικότητα στην παρακολούθηση του δρώμενου.

■ Εργο που προήλθε έπειτα από απευθείας ανάθεση της Στέγης και εντάχθηκε στο φετινό φεστιβάλ είναι το ντουέτο «Zeppelin Bend» (Κεντρική Σκηνή, 22.00), όπου η χορογράφος στρέφεται σε πρακτικές και τεχνικές ευεξίας, μέσα από τις οποίες αναδύεται η πολύπλοκη σχέση σώματος και εαυτού. Τι πιο «οικείο» στον χορευτικό κόσμο, αφού το σώμα μετεωρίζεται διαρκώς ανάμεσα στη σκληροπυρηνική πειθαρχία και στην κοπιώδη αναζήτηση της απόλαυσης, με τα όρια να έχουν καταστεί όλο και πιο δυσδιάκριτα.

■ Το «Re-call» της Βενετσιάνας Καλαμπαλίκη, στο οποίο η ισχύς της προσωπικότητας αναγορεύεται σε συνώνυμο της χειραφέτησης, προέκυψε επίσης από ανάθεση της Στέγης, στο πλαίσιο του δικτύου Europe Beyond Access, που έχει στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών με αναπηρία. Σε ένα απογυμνωμένο σκηνικό, τα σώματα των χορευτριών είναι οι πρωταγωνιστές που αναμετριούνται με τον χρόνο σε κάθε τους βήμα. Μέσα από την επανάληψη, την παύση και το περπάτημα, οι περφόρμερ αναζητούν τι είδους ταυτότητες φέρουν τα κινούμενα σώματα [The Workspace (Χώρος Δημιουργίας), 17.00].


Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, τηλ: 210-9005800. Πληροφορίες στο: https://www.onassis.org/el/whats-on/onassis-new-choreographers-festival-7. Ολες οι παραστάσεις παρουσιάζονται σήμερα και αύριο στις αναγραφόμενες ώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Γυρίζοντας τη Λέσβο με πιάνο και βιολί
Λίγο πριν από την πρεμιέρα του τρίτου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, η διοργάνωση ταξίδεψε απ' άκρη σ' άκρη στο νησί, μέσω των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν πρώτη φορά φέτος σε ιαματικά...
Γυρίζοντας τη Λέσβο με πιάνο και βιολί
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μουσική, χορός, ποτά και φιλιά στο γρασίδι
Πιο μαζεμένο από άλλες χρονιές, χωρίς το όνομα που θα προκαλέσει λαοπλημμύρα στη Μαλακάσα, το φετινό Rockwave φιλοδοξεί να αποδείξει ότι καμιά φορά συγκροτήματα όπως οι αγαπημένοι Placebo, ο Σίβερτ Χόγιεμ που...
Μουσική, χορός, ποτά και φιλιά στο γρασίδι
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Αντώνης Φωνιαδάκης: «Σέβομαι την παράδοση, αλλά θέλω και να την ταρακουνήσω»
Χορογράφος διεθνούς εμβέλειας, με το έργο του «Salema Revisited» που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής, επιστρέφει στις κρητικές ρίζες του και τις «ποτίζει» με τις κατακτήσεις ενός σύγχρονου...
Αντώνης Φωνιαδάκης: «Σέβομαι την παράδοση, αλλά θέλω και να την ταρακουνήσω»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μαγικές μουσικές στιγμές «Ελευθερίας»
Αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης η φετινή διοργάνωση φιλοξενήθηκε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, με το κάστρο στο φόντο, σαν φωτοστέφανο. Το φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2015,...
Μαγικές μουσικές στιγμές «Ελευθερίας»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Τις Κυριακές χορεύουμε στο σπίτι μας!
Σχεδόν 880 λεπτά χορού, παραστάσεις που χαράχτηκαν στη μνήμη μας ή που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, έρχονται στις οθόνες μας από το YouTube Channel του Ιδρύματος .
Τις Κυριακές χορεύουμε στο σπίτι μας!
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Με Κέιβ, Κοέν και Βαμβακάρη
Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον Nικ Κέιβ που κατάφερε ποτέ να εξασφαλίσει την άδειά του. Μια ταινία για τον θρύλο του ροκ εν ρολ και ιδρυτικό μέλος των Motörhead, Lemmy. Το αριστούργημα του Νίκου Νικολαΐδη «Ο...
Με Κέιβ, Κοέν και Βαμβακάρη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας