Οι Nightstalker είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που η ελληνική heavy rock και stoner σκηνή μπορεί να υπερηφανεύεται και να νιώθει πως δεν υστερεί σε τίποτε, συγκρινόμενη με τις αντίστοιχες σκηνές, τις πολυδιαφημισμένες, του εξωτερικού. Μη σας πω ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι και πολύ καλύτερη. Ενα συγκρότημα, οι Nightstalker, με φανατικό κοινό, το οποίο αναμένεται να γεμίσει για δύο βράδια το Gagarin, στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Θα το δούμε δε, λίγο αφότου επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά από μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία.
«Είναι πιο εύκολο να βγει μια ελληνική μπάντα στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια», μας λένε. «Θα έλεγα ότι αρχίζουν σιγά σιγά να καταρρίπτονται τα αρνητικά στερεότυπα που είχαν οι ξένοι (κυρίως οι “Δυτικοί”) για τις ελληνικές μπάντες. Εβαλε το λιθαράκι της και η heavy rock σκηνή μας, η οποία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορώ να πω ότι στην περιοδεία μας ήρθε και κάποιος κόσμος στα live μας για να μας δει επειδή είμαστε από Ελλάδα και έχουν ακουστά τη stoner σκηνή μας. Σε γενικές γραμμές, το ευρωπαϊκό tour μας ήταν επιτυχημένο και φαίνεται ότι άρεσε πολύ στους ξένους η μουσική μας, κάτι που αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις πωλήσεις του merch μας (CD, βινύλια, t-shirts)».
Καλές πωλήσεις προφανώς και για το νέο τους άλμπουμ, το «Great Hallucinations», που κυκλοφόρησε από τη Heavy Psych Sounds και θα ακούσουμε για πρώτη φορά και στο Gagarin. «Κάτι που είδαμε στο εξωτερικό και διαφέρει σε σχέση με τις συναυλίες στην Ελλάδα, είναι η έγκαιρη προσέλευση του κοινού. Οταν έλεγε το πρόγραμμα ότι στις 8 ανοίγουν οι πόρτες, έρχονταν όλοι εκείνη την ώρα».
Οι Nightstalker παραμένουν ενεργοί και δυνατοί πολλά χρόνια τώρα, γεγονός πραγματικά δύσκολο. «Αυτό που κρατάει ένα συγκρότημα τόσα χρόνια είναι, πρώτα απ’ όλα, η μουσική του», υποστηρίζουν. «Χωρίς καλή μουσική, δεν πας πουθενά. Και πρέπει να μείνεις αναλλοίωτος από τον χρόνο και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Από την άλλη, απαιτούνται καθημερινές θυσίες, γιατί ο δρόμος δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Και ειδικά στον χώρο μας, όπου βασιζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις ώστε να σταθούμε όρθιοι».
Φυσικά και δεν είναι ευχαριστημένοι με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όσα συνάντησαν γυρίζοντας από την περιοδεία τους στο εξωτερικό. «Η χώρα μας γίνεται ολοένα πιο οπισθοδρομική και όχι φιλελεύθερη. Θλιβερό να υπάρχουν αστυνομικοί σε κινηματογράφους, clubs, πανεπιστήμια, πλατείες, δρόμους και να δρουν σαδιστικά πάνω στους πολίτες. Και το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι ο κόσμος τρελάθηκε και χαίρεται με την αστυνομική βία και τη βία γενικότερα. Αυτό είναι κατάντια και διόλου πρόοδος. Μια κοινωνία με βία σημαίνει ότι έχει δομηθεί λάθος. Το να χτυπάει το κράτος τους πολίτες σημαίνει ότι κάτι κάνει λάθος και χρησιμοποιεί τη βία για να επιβληθεί».
Τι παραπάνω μπορούν να κάνουν οι Nightstalker γι’ αυτό, τι μπορεί να κάνει ένα συγκρότημα γενικά; «Σαν μπάντα δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ο τρόπος ζωής του καθενός παίζει ρόλο».
Παραμένει το ροκ ή το πανκ κ.ο.κ. η μουσική της εξέγερσης ή μήπως τα σκήπτρα πέρασαν σε άλλο είδος, όπως π.χ. το χιπ χοπ; «Το ροκ έχει άμεσα συνδεθεί με το κίνημα των χίπις τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ένα από τα μεγαλύτερα επαναστατικά κινήματα της νεολαίας, σε πολλά επίπεδα», θεωρούν τα παιδιά του συγκροτήματος. «Το ροκ είναι πάντα επαναστατικό γιατί είναι πάντα αντισυμβατικό. Δεν παρακολουθώ πολύ τη hip-hop σκηνή κι έτσι δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, αλλά η μουσική των Rage Against the Machine μού ταιριάζει πιο πολύ για εξέγερση».
? Info: 17 και 18 Ιανουαρίου, Gagarin 205, Λιοσίων 205. Εισιτήρια: προπώληση 10 ευρώ, ταμείο 12 ευρώ. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι The Big Nose Attack.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας