Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρεμιέρα για την πιο πολιτική όπερα του Βέρντι
PHOTO BY CATHERINE ASHMORE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρεμιέρα για την πιο πολιτική όπερα του Βέρντι

  • A-
  • A+
Ο διεθνής βαρύτονος Τάσης Χριστο-γιαννόπουλος μας μιλάει για τη μεγαλοπρεπή όπερα που η ΕΛΣ πρώτη φορά ανεβάζει στην ιταλική πεντάπρακτη εκδοχή, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή με την υπογραφή του Νίκολας Χάιτνερ.

Οι πολυπόθητες ισορροπίες ανάμεσα στα συναισθήματα και το καθήκον. Η πολυεπίπεδη πολιτική διάσταση, με τη σύγκρουση ανάμεσα στην κοσμική εξουσία και την Eκκλησία. Η μάχη ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την απολυταρχία. Ο έρωτας για το ανέφικτο. Ο,τι περισσότερο απασχολούσε τον Τζουζέπε Βέρντι, έχει καταγραφεί σε αυτήν τη μεγαλόπρεπη όπερα με τις εντυπωσιακές άριες, τα μοναδικά ντουέτα και επιβλητικά σύνολα, τους βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες.

Επιτέλους, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει τον «Ντον Κάρλο» –στην ιταλική πεντάπρακτη εκδοχή (Μόντενα)–, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή που υπογράφει ο σερ Νίκολας Χάιτνερ και η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν (2008).

Η πρεμιέρα δίνεται στις 8 Δεκεμβρίου, στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ογκέν, ενώ η διανομή είναι αστραφτερή: Στον ρόλο του τίτλου θα απολαύσουμε τον Αργεντίνο τενόρο Μαρσέλο Πουέντε, την Ελισάβετ ερμηνεύει η κορυφαία Ιταλίδα Μπάρμπαρα Φρίτολι, την πριγκίπισσα Εμπολι η Εκατερίνα Γκουμπάνοβα, τον Φίλιππο Β' ο Αλεξάντερ Βινογκράντοφ -ένας από τους σημαντικότερους βαθύφωνους της εποχής μας-, ενώ τον ρόλο του Ροντρίγκο θα ερμηνεύσουν οι δύο κορυφαίοι Ελληνες βαρύτονοι: ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο Δημήτρης Πλατανιάς.

Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (αριστερά) με τον Μαρσέλο Πουέντε

A.Simopoulos

Βασισμένος στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Φρίντριχ Σίλερ, ο «Ντον Κάρλο» είναι μια όπερα γεμάτη από τα θέματα που βασάνιζαν τον Βέρντι. Η υπόθεση δεν έχει μεγάλη σχέση με ιστορικά γεγονότα, αντιθέτως μπλέκει πραγματικά με φανταστικά πρόσωπα και εκτυλίσσεται παράλληλα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τα συναισθήματα του Ντον Κάρλο, διαδόχου του θρόνου της Ισπανίας, για την Ελισάβετ των Βαλουά, η οποία, ενώ αρχικά προοριζόταν για εκείνον, τελικά για πολιτικούς λόγους παντρεύτηκε τον πατέρα του Φίλιππο Β'. Το δεύτερο είναι πολιτικό και αφορά τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο διοικούσαν οι Ισπανοί τη Φλάνδρα.

Και μέσα σε όλες αυτές τις πολιτικές σκευωρίες υπάρχει κι ο Ροντρίγκο, ένας Ισπανός ευγενής, αλτρουιστής και γενναιόδωρος, που δοξάζει την έννοια της φιλίας και φιλοδοξεί να πολιτευτεί με έντιμο τρόπο... «Ο ρόλος που ερμηνεύω δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο η φωνή της λογικής όσο η φωνή της ελευθερίας, των ιδανικών, της αγάπης για τον απλό άνθρωπο. Είναι η φωνή της συνέπειας που επιχειρεί να πολιτευτεί με απόλυτη ειλικρίνεια, εκείνος που εξιδανικεύει τη φιλία. Δεν μιλάμε για έναν άνθρωπο που απλώς προτάσσει τον δονκιχωτισμό, αλλά θέλει να καθιερώσει τη ρεαλιστική πολιτική -παρόλο που βλέπει ότι δεν μπορεί να έχει εφαρμογή», σχολιάζει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Στο έργο, βεβαίως, παράλληλα «τρέχει» και μια ερωτική ιστορία. Τι από τα δύο συγκινεί τον διεθνή μας τραγουδιστή περισσότερο; «Προσωπικά, λόγω ρόλου, με συγκινεί η πολιτική πλευρά αυτής της όπερας. Ως άνθρωπο, με συγκινούν και οι δύο, καθώς η αφοσίωση που φανερώνει ο Ροντρίγκο στην πολιτική τον ακολουθεί και στις προσωπικές του σχέσεις. Πιστεύω βαθιά ότι η αφοσίωση είναι απαραίτητο στοιχείο σε όλα στη ζωή. Και στην αγάπη».

Στο πολιτικό σκέλος τώρα, ο Βέρντι καταπιάνεται στην όπερα αυτή με ένα θέμα που αποτελεί και σημερινή διεκδίκηση. «Αυτό που καθιστά τον “Ντον Κάρλο” το κατεξοχήν πολιτικό έργο του Βέρντι, είναι ο τρόπος που καταγγέλλει την Εκκλησία ως φορέα εξουσίας. Ποτέ δεν θα γίνει ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας. Ετσι όπως είναι θεσμικά στημένα και λειτουργούν αυτά τα δύο κομμάτια της κοινωνίας, είναι αδέρφια με κοινό παρονομαστή την εξουσία. Δεν μιλάμε ασφαλώς για την πίστη του καθενός, αλλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάνεις τις προκλήσεις όταν αποκτήσει δύναμη».

Ο διεθνής Τύπος έχει ώς τώρα επαινέσει πολύ τον τρόπο που ο Νίκολας Χάιτνερ «διάβασε» το έργο. «Η σκηνοθεσία του ρέει με εκπληκτικό τρόπο και ντύνει τους τραγουδιστές με επιβλητικά κοστούμια εποχής σε ένα φόντο από λιτά, σύγχρονα σκηνικά και εντυπωσιακές εικόνες», έγραψαν στην κριτική τους οι New York Times. «Πράγματι, είναι μια πολύ ωραία σκηνοθεσία, κλασική, παραδοσιακή θα έλεγα, με κοστούμια σχεδόν ιστορικά και σκηνικό χώρο υπαινικτικό κι υποβλητικό. Επιτρέπει στη μουσική του Βέρντι να υπάρχει και να πάλλεται. Είναι δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει, όταν κάποιος, πολύ συχνά πια, επιχειρεί... την καταστροφή ενός κλασικού οπερατικού αριστουργήματος. Εχει πεθάνει το είναι μας με την τόλμη διαφόρων», σημειώνει ο διεθνής βαρύτονος.

Την «αποδόμηση» των κλασικών έργων εννοεί; «Η αποδόμηση είναι πολύ ευγενική λέξη. Μπορεί να ισχύει για τους σεφ, διότι στην κουζίνα η ντομάτα δεν υποφέρει όπως ένας τραγουδιστής, αλλά στην όπερα συχνά οι σκηνοθέτες συμπεριφέρονται ενάντια στη φύση των ρόλων». Μα αλλάζει η ουσία της μουσικής από μια τολμηρή σκηνοθεσία; «Η ουσία της μουσικής όχι, όμως μπορεί μια χαρά να δηλητηριαστεί, αλλοιωθεί και παραμορφωθεί η σχέση του κοινού με το έργο. Οι μουσικές είναι θείες και μας υπερβαίνουν για να αναζητάμε τρόπους για εντυπωσιακά σκηνοθετικά ευρήματα. Εμείς πρέπει να μεταλάβουμε την ουσία του έργου όχι να την αποδομήσουμε, για να νιώσουμε σημαντικοί».


Info: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ 8, 13, 15, 19, 21, 28/12 και 2, 5/1. Ωρα έναρξης 19.00 (Κυριακές 18.30). Συμπαραγωγή των Βασιλικής Οπερας Λονδίνου, Μετροπόλιταν Οπερας Νέας Υόρκης, Εθνικής Οπερας Νορβηγίας (Οσλο). Τιμές: €10- €90. Τηλ: 213-0885700

ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Σεξ, πούδρα και πολαρόιντ
Η σκανδαλώδης ζωή μιας αριστοκράτισσας γνωστής με το προσωνύμιο «βρόμικη δούκισσα». Μια ιστορία γεμάτη σεξουαλικές ακρότητες που το 1963 σόκαρε το κοινό της Αγγλίας. Μια βρετανική όπερα που ανεβαίνει...
Σεξ, πούδρα και πολαρόιντ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Αφιέρωμα στον διεθνή μας βαρύτονο
Εναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες βαρύτονους και γενικό διευθυντή της ΕΛΣ (1988-89), τον Κώστα Πασχάλη, τιμά η Λυρική Σκηνή με ένα μεγάλο αφιέρωμα απόψε, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (20.00, είσοδος...
Αφιέρωμα στον διεθνή μας βαρύτονο
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ενας απαγορευμένος έρωτας αναμετριέται με τον θάνατο
Δύο σπουδαίες οικογένειες ευγενών χωρίζονται από θανάσιμο μίσος. Μέλη των δύο αυτών σογιών είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, δύο νέα παιδιά που συνδέονται με παράφορο έρωτα. Εναν έρωτα απαγορευμένο που...
Ενας απαγορευμένος έρωτας αναμετριέται με τον θάνατο
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Στην όπερα είμαι αουτσάιντερ»
Φανί Αρντάν: Σκηνοθετεί πρώτη φορά όπερα στην Αθήνα την αυτοκαταστροφική «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» και με την ευκαιρία αυτή μας μιλά για τα δικά της πάθη, την τόλμη στην τέχνη, την απόγνωση στον έρωτα.
«Στην όπερα είμαι αουτσάιντερ»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Οπερα σε αθηναϊκό γκοθ φόντο 
Εναν αιώνα μετά την έκδοσή του, το θρυλικό «αθηναϊκό μυθιστόρημα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου «εντάσσεται» πρώτη φορά και στο λυρικό ρεπερτόριο από τον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο, σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου...
Οπερα σε αθηναϊκό γκοθ φόντο 
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η φεμινίστρια «Λουτσία» επιστρέφει
Η Κέιτι Μίτσελ, η διάσημη Βρετανίδα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων φέτος στο Λονδίνο σκηνοθετώντας την Κέιτ Μπλάνσετ σε μια ακραία βίαιη παράσταση, υπογράφει και την πιο αιματοβαμμένη όπερα του Ντονιτσέτι,...
Η φεμινίστρια «Λουτσία» επιστρέφει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας