Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γάμοι του Φίγκαρο» με αισθητική 60s

Στιγμιότυπο από το νέο ανέβασμα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γάμοι του Φίγκαρο» με αισθητική 60s

  • A-
  • A+

Τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Γάμοι του Φίγκαρο» στην ΕΛΣ ήταν το 2005-06, στο θέατρο «Ολύμπια». Η νέα παραγωγή σε διπλή διανομή, που έκανε πρεμιέρα την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό στίγμα από τις λίγο ώς πολύ παραδοσιακές που είχαμε δει μέχρι τώρα. Αν και μουσικά έκδηλα άνιση, η παράσταση άφησε άριστες εντυπώσεις σε επίπεδο σκηνοθεσίας (27/3/2019).

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης και η συνεργάτριά του Αγγέλα Σαρόγλου πήραν συνειδητά τις μέγιστες αποστάσεις από το ιστορικό πλαίσιο του έργου και πρότειναν μια παραγωγή απευθυνόμενη σε θεατές χωρίς προηγούμενη επαφή με την όπερα. Από το κοινωνικά και ιδεολογικά εύφλεκτο περιβάλλον των παραμονών της Γαλλικής Επανάστασης, σκηνική εικόνα και δράση του έργου των Ντα Πόντε/Μπομαρσέ/Μότσαρτ, μεταφέρθηκαν στη δεκαετία 1960-70, πεδίο οριστικής κατάλυσης των παλιών κοινωνικών ηθών και υποτιθέμενης απελευθέρωσης των ερωτικών σχέσεων.

Η μετακίνηση από τη λεγόμενη «αισθητική της δαντέλας» και τον κόσμο των «Επικίνδυνων σχέσεων» του Λακλός στον πολύχρωμο κόσμο των Beatles -και της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου- φυσικά δεν αναίρεσε τις ανθεκτικές αιχμές και τις ταξικές αναφορές του αριστουργηματικού μοτσάρτειου έργου.

Απογειωτικά ζωντανή σκηνοθεσία

Στηριγμένη τέλεια από το θαυμάσιο σκηνικό του Γιάννη Κατρανίτσα (επτά διαδοχικά, κυλιόμενα δωμάτια, επιπλωμένα με επιθετικά κιτσάτη αισθητική 60’s), τα έξοχα κοστούμια ίδιας εποχής της Ιωάννας Τσάμη και τους λεπτοδουλεμένους φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα, η σκηνοθεσία έρρευσε τέλεια, δίχως χάσματα ή ανισορροπίες.

«Η τρελή μέρα» αποδόθηκε ιδανικά μέσα από αναρίθμητα, λεπτομερώς σκηνοθετημένα σπαρταριστά γκαγκ, κυρίως, όμως, με το αεικίνητο έμπα-έβγα στα δωμάτια (κρεβατοκάμαρες, γραφεία, WC, κουζίνα, καθιστικό) που -ταυτόχρονα- χαρτογραφούσε γλαφυρά κοινωνικές σχέσεις/συσχετισμούς: εγγύτητες και αποστάσεις, διάτρητα και στεγανά διαχωριστικά, επιβολές και υπεκφυγές στον άξονα του φύλου και της κοινωνικής ιεραρχίας.

Με όχημα μια αβάσταχτη ελαφρότητα που επικάλυπτε διάφανα όσα μείζονα διακυβεύονταν, η δράση χορογραφήθηκε με ακρίβεια, πλαισιούμενη και επινοηματοδοτούμενη διακριτικά από παράπλευρες εφευρεμένες υπο-δράσεις: υπηρέτες και υπηρέτριες που συμμάζευαν τα ασυμμάζευτα των αφεντικών, κρυφάκουγαν, σχολίαζαν σιωπηρά, αντιδρούσαν, δίχως όμως να αποσπούν τη συγκέντρωση του θεατή από την κύρια δράση.

Εξαιρετικά λειτούργησε και η μεταφορά του συνεχούς βάσιμου (basso continuo) επί σκηνής, που «εκμοντέρνισε» τη συνοδεία των πεζών διαλόγων: ένας καημένος «κουρδιστής», που φρόντιζε τα πιάνα στο αρχοντικό των Αλμαβίβα, βρισκόταν αθέλητα μάρτυρας διαφόρων σκηνών συνοδεύοντάς τες ενώ (υποτίθεται) δοκίμαζε την ορθοτονία των οργάνων.

Αδύναμο ακρόαμα σε ένα δυνατό έργο;

Το ακρόαμα είχε πρόβλημα. Την παράσταση διηύθυνε ο Κύπριος πιανίστας/αρχιμουσικός Μάριος Παπαδόπουλος, ιδρυτής και διευθυντής της Ορχήστρας Philomusica της Οξφόρδης, διάσημος ως ερμηνευτής πιανιστικών έργων των κλασικών και ρομαντικών. Παρ’ όλα αυτά, η διεύθυνσή του ήχησε άνευρη, αργή, αμήχανη, συχνά ασυντόνιστη προς τους μονωδούς και επιπλέον καταφανώς εκτός του πεδίου τής σήμερα πλέον δόκιμης ιστορικής ερμηνευτικής.

Στο συγκεκριμένο έργο, όπου η μουσική δεν αποτελεί υπόκρουση, αλλά συνομιλεί με τους μονωδούς και υπογραμμίζει τον χαρακτήρα όσων λένε, παρόμοια προσέγγιση αποβαίνει ολέθρια… Είτε μας αρέσει είτε όχι, Μότσαρτ άτεχνος ή έστω μέτριος σήμερα δεν νοείται.

Ούτε η διανομή ήταν ισορροπημένη. Φωνητικά και σκηνικά γενικώς καλά ανταποκρίθηκαν στους ρόλους τους ο ακμαίος βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης ως αδίσταχτος γυναικοκυνηγός Κόμης Αλμαβίβα και η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη ως ώριμη, απογοητευμένη Κόμισσα Αλμαβίβα.

Ομως, παρ’ ότι σκηνικά ακολούθησαν όλα όσα τους ζήτησε η σκηνοθεσία, όλοι οι υπόλοιποι -ως προς τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων ρόλων κλιμακωτά- ήχησαν από απλώς καλοί έως ανεπαρκείς, κυρίως όσον αφορά τα φωνητικά μεγέθη και την ποιότητα του τραγουδιού, ενώ η συνεισφορά τους δεν συνέθεσε ένα ακρόαμα σφαιρικά ισορροπημένο αισθητικά, στιλιστικά, μουσικά.

Αυτό ίσχυσε για τη Χρύσα Μαλιαμάνη (Σουζάνα), τον Γιάννη Σελητσανιώτη (Φίγκαρο), τη Μιράντα Μακρινιώτη (Κερουμπίνο), τη Δέσποινα Σκαρλάτου (Μαρτσελίνα). Ηπιότερα -καθ’ ότι λιγότερο σημαντικά- ήταν τα πράγματα για τους υπόλοιπους.

Συνολικά, έλειψε ο συνδυασμός στιλιστικής κομψότητας, αιχμηρότητας και ελαφράδας που θα απογείωνε το ακρόαμα. Στο «Ολύμπια» το όλο θα έπασχε λιγότερο φανερά˙ στη μεγάλη αίθουσα της σημερινής, ακριβοπληρωμένης στέγης της ΕΛΣ όμως, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές και αμείλικτες.

ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Αποχαιρετώντας τη μυθική Μόντσι
Περήφανη Καταλανή, η πληθωρική σοπράνο διέθετε απολύτως αναγνωρίσιμη φωνή, την οποία διατήρησε άθικτη μέχρι το τέλος. Στη μακρά σταδιοδρομία της αναμετρήθηκε με όλη την εργογραφία της όπερας, υπήρξε διάσημη ως...
Αποχαιρετώντας τη μυθική Μόντσι
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Χολιγουντιανή «Αΐντα»
H όπερα σε τέσσερις πράξεις του Τζουζέπε Βέρντι άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Η μεγαλειώδης νέα παραγωγή προέρχεται από το φεστιβάλ όπερας της Ταορμίνας με τη σκηνοθετική υπογραφή του Ιταλού Ενρίκο...
Χολιγουντιανή «Αΐντα»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ο «Κουρέας της Σεβίλης» έγινε ποπ
Ξάφνιασαν οι δύο Ιταλοί, ο σκηνοθέτης Φραντσέσκο Μικέλι και ο ενδυματολόγος Τζανλούκα Φαλάσκι, μεταγράφοντας τους χαρακτήρες της όπερας του Ροσίνι στο περιβάλλον της μεταπολεμικής ποπ κουλτούρας. Δεν είναι και...
Ο «Κουρέας της Σεβίλης» έγινε ποπ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Τζον Κέιτζ και η αρχαιολογία της μουσικής αναρχίας
Σε απόλυτη συνέπεια προς τους ιδρυτικούς της στόχους, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσίασε στις αρχές Μαρτίου τις «Europeras 1 & 2» του Τζον Κέιτζ, αντιπροσωπευτικά, ιστορικά δείγματα «αναρχικού» μουσικού...
Τζον Κέιτζ και η αρχαιολογία της μουσικής αναρχίας
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Γιορτάζοντας τα 80χρονά της επί σκηνής
Με την ευφρόσυνη «Νυχτερίδα» (1874) του Γιόχαν Στράους υιού γιόρτασε η ΕΛΣ τη συμπλήρωση ακριβώς 80 χρόνων από τα επίσημα εγκαίνιά της με παράσταση του ίδιου έργου που είχε ανεβεί στη σκηνή του Εθνικού -τότε...
Γιορτάζοντας τα 80χρονά της επί σκηνής
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ογδόντα χρόνια όπερα στην Ελλάδα
Εθνική Λυρική Σκηνή: 1940-2020 ● Από το Βασιλικό Θέατρο στο Ολύμπια και από εκεί στο ΚΠΙΣΝ. Μια συναρπαστική πορεία που επηρεάστηκε από τις ταραχώδεις τροπές της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.
Ογδόντα χρόνια όπερα στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας