• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 30.9°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.2°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.5°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 28.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 32.1°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%

44 χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Γελασάκης παραδίδει μια πολύτιμη μελέτη-έρευνα με ανέκδοτα ποιήματα και κείμενά του, άγνωστες συνεντεύξεις, τον ναυτικό του φάκελο, ανέκδοτη αλληλογραφία, αδημοσίευτες φωτογραφίες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νίκος Καββαδίας, ένας εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής

 • A-
 • A+

Τελικά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα για τον Νίκο Καββαδία που δεν γνωρίζουμε ακόμα... Κάποια από αυτά πάντως βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στο βιβλίο-μελέτη-έρευνα του Μιχάλη Γελασάκη, «Ο Αρμενιστής Ποιητής» (εκδόσεις Αγρα). Σ' έναν τόμο 460 σελίδων περιέχονται νέα σημαντικά στοιχεία για τον Νίκο Καββαδία, 44 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ανέκδοτα και αθησαύριστα ποιήματα και κείμενα του ποιητή, άγνωστες συνεντεύξεις του, ο ανέκδοτος ναυτικός του φάκελος, όλα τα καράβια που ταξίδεψε, η ναυτική του πορεία, ανέκδοτη αλληλογραφία, σπάνιες μαρτυρίες και δεκάδες αδημοσίευτες φωτογραφίες κ.ά. Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Γελασάκης έκανε εξαιρετική δουλειά που κράτησε αρκετά χρόνια. «Στο βιβλίο υπάρχουν πράγματα τα οποία δημοσιεύτηκαν κάποτε, αλλά δεν είναι γνωστά», μας λέει. «Υπάρχουν και τελείως ανέκδοτα. Ας πούμε, είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται ανέκδοτα –και όχι αθησαύριστα– ποιήματά του. Ανέκδοτα είναι και δεκάδες γράμματα προς και από μεγάλους λογοτέχνες της εποχής (Σικελιανός, Λαπαθιώτης, Τσίρκας, Καστανάκης, Καραγάτσης, Καρθαίος κ.ά.). Ανέκδοτος επίσης ήταν και ο ναυτικός του φάκελος που δημοσιεύεται ολόκληρος μαζί με όλα τα καράβια στα οποία εργάστηκε».

Μπορούμε να μάθουμε 100% τον Καββαδία; Ή, πάντοτε, θα υπάρχουν ακόμα ανεξερεύνητες πτυχές του έργου του; «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό να πούμε ότι μαθαίνουμε έναν σπουδαίο λογοτέχνη 100%. Σίγουρα το βιβλίοπροσθέτει πολλά πράγματα στην κατανόηση του Καββαδία και στην ανάγνωση του έργου του και λειτουργεί ως βιβλίο αναφοράς.

Λανθασμένα, πολλοί είχαν την αίσθηση ότι η έρευνα γύρω από αυτόν είχε εξαντληθεί. Με το βιβλίο φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και νομίζω πως ανοίγουν νέοι δρόμοι για περαιτέρω μελέτη και αναζήτηση. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν ακόμα πράγματα να ψάξει και να βρει κανείς για τον Καββαδία. Το μέγεθός του είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που πολλοί έχουν την αίσθηση ότι είναι».

Στις σελίδες του διαβάζουμε επίσης ένα εκτενές κείμενο για την πολυσυζητημένη σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη, μαθαίνουμε για την αντιπαράθεση μεταξύ Μ. Καραγάτση και Κώστα Ουράνη για τον ίδιο τον Καββαδία, αλλά και πολλές επιπλέον, άγνωστες, πληροφορίες. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη συγγραφή του; «Οι μεγαλύτερες δυσκολίες προέκυπταν από την αντίληψη της ιστορικής ευθύνης απέναντι στον ποιητή και την ιστορία του», εξηγεί ο Μιχάλης. «Κάποιες φορές ήξερα πού έψαχνα, άλλες πάλι πήγαινα κάπως στα τυφλά. Ηταν δύσκολο να αποφασίσεις τι θα μπει και τι θα μείνει έξω. Δύσκολο επίσης ήταν για 'μένα, που δεν είμαι φιλόλογος, ούτε συμβατικός ερευνητής, να είναι τα πάντα τεκμηριωμένα με λεπτομέρεια γιατί ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν διάφορα».

• Τι τύπος ήταν ο Καββαδίας;

Δεν είναι εύκολο για μία μεγάλη προσωπικότητα να πεις με ευκολία ότι ήταν αυτό ή εκείνο. Συνήθως οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα και αρκετές φορές βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό τους να αναιρεί κάποιο άλλο. Ο Νίκος Καββαδίας ήταν ένας εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής. Ευγενικός και φιλικός. Παρότι περνούσε πολλές ώρες μοναχικά, ξέμπαρκος φαίνεται να ήταν η «ψυχή» της παρέας.

Του άρεσε να μαθαίνει, να διαβάζει, να ψάχνει. Του άρεσε να λέει ιστορίες από τα λιμάνια, να πηγαίνει στα μουσεία, να αστειεύεται. Δούλευε πολύ τους στίχους του πριν τους δημοσιεύσει, ήταν γενναιόδωρος ακόμα και με ανθρώπους που είχαν μιλήσει αρνητικά για εκείνον. Από μικρός ήταν κοντά στην Τέχνη. Στα βιβλία, τις παραστάσεις, τη μουσική, φυσικά τη ζωγραφική. Δεν μπορούσε και δεν ήθελε να κάνει κακό σε κανέναν ακόμα και όταν είχε τη δύναμη να το κάνει.

• Και τι σου έμεινε ως συμπέρασμα;

Η επαφή με τον ανθρωπογεωγραφικό κόσμο του Νίκου Καββαδία μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους. Εχει τόσους τόπους, αλλά δεν έχει τόπο, έχει τόσα πρόσωπα αλλά δεν έχει πρόσωπο, έχει τόσους χρόνους, αλλά δεν έχει χρόνο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Πενήντα δημιουργικά χρόνια Μάνος Ελευθερίου
Tο νέο τεύχος το «Μετρονόμου» για τον σπουδαίο στιχουργό θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στον «Ιανό». Ο Ελευθερίου με τον ποιητικό του στίχο κατέθεσε τραγούδια-σταθμούς στην ελληνική μουσική αλλά και πλούσιο...
Πενήντα δημιουργικά χρόνια Μάνος Ελευθερίου
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ενας «χάρτης» στη χώρα του ελληνικού ροκ
Αν θέλετε να έχετε ένα βιβλίο που θα περιέχει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού ροκ των τελευταίων δεκαετιών, τότε κοιτάξτε να αποκτήσετε το «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» του δημοσιογράφου Γιάννη...
Ενας «χάρτης» στη χώρα του ελληνικού ροκ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο μικρός Ορέστης συναντά τον μεγάλο μουσουργό
Εξαιρετικός δημοσιογράφος και επί χρόνια παραγωγός εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Μηνάς Βιντιάδης έβγαλε καινούργιο βιβλίο. Το «Μια μέρα με τον Μπετόβεν» για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν λέει πως...
Ο μικρός Ορέστης συναντά τον μεγάλο μουσουργό
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Αγαπάω το δημοτικό τραγούδι όπως τη μάνα και τ’ αδέρφια μου
Ο Παντελής Μπουκάλας είναι ένας κορυφαίος της διανόησης. Οι επιτυχίες του, οι βραβεύσεις του δεν άλλαξαν τον χαρακτήρα του. Προικισμένος με εξαιρετική ευκολία στο γράψιμο, με γονιμότητα στην επινόηση. Δεν...
Αγαπάω το δημοτικό τραγούδι όπως τη μάνα και τ’ αδέρφια μου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Η ρίμα και το ρήμα
Την έχει δουλέψει με πολύ κόπο τη νέα ποιητική συλλογή του ο Θωμάς Κιάος (γεν. 1979). Περιέχει γερούς, δυνατούς στίχους και αξιοπρόσεκτη, πολυτυπική ρίμα και ρίχνει το βάρος του στο ρήμα, κάτι που τον...
Η ρίμα και το ρήμα
MEDIA
Press Cafe: Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος σε downtown καταστάσεις
★ Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος έβγαλε καινούργιο βιβλίο. Είναι ακριβώς 60 ετών κι έχει να διηγηθεί προσωπικές ιστορίες από τη Ζάκυνθο στην οποία μεγάλωσε και την Αθήνα στην οποία ζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Press Cafe: Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος σε downtown καταστάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας