• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.9°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 32.1°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 17.6°C / 25.6°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.4°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 33.0°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  4 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  90%

Οι KYKLOS υπό τον Αρτέμ Αμπάσεφ παίζουν έργα συνθετών της Μεσογείου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΗΣ

Πόση σύγχρονη μουσική αντέχει η Αθήνα;

 • A-
 • A+

Μακρά και εντυπωσιακή η παρέλαση ονομάτων: Μπουλέζ, Οανά, Γκεντίζλιογκλου, Στόκχαουζεν, Τζάρμπι, Στραβίνσκι, Λίγκετι, Πεσόν, Καμπό, Ραβέλ, Γκριζέ, Σκύλλας, Χαντάντ, Μουλτάκα, Κουμεντάκης, Κρέστα, Τακεμίτσου, Σάριαχο, Κέιτζ, Αντρίεσεν, Αδάμης, Ράιλι, Τσιμπάνου, Μαστραντώνη, Χατζηθέμελη, Τόνια, Γούβαλη, Παπαμήτρου κ.ά. Τα έργα ερμήνευσαν Ελληνες και ξένοι μουσικοί των μη κρατικών εγχώριων συνόλων Ergon Ensemble, KYKLOS, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων. Μάλιστα κάποιες μέρες οι συναυλίες τους συνέπιπταν!

Στην Ευρώπη, ένας τέτοιος συνωστισμός θα λογιζόταν ως αυτονόητο δείγμα φυσιολογικής προοδευτικότητας και θα καταγραφόταν στα πεπραγμένα της τρέχουσας μουσικής ζωής δίπλα στο κύριο σώμα άλλων εκδηλώσεων βασικού ρεπερτορίου. Παρ’ ημίν συνιστά ένα (ακόμη) παράδοξο που φωτογραφίζει -και συντηρεί- στρεβλώσεις του πολιτιστικού βίου. Βεβαίως, εδώ θα όφειλε κανείς να επισημάνει την επίδραση μυρίων, γνωστών εξωμουσικών παραγόντων. Τελικά όμως, σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου σπάνια ακούμε τα κουαρτέτα των Μπετόβεν, Μότσαρτ και Χάιδν, σπανιότερα του Σοστακόβιτς και ουδέποτε εκείνα των Μπάρτοκ, Γιάνατσεκ, Σκαλκώτα και άλλων «μοντέρνων» του περασμένου αιώνα, όπου η μουσική ζωή αδυνατεί να συντηρήσει έστω ένα κουαρτέτο εγχόρδων πλήρους απασχόλησης, η έμφαση -έστω συμπτωματική- στη σύγχρονη μουσική δημιουργία καταλήγει να λειτουργεί ως… παρεξήγηση. Ή ως απάντηση σε αίτημα που δεν έχει τεθεί. Φυσικά, ζούμε σε ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, συνεπώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέγει και να προτείνει· ομοίως και να ενίσταται.

Γαλλία και Μεσόγειος

Οι συναυλίες που ακούσαμε διέθεταν περιχαρακωμένο, ειδικό μουσικό/μουσικολογικό ενδιαφέρον. Αυτή του Συνόλου Ιονίων Νήσων στο Γαλλικό Ινστιτούτο πλαισίωσε τα εγκαίνια ενδιαφέρουσας έκθεσης με τίτλο «Από τον Καμίγ Σαιν-Σανς στον Πιερ Μπουλέζ». Οργανωμένη με αφορμή τα 90χρονα του Μπουλέζ και τα 100 χρόνια γαλλικής μουσικής παρουσίας στην Ελλάδα, η έκθεση περιλάμβανε ποικίλα τεκμήρια από τα πλούσια αρχεία του Ωδείου Αθηνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η συναυλία πρότεινε πέντε έργα Γάλλων συνθετών, γραμμένα μεταξύ 1914 και 2002, και λειτούργησε ως συνοπτική, διαχρονική «ξενάγηση» στον γαλλικό μοντερνισμό. Ξεκίνησε από τον αιθέριο εμπρεσιονισμό του Ραβέλ και στάθηκε διαδοχικά στον κάπως στείρο μεταπολεμικό μοντερνισμό του Μπουλέζ, τη «φασματική» μουσική του Ζεράρ Γκριζέ, τα επιτηδευμένα παιγνιώδη μετα-μουσικά ακούσματα του Ρεζί Καμπό, τα επιτηδευμένα ψευδοφολκλορικά τραγούδια του Πεσόν. Οδηγημένοι και προετοιμασμένοι μεθοδικά από τον Γάλλο αρχιμουσικό -επίσης άριστο παρουσιαστή!- Πιερ-Αντρέ Βαλάντ εννιά μουσικοί και η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου χάρισαν ωραίες, φροντισμένες ερμηνείες.

Η συναυλία του Συνόλου KYKLOS στο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών υπήρξε καταληκτική εκδήλωση διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Σύνθεση και η Μεσόγειος: νέα μουσική χωρικότητα και νέες χρονικότητες» που πραγματοποιήθηκε με επιμέλεια των Ζαν Πολ Ολίβ, Ανίς Φαριζί και Χρήστου Καρρά. Στόχος ήταν η διερεύνηση των εξελίξεων της σοβαρής μουσικής στις χώρες της Μεσογείου σε σχέση προς ποικίλες αντιλήψεις του χώρου ή/και του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της συνάφειας/ώσμωσης με εξωδυτικά, τροπικά ακούσματα.

Προερχόμενοι απ’ όλη τη μεσογειακή λεκάνη, όλοι οι συνθέτες ήσαν Ευρωπαίοι ή σπουδαγμένοι στην Ευρώπη. Τα εννιά έργα που παρουσιάστηκαν λειτούργησαν ως περιεκτικό δειγματολόγιο της θεματικής του συνεδρίου: ανέπτυξαν αφομοιωμένες, παλίμψηστες μνήμες παραδοσιακού ήχου (Μωρίς Οανά, Τζανβιντσέντσο Κρέστα, Γκεντίζιογκλου), συνδύασαν τον μινιμαλιστικό ήχο με παραδοσιακό (Κουμεντάκης, Σκύλλας, Τζάρμπι, Χαντάντ) ή με ιστορικές, έντεχνες παραδόσεις (Αδάμης). Επαιξαν 19 μουσικοί σε διάφορους συνδυασμούς υπό τον Ρώσο αρχιμουσικό Αρτέμ Αμπάσεφ. Συμμετείχε επίσης η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία και ο ψάλτης Αναστάσιος Στέλλας. Ιδιαίτερα ζωντανές εντυπώσεις άφησε η α λα-ηπειρώτικο μοιρολόι σύνθεση «Grief gestures» του Σκύλλα.

Μουσική δωματίου στο Ωδείο Νάκας

Παρακολουθήσαμε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας μια θαυμάσια, μοναδικά απολαυστική συναυλία μουσικής δωματίου. Η βιολίστρια Στέλλα Τσάνη και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης, σήμερα το καλύτερο εγχώριο δίδυμο παρουσίασης έργων για βιολί και πιάνο, ερμήνευσαν τρεις συνθέσεις, καλύπτοντας το φάσμα από τον Ρομαντισμό μέχρι το 1960. Ξεκίνησαν με την «παιδική» «Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 4» του Αμερικανού Τσαρλς Αϊβς (1900-1916), που δόθηκε με αψεγάδιαστη ορθοτονία, μελωδικότητα και ρυθμικό σφρίγος, ισορροπώντας έξοχα τις αναφορές στην εκκλησιαστική υμνολογία και τον ήχο του αμερικάνικου λαϊκού βιολιού. Ακολούθησε η «Σονάτα για βιολί και πιάνο» (1958) του Αλέκου Ξένου, έργο με προσωπική υπογραφή και α λα-Σοστακόβιτς θυελλώδες, «επαναστατικό» στίγμα. Δόθηκε ορμητικά, με φρενιτιώδη ένταση και, ταυτόχρονα, με ακρίβεια και άρρηκτη συνοχή, αποδίδοντας ιδανικά τόσο τον «αγωνιστικό» πυρετό των δύο ακραίων, όσο και τη στοχαστική, ελεγειακή διάθεση του μεσαίου μέρους.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την καθαρόαιμα ρομαντική, πεμπτουσιακά γαλλικής αισθητικής «Σονάτα για βιολί και πιάνο» του Σεζάρ Φρανκ. Εδώ κυριάρχησαν η αβίαστη, ευγενής απόδοση της εκφραστικής δραματουργίας, ο πλούσιος, γεμάτος ήχος, το γενναιόδωρο, μυώδες πλάσιμο και ακριβές φινίρισμα της ρευστής μελωδικής φραστικής, τα καλοχτισμένα σχήματα φόρτισης-αποφόρτισης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Συναυλία Δούρειος Ιππος
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένας τομέας στον οποίο χωλαίνει το Φεστιβάλ Αθηνών όλα αυτά τα χρόνια της ακμής του, επί εποχής Γιώργου Λούκου. Στη μουσική, στη σύγχρονη ποπ και ροκ, όχι στην κλασική ή την όπερα....
Συναυλία Δούρειος Ιππος
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Από το Παρίσι του Βασιλιά Ηλιου στην Αθήνα της κρίσης
​«Χριστούγεννα στο Παρίσι του Βασιλιά Ηλιου» ήταν η διαφημιστική φράση-κλειδί με την οποία τιτλοφορήθηκε η εορταστική συναυλία της Καμεράτας υπό τον Γιώργο Πέτρου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο κορυφαία έργα...
Από το Παρίσι του Βασιλιά Ηλιου στην Αθήνα της κρίσης
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Θρήνοι του μπαρόκ και η εκδίκηση της άρπας
Μια πολύ ωραία συναυλία με θρήνους πρόσφερε η εκλεκτή Ιταλίδα μεσόφωνος Ρομίνα Μπάσο, συνοδευόμενη από το ελληνικό σύνολο παλιάς μουσικής Latinitas nostra. Η αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» ήταν κατάμεστη από...
Θρήνοι του μπαρόκ και η εκδίκηση της άρπας
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Από αναχωρητική μοναχικότητα και κατάνυξη έως ευφορία της πάνδημης συμμετοχής
Πλήθος Αθηναίων συνέρρευσε σε δρόμους, πλατείες, μουσεία ή μουσειακούς χώρους και εκκλησίες για να ακούσει μουσικές στις οποίες το ιερό/λατρευτικό στοιχείο δέσποζε είτε ευθέως, είτε έμμεσα.
Από αναχωρητική μοναχικότητα και κατάνυξη έως ευφορία της πάνδημης συμμετοχής
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Βάγκνερ και η επιβλητική μεσόφωνος Μισέλ ντε Γιανγκ
Αναντίστοιχα μέτρια προσέλευση κόσμου για τη σημασία και το βάρος της παρουσίας της είχε η συναυλία που έδωσε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η αγγλική Ορχήστρα Φιλαρμόνια υπό τον Εσα Πέκα...
Βάγκνερ και η επιβλητική μεσόφωνος Μισέλ ντε Γιανγκ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ελλάδα – Τουρκία, μουσική συμμαχία
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παρακολουθήσαμε μια θαυμάσια συναυλία λατρευτικής χορωδιακής μουσικής με κομμάτια δημιουργημένα εκατέρωθεν του σημερινού συνόρου Ελλάδας – Τουρκίας από συνθέτες που έζησαν στο...
Ελλάδα – Τουρκία, μουσική συμμαχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας