• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.7°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 7.3°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.5°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  5 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.0°C
  3 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -0.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.5°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.4°C
  6 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 1.1°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.6°C / 3.1°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 4.8°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  44%

O Σπύρος Κουβαράς επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει με την ομάδα του Compagnie Synthesis 748 μια παράσταση με επιρροές από την «Ερημη χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ.

Giorgos Mpakalis

Απόδραση από την «Ερημη Χώρα»

 • A-
 • A+

Διεθνής χορογράφος και χορευτής, με δράση στο Παρίσι αλλά και πολλές διακαλλιτεχνικές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και με το πείραμα CERN στην Ελβετία, ο Σπύρος Κουβαράς επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει με την ομάδα του Compagnie Synthesis 748 μια παράσταση με επιρροές από την «Ερημη χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ. Σε μια χώρα που προσπαθεί να αποδράσει από τη βιαιότητα της κρίσης, ο Σπύρος Κουβαράς φέρνει την «Ερημη Χώρα-ΜΕΤΑ».

Στο «Σύγχρονο Θέατρο» από τις 13 έως τις 15 Απριλίου δημιουργεί ένα εικαστικό και χορογραφικό σύμπαν, προσεγγίζοντας την έννοια της ετεροτοπίας, ενώ οι χορευτές του κατεργάζονται ένα επαναστατικό μέλλον και βιώνουν ένα οριακό παρόν.

Η παράσταση διερευνά κοινές αναφορές του ποιήματος του Τ.Σ. Ελιοτ με το σύγχρονο, κοινωνικό-πολιτικό τοπίο, εστιάζοντας όμως κυρίως στην έννοια του «μετά». Η εικαστική εγκατάσταση έγινε με φουτουριστική, προκλητική διάθεση. Η χορογραφία δημιουργεί ατμοσφαιρικά μια αδιάκοπη τελετουργία μετάβασης σε ένα μυθικό, ονειρικό πλαίσιο, όπου αλληλεπιδρούν οι περφόρμερ με τα υπερρεαλιστικά αντικείμενα. Μέσω μιας χορευτικής «μέθεξης», ένα αμφιλεγόμενο αίσθημα κοινότητας, ισοτιμίας και αμοιβαιότητας δημιουργείται ανάμεσα στους χορευτές. Σαν να αιωρούνται «κάπου μεταξύ και ανάμεσα», στο πριν και στο τώρα, στη λήθη και στη μνήμη, στην τρωτότητα και στη στιβαρότητα, στο τραύμα και στην υπέρβασή του.

«Γενικά δεν ξεκινάω ένα έργο από την ιδέα αλλά από τη φόρμα-μορφή και τη σε βάθος σταδιακή κατεργασία της. Εργάζομαι με μια collage λογική, αρχικά με τον λευκό σκηνικό χώρο πάνω στον οποίο πειραματίζομαι με γεωμετρικές συνθέσεις και αλληλεπιδράσεις σωμάτων, εικαστικών υλικών και ηχητικού περιβάλλοντος, το οποίο προέρχεται από τον - αδελφό και επί χρόνια συνεργάτη μου- συνθέτη Γιώργο Κουβαρά, με τον οποίο υπάρχει μια ευρύτερη αισθητική ταύτιση», μας λέει ο Σπύρος Κουβαράς, ο οποίος ίδρυσε την ομάδα Synthesis 748 το 2008 στο Παρίσι και έχει αναπτύξει διεθνή πορεία σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία, Αργεντινή, Κολομβία, Λίβανο και αλλού, αποσπώντας θερμές κριτικές.

«Για το «Ερημη Χώρα-ΜΕΤΑ», σε ό,τι αφορά τη σκηνική εγκατάσταση, είχα εξαρχής τη διάθεση να δουλέψω με κάποια φυσικά υλικά όπως το χώμα και το ξύλο και κινησιολογικά ήθελα να προσεγγίσω το μεταμοντέρνο τεχνο-σώμα, ερευνώντας δηλαδή κυρίως πάνω σε μια μηχανιστική, χορευτική γλώσσα. Ολη αυτή η "στούντιο" διαδικασία κράτησε δυο μήνες και στη συνέχεια, αφού δηλαδή είχε αρχίσει να μορφοποιείται σε έναν βαθμό η παράσταση, οδηγήθηκα στον Ελιοτ, στον Λεφέβρ και στον Καστοριάδη, αντλώντας από αυτούς εννοιολογικό υλικό, όπως το σκοτεινό περιβάλλον της "Ερημης Χώρας" του Ελιοτ, οι ετεροτοπίες του Λεφέβρ και οι φαντασιακές κοινότητες του Καστοριάδη. Μετά ακολούθησαν μήνες προβών με τους εξαιρετικούς χορευτές, αυτοσχεδιασμοί πάνω στο χορευτικό λεξιλόγιο αλλά και στο εννοιολογικό πλαίσιο και στη συνέχεια σύνθεση και αυστηρή δομή πάνω στο χορογραφικό υλικό που προέκυπτε κατά τις πρόβες».

Το «Ερημη Χώρα-ΜΕΤΑ» είναι μια παράσταση με έντονο το στοιχείο του φαντασιακού και οι εικόνες απευθύνονται περισσότερο στις αισθήσεις και στο υποσυνείδητο του θεατή. «Σαν χορογράφος, δεν ψάχνω να δημιουργήσω έργα με σαφή χρονικότητα ή που να αγγίζουν καθαρά το σήμερα ή το χθες, κάλλιστα μπορεί να αγγίζουν το αύριο, γι' αυτό και οι σκηνικές συνθέσεις μου είναι συνήθως άχρονοι και άτοποι χώροι που έχουν συχνά μια νεορεαλιστική ή φουτουριστική οπτική», εξηγεί ο Σπ. Κουβαράς.

«Για το μέλλον, θα ήθελα να συνεχίσω να εκπλήσσομαι με τα ανεξάντλητα πεδία που η μελέτη της ανθρώπινης κίνησης μας προσφέρει. Αντιλαμβάνομαι τον σύγχρονο χορό ως έναν τεράστιο καμβά πάνω στον οποίο μπορώ να δημιουργήσω χωρικές και χορογραφικές δονήσεις και θα έλεγα ότι σε αυτή τη φάση με ενδιαφέρουν περισσότερο παραστάσεις και performances που "χορεύουν" απ’ ό,τι παραστάσεις χορού. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, τελευταία ερευνώ και εργάζομαι πάνω στη δημιουργία παράστασης χορού χωρίς χορευτές…».

Info: «Ερημη Χώρα-ΜΕΤΑ». Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Ευμολπιδών 45, Μετρό Κεραμεικός. 13-15 Απριλίου. Τιμή εισιτηρίου: 15 € (κανονικό) / 12 € (προπώληση, ανέργων, φοιτητών, ατέλειες, μέλη του ΣΕΧΩΧΟ, + 65, ΑμεΑ). Τηλ. 210 3464380. Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Βραδιές με τζαζ, Χατζιδάκι και Ομηρο
Η επιστροφή στο κλεινόν άστυ έχει αρχίσει, ωστόσο ο Κήπος του Μεγάρου υπόσχεται για τον Σεπτέμβριο -κάθε Τετάρτη και Παρασκευή- βραδινές αποδράσεις με συναυλίες, εκδηλώσεις λόγου αλλά και τη διεθνή έκθεση...
Βραδιές με τζαζ, Χατζιδάκι και Ομηρο
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μικρές μουσικές για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Το αριστουργηματικό θρησκευτικό έργο του Ροσίνι «Μικρή Επίσημη Λειτουργία», το στοχαστικό «Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος» του Μεσιάν, ένα αφιέρωμα που αποκαλύπτει τις μεταφυσικές ανησυχίες του Λέοναρντ...
Μικρές μουσικές για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Πιάνο, χοροί και πολύφερνοι γαμπροί
Καρπός πολυετούς έρευνας η νέα, εξαιρετική έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα. Μέσα από άγνωστες πληροφορίες και ιστορίες η Αύρα Ξεπαπαδάκου και ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης...
Πιάνο, χοροί και πολύφερνοι γαμπροί
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Στροφοδίνες» για τη μοναξιά
Εχει έντονη και διαρκή σχέση με την εξέλιξη της τεχνολογίας, γι’ αυτό και συνήθως τα έργα του είναι γεμάτα ηλεκτρονικά, βίντεο, μηχανές, αυτόματα και μηχανισμούς. Στη μουσική του τη θέση των φωνών συχνά...
«Στροφοδίνες» για τη μοναξιά
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Φλογερή «Κάρμεν»
Η Τσιγγάνα με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο, ένα μοιραίο ερωτικό τρίγωνο και αισθησιακό φλαμένκο είναι τα συστατικά της θρυλικής χοροθεατρικής παράστασης των Αντόνιο Γκάντες και Κάρλος Σάουρα που εκφράζει την...
Φλογερή «Κάρμεν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας