Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Την Κυριακή... αυτοσχεδιάζουν

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος με κανονάκι, ο Θωμάς Κωνσταντίνου με ούτι και ο Δημήτρης Τσάκας με σαξόφωνο θα συνδυάσουν τζαζ, παραδοσιακή και κλασική μουσική στη συναυλία τους

Την Κυριακή... αυτοσχεδιάζουν

  • A-
  • A+

Την Κυριακή θα ζήσουμε την αποθέωση του αυτοσχεδιασμού. Ο Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), ο Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι) και ο Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο) θα παίξουν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε μία συναυλία που θα συνδυάζει τζαζ, παραδοσιακή και κλασική μουσική, ενώνοντας τρόπον τινά τη Δύση με την Ανατολή. Συνδυάζονται άραγε αυτά τα τρία είδη;

Τι έχουν κοινό και τι τα διαφοροποιεί πλήρως; Απαντούν και οι τρεις μουσικοί. Πρώτος ο Πάνος Δημητρακόπουλος. «Το συνδετικό στοιχείο είναι κατά βάση ότι τα τρία αυτά είδη συνθέτουν την πορεία του ανθρώπου μέσα στους αιώνες. Εχουν κοινή καταγωγή -καθώς στο απώτερο παρελθόν, οι μουσικές φόρμες ήταν οι ίδιες- και στην πορεία των χρόνων αλληλοεπηρεάζονται, δεδομένου του ότι παρθενογένεση δεν υπάρχει.

Ετσι βρίσκουμε ανάμεσά τους αρκετά κοινά στοιχεία, έστω και αν, φαινομενικά, μοιάζουν διαφορετικοί ήχοι. Αυτό που τα ξεχωρίζει στο πέρασμα των αιώνων είναι ότι εξελίχθησαν σε διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, αποκτώντας διαφορετική αρμονία και ρυθμική αντίληψη. Διαφορετικό είναι και το στοιχείο των αυτοσχεδιασμών, μιας και είναι άλλα τα «όρια» της ελευθερίας σε ένα λαϊκό περιβάλλον και άλλα μέσα σε μια βασιλική Αυλή για παράδειγμα».

Κάπως έτσι το βλέπει και από την πλευρά του ο Θωμάς Κωνσταντίνου. «Είναι τα αρχέγονα συστατικά που εμπεριέχονται στα τρία αυτά είδη και που επηρεάζουν ακόμα με τον ίδιο τρόπο το σύγχρονο ακροατή, είτε αυτός βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, στη Βιέννη ή στην Αθήνα.

Πρόκειται για μουσικές αναζητήσεις που υπαγορεύτηκαν από τις ίδιες ανθρώπινες ανάγκες, με μόνη διαφορά πως εκφράστηκαν και αποτυπώθηκαν σε διαφορετικές εποχές και τόπους». Ιδού, τέλος, και η άποψη του Δημήτρη Τσάκα, του τρίτου της παρέας: «Κοινό τους στοιχείο είναι ο βαθμός της συμμετοχής των μουσικών στο αποτέλεσμα. Ολα τα μουσικά είδη έχουν απαιτήσεις και είναι πάντα πιο όμορφα, όταν οι μουσικοί πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

»Τότε η τζαζ, η κλασική και η παραδοσιακή μουσική έρχονται πιο κοντά. Δεν υπάρχουν ταμπέλες. Και δεν θα έλεγα ότι κάτι συγκεκριμένο τα διαφοροποιεί. Διαφοροποιούνται, όταν στο βωμό του μουσικού στιλ θυσιάζεται η ίδια η μουσική».

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Μετασχηματισμοί», που ξεκίνησε το 2016 με διάθεση παιχνιδιού και πρόκλησης. Εκεί έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί οι τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί που κλήθηκαν να παρουσιάσουν με το δικό τους τρόπο κλασικά έργα του Μότσαρτ, του Μπαχ, του Σατί και άλλων.

Οι τρεις τους αποτελούν πλέον μουσικό σύνολο με την ονομασία «Amoeba trio», δηλαδή Αμοιβάδα. «Το όνομα Αμοιβάδα προέκυψε σε μια συζήτηση μετά τη μαγνητοσκόπηση που κάναμε με την Chang Jing, δεξιοτέχνη του guzheng, μία από τις σημαντικές συνθέτριες της Κίνας, και με τον Zhang Di στο xiao (κινέζικο φλάουτο)», απαντά ο Πάνος Δημητρακόπουλος.

«Μας άρεσε πολύ ο πειραματισμός αυτός, μιας και είναι ο σκοπός μας να παίξουμε με μουσικούς από άλλα μουσικά στιλ και πολιτισμούς που θέλουν και οι ίδιοι να μετασχηματίσουν τον ρόλο των οργάνων τους και να δημιουργήσουν έναν νέο ήχο. Αυτή η “αγκαλιά” μάς θύμισε την κίνηση της Αμοιβάδας. Αλλά έχει κι άλλες προεκτάσεις, που σχετίζονται με το πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως μουσικούς. Θέλουμε να αυτοσχεδιάζουμε ως “ένα”, ως μονοκύτταρος οργανισμός. Δηλαδή, να υπερβούμε το εγώ μας. Θέλουμε να είμαστε πάντα ανοιχτοί σε ερεθίσματα και νέες προκλήσεις και να αλλάζουμε το σχήμα, τις φόρμες και τις δομές όχι μόνο των μουσικών ειδών ή των κομματιών, αλλά των ιδίων των οργάνων μας».

Σε ποιο κοινό, ωστόσο, απευθύνεται ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα; «Στους ακροατές και μουσικούς οι οποίοι, όπως εμείς, αναζητούν το σημείο στο οποίο τα ετερόκλητα τέμνονται και ισορροπούν», λέει ο Θωμάς. «Το λεπτό αυτό σημείο μόνο διαισθητικά μπορείς να εντοπίσεις, χωρίς να μπορείς να το ορίσεις με λόγια ή παρτιτούρες, παρά μόνο να το αισθανθείς τη στιγμή που συμβαίνει. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή τη μουσική σαν ολότητα τοποθετημένη έξω από το χώρο και το χρόνο και όχι σαν τρία υλικά που απλώς αναμειγνύονται με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

 21 Ιανουαρίου, Μικρή Σκηνή, Ωρα: 20:00. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107. Εισιτήρια: 7 και 12 ευρώ.
 Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου συναυλιών «Μετασχηματισμοί»: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Τα παραδοσιακά όργανα πάνε το χιπ χοπ λίγο παρακάτω»
Ηταν πέρυσι τέτοιο καιρό όταν οι Social Waste έδιναν μια επική συναυλία στο κατάμεστο Piraeus Academy, μπροστά σε 2,5 χιλιάδες -τρελαμένους- θεατές. Το live ήταν sold out εβδομάδες πριν.
«Τα παραδοσιακά όργανα πάνε το χιπ χοπ λίγο παρακάτω»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Aρνήθηκα να γράψω «κατά παραγγελία» τραγούδια για τις φίρμες της δεκαετίας του 1980
Καθώς ετοιμάζεται για μια μεγάλη, εφ’ όλης της ύλης συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον κλασικό πλέον Μανώλη Μητσιά και τη λυρική Θεοδώρα Μπάκα, o Ηλίας Ανδριόπουλος μας μιλάει για τις σπουδαίες...
Aρνήθηκα να γράψω «κατά παραγγελία» τραγούδια για τις φίρμες της δεκαετίας του 1980
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Οχλοδοξία»... και ο νοών νοείτω
To Σάββατο παίζει ο Ζωρζ Πιλαλί στο Gagarin και έχει φάση η πρόσκλησή του, έτσι όπως την έγραψε ο ίδιος. Iδού: «Το φιλοθεατρικόν κοινόν θέλει ευαρεστηθεί και ωφεληθεί τα μάλα από την εν λόγω θεατρική παράσταση...
«Οχλοδοξία»... και ο νοών νοείτω
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Επιστροφή στο μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής
Το ξεσηκωτικό ντουέτο (The Chemical Brothers) από το Μάντσεστερ, οι Τομ Ρόουλαντς και Εντ Σίμονς, ταλαντούχοι μουσικοί, παραγωγοί και djs, επανέρχονται με ένα εκθαμβωτικό οπτικοακουστικό σόου στο Φεστιβάλ...
Επιστροφή στο μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Το φαινόμενο Scorpions θέλει (ψυχ)ανάλυση
Στην Ελλάδα είναι μοναδικό το φαινόμενο Scorpions, είτε το δεις από τη θετική του είτε από την αρνητική του πλευρά. Τόσο πολύ κόσμο όσο εδώ δεν μαζεύουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Τέσσερις άνθρωποι του...
Το φαινόμενο Scorpions θέλει (ψυχ)ανάλυση
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Κινδυνεύουμε από την υπερβολή του εαυτού μας»
​O George Gaudy, αυτός ο ιδιαίτερα εκλεκτικός παραγωγός και τραγουδοποιός, επιστρέφει με ένα καινούργιο EP με δύο τραγούδια που κυκλοφορούν από την United We Fly. Το «The World (to Me)» και το «The sunshine...
«Κινδυνεύουμε από την υπερβολή του εαυτού μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας