Από μόνο του αυτό το φεστιβάλ, ο τίτλος του, κεντρίζει το ενδιαφέρον: «Φεστιβάλ Ανήσυχων Ηχων». Πώς μπορεί κάποιοι ήχοι να είναι... ανήσυχοι και πώς κάποιοι άλλοι... ήσυχοι; Θα φανεί στο... χειροκρότημα, το τετραήμερο 22, 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής (προσοχή!) Θεσσαλονίκης.
Ενας νέος κύκλος συναυλιών, κάθε ημέρα κι ένα μουσικό έργο από καλλιτέχνες με σημαντική διεθνή παρουσία. «Udopia» του Θύμιου Ατζακά, «Eight Winds» (Οκτώ Ανεμοι) από το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου, το ντουέτο των Xylouris White και οι «Χαμένες Πόλεις» του James Wylie με τον Ziad Rajab.
Ας δούμε τι μας λέει πρώτα ο Θύμιος Ατζακάς, για να μπούμε κατευθείαν στο πνεύμα του φεστιβάλ. «Το “1ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ηχων”, η νεοεμφανιζόμενη αυτή διοργάνωση, εμπλέκει τους ίδιους τους καλλιτέχνες στη διαμόρφωση του προγράμματος και στον πυρήνα της ταυτότητας του φεστιβάλ.
Τόσο η “Udopia” όσο και οι υπόλοιπες τρεις συναρπαστικές συναυλίες έχουν έναν ισχυρό συνδετικό ιστό προσώπων και μουσικών ιδιωμάτων, φέρνοντας για πρώτη φορά κοντά τις αρχέγονες αναζητήσεις της μεσογειακής μουσικής κουλτούρας με την αφήγηση του ήχου και την πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου δυτικού κόσμου».
Και η «Udopia»; «Είναι μια ενορχηστρωμένη μουσική αφήγηση που σκιαγραφεί πυκνά το καλλιτεχνικό μου βίωμα μέχρι σήμερα. Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι δύο ετών, μία εξαιρετική ηχογράφηση από τη γερμανική Carpe Diem και τη δημιουργική συμβίωση με έξι αξιοσημείωτους μουσικούς, η αφήγηση αυτή έχει πάρει τον δρόμο της σε παρουσιάσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού».
O Θύμιος Ατζακάς είναι μουσικός, συνθέτης και παραγωγός. Aπό το 2010 ερμηνεύει και δισκογραφεί ως σταθερό μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Ex Silentio. Είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Δεύτερος στη σειρά στο πρόγραμμα είναι ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα παρουσιάσω το έργο Eight Winds», μας λέει.
«Αισθάνομαι ότι αυτό το φεστιβάλ μάς δίνει μια λύση στο πρόβλημα ταυτότητας που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς που κινούμαστε στον χώρο του συγκερασμού των μουσικών οργάνων των ιστορικών παραδόσεων της Μεσογείου με τη σύγχρονη δημιουργική μουσική. Ολα τα γκρουπ που συμμετέχουν ανήκουν σε αυτόν τον χώρο, έναν χώρο ανήσυχο και ανένταχτο, που ακμάζει και ανθεί τα τελευταία χρόνια και νομίζω έχει ακόμα πολλά να προσφέρει».
«Προσωπικά για μένα είναι μεγάλη τιμή η πρόσκληση του Μεγάρου να παρουσιάσω τη δουλειά μου στο φεστιβάλ» εκμυστηρεύεται στην «Εφ.Συν.» και ο James Wylie που ρίχνει την αυλαία την Κυριακή το βράδυ. «Είναι κυρίως μεγάλη η χαρά να μοιράζομαι ένα καινούργιο έργο για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα με ένα σχήμα αποτελούμενο από αγαπημένους φίλους και μουσικούς.
Πιστεύω ότι το έργο “Χαμένες Πόλεις” έχει μεγάλη σημασία για την εποχή μας, διότι περιγράφει τη σύγχυση των ανθρώπων σε σχέση με το περιβάλλον τους και την αδυναμία του ενός προς τον άλλον. Η μουσική καθώς και το κείμενο του έργου είναι πρωτότυπο και μεταφρασμένο στα αραβικά».
Το Σάββατο ανήκει στους Xylouris White, το περίφημο ντουέτο του Ψαρογιώργη (Γιώργης Ξυλούρης) και του Jim White, ιδρυτικού μέλους των Dirty Three, αυστραλιανού post-rock συγκροτήματος που «άνοιγε» τις συναυλίες του Nick Cave.
Μουσική με δυνατό και ελεύθερο πνεύμα, goatish (κατσικίσια) όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, για όσους μπορούν να την ακολουθήσουν στα ύψη της. «Οταν είδαμε και τους άλλους μουσικούς που θα παίξουν εκεί, ήταν σαν να έπρεπε να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, πάντοτε μας δίνουν μεγάλη χαρά οι εμφανίσεις μας στην Ελλάδα», επισημαίνει και ο Γιώργης Ξυλούρης. Σημειώστε πως οι Xylouris White θα δώσουν μία συναυλία και στην Αθήνα, στο Ιλιον Plus, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου Θύμιος Ατζακάς, Παρασκευή 24 Σωκράτης Σινόπουλος Quartet, Σάββατο 25 Xylouris White και Κυριακή 26 Φεβρουαρίου James Wylie και Ziad Rajab. Εναρξη: 21.00. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2, εισιτήρια 12€ και 7€ (μειωμένο).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας