• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.8°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.2°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.1°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.8°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.6°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.7°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 20.4°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  65%

10 πράγματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες ραδιοφώνων από τον Χρήστο Σπίρτζη

 • A-
 • A+

Επιστολή ετοίμασε η ΕΙΙΡΑ (το σωματείο που εκπροσωπεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Αττικής) προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, για «θεσμικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών». Ιδού τι επιθυμούν από την πολιτεία:

Προτείνουμε να εισαχθεί στον νόμο (και συνακόλουθα στον Χάρτη Συχνοτήτων Ραδιοφωνίας) η έννοια της «Περιοχής Εξυπηρέτησης» (service area), έτσι ώστε η εμβέλεια των ραδιοσταθμών να συνδεθεί με το σημείο ή τα σημεία εκπομπής.

② Για την περιοχή εξυπηρέτησης Αττικής θα πρέπει να καθοριστεί ο Υμηττός ως βασικό, πρωτεύον, κέντρο εκπομπής για όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για την πληρέστερη κάλυψη της περιοχής θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα εκπομπής από δευτερεύουσες θέσεις, όπως άλλωστε ισχύει και σήμερα (π.χ. Αίγινα, Πάρνηθα, Στύρα Ευβοίας).

③ Η απόσταση (στα FM) μεταξύ των ραδιοφωνικών σταθμών ως προς τη συχνότητα εκπομπής πρέπει να παραμείνει στους 3ΜHz. Τυχόν μείωση της απόστασης αυτής στα 2MHz θα προκαλούσε πλείστα προβλήματα και παρεμβολές στις ραδιοφωνικές εκπομπές.

④ Τα βραχέα και μεσαία κύματα θα μπορούσαν να δοθούν σε οργανισμούς για την εκπομπή ειδικών προγραμμάτων με σκοπό την προβολή της δραστηριότητας του κάθε οργανισμού, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η εκπομπή δεν θα έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, η χορήγηση αδειών σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, με χρήση συχνότητας από τις παραπάνω περιοχές, θα αποτελούσε νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού και θα δημιουργούσε σταθμούς δύο ταχυτήτων.

⑤ Πρέπει να διατηρηθούν (και να προκηρυχθούν) οι συχνότητες που έχουν ήδη παραχωρηθεί στους λειτουργούντες ραδιοφωνικούς σταθμούς.

⑥ Η ΕΙΙΡΑ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου μοντέλου αδειοδότησης, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης.

⑦ Οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν νόμιμα, δύνανται να μεταβάλουν άπαξ τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου τους που κατατίθεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Για λόγους ίσης μεταχείρισης οι μη ενημερωτικοί σταθμοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα έως τη χορήγηση των αδειών να μεταβάλουν τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε ενημερωτικό.

⑧ Θεωρούμε ότι οι διατάξεις που επιτρέπουν την αδειοδότηση αυτοδιαχειριζόμενων ραδιοφώνων πρέπει να καταργηθούν.

⑨ Να μην τεθούν περιορισμοί και να μη θεσπιστεί ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων ανά ειδικότητα γιατί παραβιάζει τον πυρήνα της επιχειρηματικής ελευθερίας.

⑩ Η ΕΙΙΡΑ δεν θα ήταν αντίθετη να εξεταστεί η σκοπιμότητα και να τεθεί ένα πλαίσιο ελέγχου της διαδικασίας και της διενέργειας των μετρήσεων ακροαματικότητας από φορέα του Δημοσίου. Ο φορέας αυτό θα ασκεί τον έλεγχο, δεν θα διενεργεί τη μέτρηση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Μεγάλες πιένες τα αθλητικά FM
Από την περασμένη Κυριακή βράδυ, αμέσως μετά τη ΜΗ λήξη του αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, σήμανε συναγερμός στα αθλητικά ραδιόφωνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τέτοιο πανικό έπρεπε να είχαν πολλά χρόνια να ζήσουν....
Μεγάλες πιένες τα αθλητικά FM
ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Best 92,6 Ζωντανός και αυτοδιαχειριζόμενος
O Best 92,6 είναι σαν την «Εφημερίδα των Συντακτών»: ένα αυτοδιαχειριζόμενο μέσο. Eνα αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο. Και αυτοί, όπως και οι περισσότεροι από εμάς, βρέθηκαν ξαφνικά να... παλεύουν με έναν...
Best 92,6 Ζωντανός και αυτοδιαχειριζόμενος
ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Τα στερνά τιμούν τα πρώτα
Τον θυμάστε τον Ανδρέα Μαζαράκη; Είναι ο γνωστός Εξαρχείων, παλιός πρόεδρος και του Αστέρα Εξαρχείων. Συνεχίζει λοιπόν να κάνει εκπομπές τα βράδια στα Παραπολιτικά 90.1. Αλλά δεν σας το(ν) προτείνω να τον...
Τα στερνά τιμούν τα πρώτα
ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Θα κλείσουν τα δημοτικά ραδιόφωνα;
Τι έχουν να πουν τώρα για τα δημοτικά ραδιόφωνα που, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών (έχει σταλεί προς επεξεργασία στην ΚΕΔΕ), πρέπει να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες; Πράγμα το...
Θα κλείσουν τα δημοτικά ραδιόφωνα;
MEDIA
Τα ραδιόφωνα ζητούν προσωρινές άδειες
Από την αρχή του έτους οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αττικής (και όλης της Ελλάδας) λειτουργούν χωρίς άδεια. Σιγά την είδηση θα πείτε και έχετε δίκιο. Το ίδιο δεν συμβαίνει χρόνια τώρα και με τα τηλεοπτικά...
Τα ραδιόφωνα ζητούν προσωρινές άδειες
ΤΕΤΡΑΔΙΟ
10 πράγματα από το σύγχρονο ραδιόφωνο
Το Sport24 Radio 103.3 ανεβαίνει στις ακροαματικότητες, όλο και τσιμπάει ακροατές. Υπάρχουν δύο ακόμα αθλητικά ραδιόφωνα στην Αθήνα, ο Σπορ FM 94.6 και η ΕΡΑ Σπορ 101.8. Στη Θεσσαλονίκη είναι τρία, τα Arena...
10 πράγματα από το σύγχρονο ραδιόφωνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας