Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται το Πρωτοδικείο της Αθήνας να εκδώσει την απόφασή του επί της αιτήσεως των εργαζομένων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, με την οποία ζητούν ανάκληση της πρόσφατης απόφασης και αποδέσμευση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού για να πληρωθούν οι επί 7 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι και να αγοραστεί χαρτί για να μπορέσουν να εκτυπωθούν ξανά οι εφημερίδες.
Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της νέας αίτησης των εργαζομένων και επιχείρησης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι πιστώτριες τράπεζες του ΔΟΛ συντάχθηκαν στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την κυκλοφορία των ιστορικών εντύπων.
«Η διακοπή της κυκλοφορίας των εφημερίδων συνιστά ουσιαστική υποβάθμισης της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεσμεύσαμε», υποστήριξαν οι δικηγόροι των τεσσάρων τραπεζών.
Στην κατάμεστη από δεκάδες εργαζόμενους του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη δικαστική αίθουσα, οι πιστώτριες τράπεζες έμμεσα συναίνεσαν στο αίτημα των εργαζομένων για το «ξεμπλοκάρισμα» ενός λογαριασμού.
Με το νέο πραγματικό περιστατικό πλέον, ότι η εφημερίδα τα ΝΕΑ δεν κυκλοφορεί εδώ και δύο ημέρες, όπως αναμένεται να συμβεί την Κυριακή και με την εφημερίδα το ΒΗΜΑ, οι τράπεζες παραδέχθηκαν ότι είναι βάσιμος ο ισχυρισμός των αιτούντων περί απαξίωσης και δραματικής μείωση της αξίας της περιουσίας του ΔΟΛ.
Όπως τόνισαν, από την εκποίηση αυτής της περιουσίας στοχεύουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.
Συνεπώς, εάν η επιχείρηση μπορέσει να λειτουργήσει μέσω του ανοίγματος του τραπεζικού λογαριασμού, διευκολύνεται ο εκπλειστηριασμός σε καλύτερη αξία προς όφελος των πιστωτών και των εργαζομένων.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των εργαζομένων και των σωματείων υποστήριξαν ότι η διακοπή της κυκλοφορίας των εφημερίδων (έντυπων και ηλεκτρονικών) και των περιοδικών και της εκπομπής του ραδιοφώνου αποτελεί βλαπτική συνέπεια για την επιχείρηση.
Όπως είπαν, «η κυκλοφορία των εφημερίδων είναι απαραίτητο στοιχείο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 7 μήνες.
»Και η διακοπή της κυκλοφορίας των ιστορικών εφημερίδων λόγω ελλείψεως χαρτιού, απαξιώνει την αξία της επιχείρησης που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, από την εκποίηση του οποίου, οι τράπεζες αναμένουν να καλύψουν τη ζημία από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί».
Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ
Στο δικαστήριο, η ΕΣΗΕΑ κατέθεσε αυτοτελή αίτηση υπέρ των δημοσιογράφων στον ΔΟΛ, η οποία αφορούσε την ανάκληση της πρόσφατης δικαστικής απόφασης ασφαλιστικών μέτρων.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με την αίτηση αυτή δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί ζήτησαν:
«· Την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο κατατίθενται από το Πρακτορείο “ΑΡΓΟΣ” τα έσοδα από την κυκλοφορία των εντύπων (“ΤΑ ΝΕΑ” και “ΤΟ ΒΗΜΑ” κ.λπ.), ώστε, με ενδιάμεση χρηματοδότηση, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να καταβληθούν οι αμοιβές των εργαζομένων, καθώς και οι λειτουργικές δαπάνες για τις εφημερίδες, τον ραδιοφωνικό σταθμό, τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες του Ομίλου.
»Ήδη, μετά την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, καθώς και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των πιστωτριών Τραπεζών αποδέχθηκαν, ότι η διακοπή της κυκλοφορίας των εφημερίδων αποτελεί νεώτερο στοιχείο, που προέκυψε μετά την έκδοση της προηγούμενης απόφασης και ότι με την μη λειτουργία των Μέσων του Ομίλου, επέρχεται και μείωση της αξίας της επιχείρησης.
»Από τις ίδιες τοποθετήσεις, εξάλλου, έγινε φανερό, ότι δεν έχουν αντίρρηση να εξεταστεί από το Δικαστήριο το αίτημα των εργαζομένων και των Ενώσεων για την αποδέσμευση των χρημάτων από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, ώστε μέχρι την τελική απόφαση, να μπορούν να καταβάλλονται οι αποδοχές στους εργαζόμενους και να εξυπηρετούνται τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα για “ΤΟ ΒΗΜΑ”, “ΤΑ ΝΕΑ”, τον Ρ/Σ “ΒΗΜΑ FM”, τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες του ΔΟΛ.
»Οι συνήγοροι της ΕΣΗΕΑ και των εργαζομένων υπογράμμισαν με έμφαση στις αγορεύσεις τους ότι η διακοπή έκδοσης των ιστορικών εφημερίδων, δεν είναι ένα απλό επιχειρησιακό ζήτημα. Αποτελεί πλήγμα για την πολυφωνία και την Δημοκρατία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την πατρίδα, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ευρώπη».
Επίσης η ΕΣΗΕΑ γνωστοποιεί στους συναδέλφους ότι στο πλαίσιο των ενεργειών της για την αντιμετώπιση της κρίσης στο σύνολο του Τύπου, έχει ήδη ζητήσει, επιπροσθέτως, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν θεσμικά μέτρα επίλυσης των προβλημάτων στον Τύπο και αναμένει την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα αυτό.
Ήδη και για τις εξελίξεις ενημερώνεται η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας