• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  67%

Επιστολή της «Πρωτοβουλίας εργαζόμενων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ»

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

«Ο ΔΟΛ να περάσει στα χέρια των εργαζομένων»

 • A-
 • A+

Κατατέθηκε χθες από τις πιστώτριες τράπεζες η αίτηση υπαγωγής του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία με την «Πρωτοβουλία εργαζόμενων» να καλεί σε απεργία διεκδικώντας «ούτε μια ημέρα επιπλέον απλήρωτη εργασία» και ο Οργανισμός «να περάσει στα χέρια των εργαζομένων».

Η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ» σημειώνει πως «ο κύβος ερρίφθη» μετά την απόφαση των τραπεζών για την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον της επόμενης Γενικής Συνέλευσης μεταξύ των οποίων: «απεργία στον ΔΟΛ και στην έκδοση των εφημερίδων και λειτουργία όλων των υπόλοιπων μέσων (ραδιόφωνο και διαδικτυακά) ως απεργιακών».

Ολόκληρη η επιστολή επιστολή εργαζομένων

Ούτε μια ημέρα επιπλέον απλήρωτη εργασία

Ο ΔΟΛ να περάσει στα χέρια των εργαζομένων

Αρνούμαστε να αποπληρώνουμε τζάμπα τα δάνεια Ψυχάρη

«Ο κύβος ερρίφθη. Οι τράπεζες κατέθεσαν αίτηση τοποθέτησης ειδικού εκκαθαριστή και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το τι θα συμβεί με τον Οργανισμό, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους.

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει οτιδήποτε θετικό για τους εργαζόμενους του ΔΟΛ από αυτήν την εξέλιξη; Για το αν θα πληρωθούν, αν θα κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις για όσους απολυθούν;

Ο ειδικός εκκαθαριστής έρχεται με σκοπό να, αποτιμήσει την εταιρία και να δει τι μπορεί να πουλήσει (κομμάτι κομμάτι ή πακέτο) και πόσο. Από τα χρήματα που θα βγουν από το ξεκοκάλισμα του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν πρακτικά τίποτε. Το 75% θα το πάρουν οι τράπεζες και το υπόλοιπο 25% θα το μοιραστούν δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και αν περισσέψει κάτι οι εργαζόμενοι. Και προφανώς αν βρεθεί επενδυτής δεν θα μιλάμε για ένα μαγαζί με 500 εργαζόμενους αλλά τουλάχιστον το μισό ή ακόμη μικρότερο. Και βέβαια οι τράπεζες και ο ειδικός εκκαθαριστής δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώσουν εμάς, τους εργαζόμενους του ΔΟΛ μέχρι να ολοκληρώσουν την «αποστολή τους». Να θυμίσουμε σε όλους ότι από την αντίστοιχη διαδικασία στην Ελευθεροτυπία, την ΧΚ Τεγόπουλος, και την Τρίτη Όψη που τη διαδέχτηκε, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τίποτε.

Όλοι οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, ανεξαιρέτως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε δυο πράγματα:

1. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αρνούμενοι να δουλεύουμε τζάμπα ώστε να παίρνουν οι τράπεζες λίγα λίγα τα χρήματα που χρωστάει ο Ψυχάρης. Η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί έως ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση χωρίς φυσικά οι εργαζόμενοι να πάρουμε ούτε τα δεδουλευμένα μας.

2. Ο μόνος τρόπος να πληρωθεί η εργασία και να διασφαλισθούν τα δεδουλευμένα και τα υπόλοιπα δικαιώματά (θέσεις εργασίας, αποζημιώσεις κλπ) είναι με τη λειτουργία απεργιακών φύλλων και μέσων στον ΔΟΛ.

Όταν λέμε απεργία δεν πρέπει να μας καταλαμβάνει φοβία ότι εμείς οι εργαζόμενοι θα κλείσουμε το μαγαζί. Αντίθετα στην περίπτωση αυτή η απεργία θα συνδυασθεί με την λειτουργία των δικών μας απεργιακών μέσων, ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, in.gr, tovima.gr, ΒΗΜΑ FM.

Να απαιτήσουμε από τις Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, κλπ) να στηρίξουν την έκδοση των δικών μας απεργιακών φύλλων, όπως είχαν κάνει και παλιότερα για την Ελευθεροτυπία, τον Ελεύθερο Τύπο κλπ. Δηλαδή η έκδοση να έχει το ΑΦΜ της ΕΣΗΕΑ (και όχι του ΔΟΛ) έτσι ώστε οι εισπράξεις από τις πωλήσεις να μπουν στο ταμείο της ΕΣΗΕΑ για να αποδοθούν στους εργαζόμενους του ΔΟΛ και όχι στα ταμεία των τραπεζιτών.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ένα κυριακάτικο απεργιακό ΒΗΜΑ ακόμη και αν πουλήσει 50.000 φύλλα μονάχα, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μπουν στα ταμεία της ΕΣΗΕΑ 60.000 ευρώ (50.000*1,2ευρώ) που μπορούν να δώσουν ανάσα στους απλήρωτους για 6 μήνες συναδέλφους.

Προτάσεις

Με βάση τα παραπάνω σκοπεύουμε ενώπιον της επόμενης Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στον ΔΟΛ να καταθέσουμε προτάσεις προς ψήφιση:

Προχωρούμε σε απεργία στον ΔΟΛ και στην έκδοση των εφημερίδων και λειτουργία όλων των υπόλοιπων μέσων (ραδιόφωνο και διαδικτυακά) ως απεργιακών.

Μονάχα αν ο ΔΟΛ περάσει στον έλεγχο των εργαζόμενων μπορούμε να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να δεσμεύσει την προσωπική περιουσία του Ψυχάρη και να διαγράψει τα χρέη του ΔΟΛ στις τράπεζες για αν μην έχουν οι εργαζόμενοι, που δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη, των βραχνά των τραπεζιτών πάνω τους.

Απαιτούμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις να προκηρύξουν άμεσα απεργία σε όλα τα ΜΜΕ για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του ΔΟΛ και απεργιακή συγκέντρωση στην Μιχαλακοπούλου. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει λουκέτο στον παλιότερο δημοσιογραφικό Οργανισμό και ο κλάδος να μην είναι επί ποδός πολέμου για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας.

Να ανοίξει άμεσα απεργιακό ταμείο από τις Ενώσεις για την οικονομική στήριξη των εργαζόμενων του ΔΟΛ για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να οργανώσουν την λειτουργία του Οργανισμού.

Δημιουργούμε μια μεγάλη, διευρυμένη επιτροπή των εργαζόμενων που θα αναλάβει όχι απλά τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά θα αναλάβει την λειτουργία του οργανισμού, την έκδοση των φύλλων, την λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων και του ραδιοφώνου».

Πρωτοβουλία εργαζόμενων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Διαταγή δέσμευσης της περιουσίας του Φ. Μπόμπολα
Αναντιστοιχίες ύψους 30 εκατ. ευρώ εντόπισε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) στο πλαίσιο της έρευνας για φοροδιαφυγή • 26 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο ο τμηματικός πλειστηριασμός των...
Διαταγή δέσμευσης της περιουσίας του Φ. Μπόμπολα
MEDIA
Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση δημοπρασίας για τον ΔΟΛ
Έως τις 31 Μαΐου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΔΟΛ, αλλά και τα στοιχεία τους ενεργητικού της, σύμφωνα με την πρόσκληση για τη διενέργεια...
Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση δημοπρασίας για τον ΔΟΛ
MEDIA
Και οι τράπεζες υπέρ αποδέσμευσης λογαριασμού στον ΔΟΛ
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας επί της αίτησης των εργαζομένων του ΔΟΛ, με την οποία ζητούν ανάκληση της πρόσφατης απόφασης και αποδέσμευση συγκεκριμένου τραπεζικού...
Και οι τράπεζες υπέρ αποδέσμευσης λογαριασμού στον ΔΟΛ
MEDIA
Ντοκουμέντο: Η απόφαση του δικαστηρίου για τον ΔΟΛ
Αμετάβλητη παραμένει η περιουσία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση, που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», έκανε δεκτή εξ ολοκλήρου την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων...
Ντοκουμέντο: Η απόφαση του δικαστηρίου για τον ΔΟΛ
MEDIA
Πρωτοβουλία εργαζόμενων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ
«Δεν θα αφήσουμε να κλείσει ο ΔΟΛ» διαμηνύει πρωτοβουλία εργαζόμενων και καλούν τους συναδέλφους τους να εκδώσουν απεργιακά φύλλα και να αναλάβουν τον έλεγχο λειτουργίας του Ομίλου με τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ και...
Πρωτοβουλία εργαζόμενων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ
MEDIA
Ανοιχτή επιστολή του εκπροσώπου των «Νέων» στην Alpha Bank
Ανοιχτή επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ALPHA BANK, Δ. Μαντζούνη, απευθύνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα «Νέα», Κώστας Ντελέζος, ο οποίος ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της τράπεζας σε σχέση με...
Ανοιχτή επιστολή του εκπροσώπου των «Νέων» στην Alpha Bank

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας