• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.8°C / 11.1°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.6°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 10.7°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 9.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.3°C
  6 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.1°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 14.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.0°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.8°C / 4.9°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.2°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  83%
EUROKINISSI

Παραβιάζοντας κατά συρροήν τους κανόνες

 • A-
 • A+

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της οριακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, με κίνδυνο να χαθούν πάνω από 450 θέσεις εργασίας.

Η «Εφ.Συν.» συγκέντρωσε στοιχεία και παρουσιάζει την ακτινογραφία των «θαλασσοδανείων» του Συγκροτήματος.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της ΤτΕ, η δανειοδότηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και των θυγατρικών εταιρειών του από τις τράπεζες έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν θεσπίσει.

Μάλιστα, για την περίπτωση δανεισμού του ομίλου από την Alpha Bank, έπειτα από έγγραφο του τότε υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη, το έτος 2015, προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, έγινε ποινική διερεύνηση της δανειοδότησης του ΔΟΛ και των θυγατρικών εταιρειών του.

Η ποινική διερεύνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για δέκα (10) στελέχη της Alpha Bank, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ.Π. Μαντζούνης, για κακουργηματική απιστία (390 Π.Κ.) και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό του Σταύρου Ψυχάρη.

Και ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εξυπηρετούνται;

Συνεπώς, κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» στα ΜΜΕ και στα κόμματα στις 7-7-2016, ο κ. Μαντζούνης δεν ρωτήθηκε βάσει των δικονομικών κανόνων για τα θέματα που σχετίζονται με τα τρία δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζά του στον ΔΟΛ, καθώς του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σχετικά αδικήματα.

Ωστόσο, εκ των υστέρων προέκυψε -όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει- ότι ήταν τουλάχιστον άστοχος ο τότε ισχυρισμός του και η βεβαιότητά του πως «τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Alpha Bank στα “Νέα” και στο “Βήμα” είναι πολύ παλιά και εξυπηρετούνται πλήρως».

Ο δανεισμός προς τον όμιλο και τις θυγατρικές εταιρείες έγινε από τις τράπεζες: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Η συνολική δανειακή οφειλή του ανέρχεται στα 179.000.000 ευρώ.

Στις 30-4-2016 η οφειλή της ΔΟΛ Α.Ε., των συνδεδεμένων με τη ΔΟΛ εταιρειών και του Σταύρου Ψυχάρη προσωπικά προς την Alpha Bank είχε ήδη φτάσει στο ποσό των 95.500.000 ευρώ.

Αναφέρεται, δε, ως αξιοπρόσεκτο το δάνειο των 3.500.000 ευρώ προς την προσωπική εταιρεία του Σταύρου Ψυχάρη Brionte LTD, για την ανέγερση στο Πόρτο Χέλι κτισμάτων σε ιδιόκτητο ακίνητο, καθώς εκταμιεύεται ολόκληρο το ποσό χωρίς να εγγράφεται προσημείωση στο ακίνητο (πράγμα που έγινε κατόπιν εορτής, μόλις πρόσφατα), γιατί ήδη είχε προσημειωθεί σε άλλη τράπεζα, για άλλο δάνειο.

Για το δάνειο αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, δεν έγινε ποτέ τεχνικός έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την εκτέλεση των εργασιών, οι οποίες αποτελούσαν το αντικείμενο της χρηματοδότησης, και ότι αυτό δεν συνάδει με τον κανονισμό πιστοδοτήσεων.

Αυτή η δανειακή σύμβαση δεν εξελίχθηκε ομαλά, αφού παρατάθηκε επτά φορές, με τελευταία παράταση στις 12-5-2015 και καταβάλλονταν μόνον οι τόκοι.

Επίσης, προέκυψε ότι δόθηκαν δάνεια για αγορά μετοχών του ΔΟΛ προσωπικά στον Σταύρο Ψυχάρη, αρχικά για την αγορά του 21% των μετοχών του ΔΟΛ και, με διαδοχικά δάνεια, μέχρι την απόκτηση του συνόλου των μετοχών από τον κ. Ψυχάρη.

Και παρά την αδυναμία του οφειλέτη να τηρήσει το πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου, στις 25-5-2010 εγκρίθηκε η μη ρευστοποίηση των καλυμμάτων, στη συνέχεια βλέπουμε συνεχείς παρατάσεις της διάρκειας των δανείων, ενώ στις 30-9-2011 έγινε νέα διευκόλυνση με την κεφαλαιοποίηση των τόκων μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Προσωπικά χρέη

Στις 7-11-2011 περιέργως δόθηκε νέα παράταση του δανείου κατά τρία έτη και νέα κεφαλαιοποίηση των τόκων, μέχρι τον Μάιο του 2014.

Και μολονότι εκκρεμούσε η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του ίδιου δανείου, στις 2-5-2012 χορηγήθηκε νέο δάνειο στον Σταύρο Ψυχάρη, ποσού 14.800.000 ευρώ ώστε να αγοράσει το (υπόλοιπο) 71% των μετοχών της ΔΟΛ.

Ως εξασφάλιση δόθηκε εγγύηση του Παναγιώτη Ψυχάρη, μέχρι του ποσού των 15.000.000 ευρώ, χωρίς να αναφέρεται σε τι ακριβώς συνίσταται η συγκεκριμένη εγγύηση.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Ψυχάρης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή είπε ότι η εγγύηση συνίσταται σε «αέρα».

Η έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει την παροχή διαχρονικής και επιλεκτικής στήριξης στον ΔΟΛ, ειδικά την περίοδο της αρνητικής πορείας της εταιρείας μετά το 2009, και αναγνωρίζονται σχετικές πλημμέλειες, με δεδομένο ότι η τράπεζα δεν επιδίωξε τον περιορισμό των ακάλυπτων απαιτήσεών της, καθώς και τη σταδιακή απεμπλοκή από τον όμιλο, όταν η μητρική ΔΟΛ Α.Ε. απέτυχε να στηρίξει αποτελεσματικά το πλήθος των θυγατρικών.

Η αναδιάρθρωση των δανείων του ΔΟΛ με τις τρεις εκ των δανειστριών τραπεζών (Αlpha Βank, Εθνική, Πειραιώς) πραγματοποιήθηκε με το Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) ονομαστικής αξίας 96.817.889 ευρώ.

Οι συμβαλλόμενες τράπεζες (Alpha, ΕΤΕ και Πειραιώς) κάλυψαν τις εκδοθείσες ομολογίες, σε ποσοστό 31%, 47% και 22%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
«Ο ΔΟΛ να περάσει στα χέρια των εργαζομένων»
Κατατέθηκε χθες από τις πιστώτριες τράπεζες η αίτηση υπαγωγής του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία με την «Πρωτοβουλία εργαζόμενων» να καλεί σε απεργία διεκδικώντας «ούτε μια ημέρα επιπλέον...
«Ο ΔΟΛ να περάσει στα χέρια των εργαζομένων»
MEDIA
Διαταγή δέσμευσης της περιουσίας του Φ. Μπόμπολα
Αναντιστοιχίες ύψους 30 εκατ. ευρώ εντόπισε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) στο πλαίσιο της έρευνας για φοροδιαφυγή • 26 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο ο τμηματικός πλειστηριασμός των...
Διαταγή δέσμευσης της περιουσίας του Φ. Μπόμπολα
MEDIA
Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση δημοπρασίας για τον ΔΟΛ
Έως τις 31 Μαΐου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΔΟΛ, αλλά και τα στοιχεία τους ενεργητικού της, σύμφωνα με την πρόσκληση για τη διενέργεια...
Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση δημοπρασίας για τον ΔΟΛ
MEDIA
Και οι τράπεζες υπέρ αποδέσμευσης λογαριασμού στον ΔΟΛ
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας επί της αίτησης των εργαζομένων του ΔΟΛ, με την οποία ζητούν ανάκληση της πρόσφατης απόφασης και αποδέσμευση συγκεκριμένου τραπεζικού...
Και οι τράπεζες υπέρ αποδέσμευσης λογαριασμού στον ΔΟΛ
MEDIA
ΔΟΛ: 118 πρόσωπα και 21 υπογραφές
Ώρες αγωνίας για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη έπειτα από τις δικαστικές αποφάσεις της Τρίτης που βάζουν, ουσιαστικά, θηλιά στον ΔΟΛ και δεν επιτρέπουν την περαιτέρω...
ΔΟΛ: 118 πρόσωπα και 21 υπογραφές
MEDIA
Ντοκουμέντο: Η απόφαση του δικαστηρίου για τον ΔΟΛ
Αμετάβλητη παραμένει η περιουσία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση, που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», έκανε δεκτή εξ ολοκλήρου την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων...
Ντοκουμέντο: Η απόφαση του δικαστηρίου για τον ΔΟΛ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας