Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΕΡΤ διαφημιστής του ΔΟΛ

Το θέμα παρουσιάστηκε για ένα τρίλεπτο, ζουμάροντας αρκετές φορές στο εξώφυλλο της εφημερίδας

Η ΕΡΤ διαφημιστής του ΔΟΛ

  • A-
  • A+

Μια και δεν υπάρχει Mega πλέον, είπε να πάρει τη θέση του η ΕΡΤ. Κι εκεί που το Μεγάλο Κανάλι παρουσίαζε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τις προσφορές και τα θέματα του «Βήματος της Κυριακής», διαφημίζοντας την εφημερίδα κατά παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, το έκανε τώρα η δημόσια τηλεόραση.

Την Κυριακή λοιπόν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ως 5η είδηση έπαιξε το ρεπορτάζ της εφημερίδας για τον Χρήστο Λαμπράκη και το πόσο αντιστασιακό τον θεωρούσε η Ασφάλεια. «Φάκελος Χρήστου Λαμπράκη: Οι υπ’ αυτόν εκδιδόμενες εφημερίδες ηκολούθησαν φιλοκομμουνιστικήν γραμμήν» γράφει τώρα το «Βήμα της Κυριακής», καμαρώνοντας, περιέργως πώς, μια και εδώ και χρόνια ακολουθεί τελείως άλλη γραμμή (ιδίως οι αρθρογράφοι του).

Μαθαίνουμε πάντως πως η παρουσίαση και προβολή του θέματος προκάλεσαν εσωτερικές αναταράξεις στο Ραδιομέγαρο.

Αυτό λοιπόν το ρεπορτάζ που δεν διαθέτει ίχνος επικαιρότητας, πέραν ίσως των όσων τραγικών βιώνει ο ΔΟΛ το τελευταίο διάστημα, έγινε είδηση στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και μάλιστα στην 5η θέση, πριν ακόμα και από τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, πριν ακόμα και από τον... ιστορικό χιονιά.

Πρώτη είδηση για 6 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ήταν η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεύτερη το Κυπριακό από τη Γενεύη για 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα. Τρίτη είδηση η διάσκεψη του Παρισιού για Ισραήλ και Παλαιστίνη, έστω κι αν της αφιέρωσε η ΕΡΤ μόλις 46 δευτερολεπτάκια.

Τέταρτο θέμα το προσκλητήριο «εφέδρων» του ΠΑΣΟΚ, άλλα δύο λεπτά και 55 δευτερόλεπτα μαζί με τη... σύναξη της Αννας Διαμαντοπούλου στη Θεσσαλονίκη. Για να φτάσουμε στο 12:55 του δελτίου και να γίνει... είδηση το ρεπορτάζ του «Βήματος» για τον Χρήστο Λαμπράκη.

«Επτά χρόνια μετά τον θάνατό του και σε μια σημαδιακή συγκυρία για το παρόν και το μέλλον του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, τα στοιχεία του φακέλου αποτυπώνουν με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό τη διαρκή αφύπνιση και τη δραστηριοποίησή του ακόμη και στις δυσμενείς συνθήκες του στραγγαλισμού της Δημοκρατίας, που επικράτησε στη χώρα την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, για τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και του ρόλου των δημοσιογράφων, αγώνα που, όπως ο ίδιος υπογράμμιζε, “συμπίπτει με τον αγώνα για τις δημόσιες ελευθερίες”» έγραψε η εφημερίδα.

Τα ίδια ακριβώς λόγια -σύμπτωση!- χρησιμοποίησε και η ΕΡΤ για να ξεκινήσει το ρεπορτάζ της. «Σε μια σημαδιακή συγκυρία για το παρόν και το μέλλον του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη τα στοιχεία του φακέλου αποτυπώνουν τον αγώνα του εκδότη για την ελευθερία του Τύπου», ανέφερε σχετικά.

Για να παρουσιάσει αμέσως μετά το θέμα για ένα τρίλεπτο ακριβώς και ζουμάροντας αρκετές φορές στο εξώφυλλο της εφημερίδας. Λέτε να έπεσε εντολή από το μεσημέρι, να βρέθηκε κάποιος από τη διεύθυνση ειδήσεων και να είπε στους δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης να ετοιμάσουν ένα ρεπορτάζ για το «Βήμα της Κυριακής»;

Τον τελευταίο μόνο μήνα η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσίασε μέσα από τα απόρρητα στοιχεία της Ασφάλειας τόσο τον φάκελο του Στέλιου Καζαντζίδη (για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας) όσο και του Νίκου Καζαντζάκη.

Δεν είδαμε την ΕΡΤ να τους αφιερώνει ούτε δευτερόλεπτο. Οχι να γίνουμε πέμπτη είδηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, δεν έχουμε τέτοια αξίωση, αλλά ούτε καν μία αναφορά σε κάποια «φτωχική» εκπομπή δεν αξίζουμε; Αλλά ποιος Στέλιος Καζαντζίδης τώρα...

Το «Συγκρότημα» και η χούντα

«Συνολικά 143 δημοσιογράφοι του ΔΟΛ είχαν μπει στο στόχαστρο της χούντας, ανάμεσά τους διευθυντικά στελέχη όπως ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Γιώργος Ρωμαίος, ο Χάρης Μπουσμπουρέλης, ο Κώστας Νίτσος, ο Γιώργος Μανιατάκος και ο Γιάννης Καψής» έλεγε το... ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αντιγράφοντας το... ρεπορτάζ του «Βήματος», που επαινούσε τον... εαυτό του για την αντιδικτατορική του στάση.

Περίεργο, γιατί εμείς άλλη άποψη έχουμε για τον ρόλο του ΔΟΛ στη διάρκεια της χούντας. «Οι εφημερίδες του Συγκροτήματος από την πρώτη στιγμή αποδέχτηκαν να λειτουργήσουν υπό καθεστώς λογοκρισίας» έγραφε ο Δημήτρης Ψαρράς στην ειδική έκδοση που έβγαλε η «Εφ.Συν.» για τον ΔΟΛ, στις 19 Μαρτίου 2016.

Οι εφημερίδες του Συγκροτήματος δεν περιορίζονταν στην απλή αναπαραγωγή των ειδήσεων και των σχολίων που επέβαλλε το καθεστώς, αλλά συμπλήρωναν με δικούς τους επαίνους τη χουντική προπαγάνδα. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα σχόλια των “Νέων” και του “Βήματος” μετά από σημαντικά πολιτικά γεγονότα, για να διαπιστώσει τον υπερβάλλοντα ζήλο του Συγκροτήματος στην υποστήριξη της δικτατορίας

Αλλωστε στο διάστημα 1970-1974 ο Οργανισμός Λαμπράκη βελτίωσε σημαντικά τα οικονομικά του και πήρε τα δάνεια που απαιτούνταν για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του. «Ο Χρ. Λαμπράκης έφαγε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον Παπαδόπουλο, στο σπίτι του Στρατή Ανδρεάδη» έγραφε ο αυλάρχης του Γκλίξμπουργκ στα απομνημονεύματά του. Το αντικείμενο όλων αυτών των συναντήσεων του Λαμπράκη με τον δικτάτορα δεν ήταν βέβαια αυστηρά πολιτικό. Ζητούσε και τότε υπέρογκα ποσά για το Συγκρότημά του.

«Συνάντησα τον Γ. Αθανασιάδη στο γραφείο του στη “Βραδυνή”», αναφέρει ο αυλάρχης. «Μιλώντας για τις πληρωνόμενες εφημερίδες, όπως η “Ακρόπολις”, που πήρε σαράντα πέντε εκατομμύρια, μου είπε ότι το “Βήμα” είχε ζητήσει σαράντα οκτώ εκατομμύρια, πήρε όμως μόνο έξι ως fond de roulement [σ.σ. κεφάλαιο κίνησης] και για τις δύο εφημερίδες του Λαμπράκη».

Ο Σταύρος Ψυχάρης (στο «Εθνος» τότε) μάλιστα ήταν ένας από τις λίγες δεκάδες δημοσιογράφων που φρόντισε να βάλει την υπογραφή του σε ένα «ευχαριστήριο» κείμενο προς την ηγεσία της χούντας τον Ιανουάριο του 1968. Το τηλεγράφημα απευθυνόταν προς τον Γ. Παπαδόπουλο, τον Στ. Παττακό και άλλα στελέχη της χούντας:

Πιστεύομεν ότι απηχούμεν τα αισθήματα του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, εκφράζοντες τας ευγνωμόνους ευχαριστίας μας προς την Εθνικήν Κυβέρνησιν και ιδιαιτέρως προς τον πρωθυπουργόν κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον, διά την εμπράκτως εκδηλωθείσα αμέριστον συμπαράστασίν των και ουσιαστικήν μέριμναν διά την ικανοποίησιν ζωτικών ζητημάτων του κλάδου

 

MEDIA
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
Χθες το πρωί, κάποιοι πέταξαν μπογιές και μπουκάλια στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ3. Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ. Με τη μία βγήκε να απαντήσει και η...
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
MEDIA
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» για την αγαπημένη μας ΕΡΤ
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» που τραγουδούσε και η Αντζι Σαμίου για την ΕΡΤ των Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου. Αν και ακόμα «πιο χαμηλά» δύσκολα θα καταφέρει να φτάσει η ΕΡΤ στις θεαματικότητες των...
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» για την αγαπημένη μας ΕΡΤ
MEDIA
TOP 10 media 13-14/7
Βάλτε στη μια πλευρά τη Liberation. Και στην άλλη τους δύο δημοσιογράφους Γιάννη Πρετεντέρη και Μπάμπη Παπαδημητρίου. Δεν θέλει καν ρώτημα ποιας πλευράς το ειδικό, δημοσιογραφικό βάρος είναι μεγαλύτερο. Των...
TOP 10 media 13-14/7
MEDIA
Η ΕΡΤ είναι... αδιαπραγμάτευτη
Οικοδεσπότης της «Αλλης Διάστασης», ο Κώστας Αρβανίτης, στην ΕΡΤ1 αναδεικνύει κάθε μέρα στις 13.00 κοινωνικές δράσεις και αντιδράσεις και δίνει χώρο και αέρα σε ανθρώπους και συλλογικότητες υποστηρίζοντας με...
Η ΕΡΤ είναι... αδιαπραγμάτευτη
MEDIA
«Στο facebook οι δημοσιογράφοι θεωρούνται από το κοινό δημοσιογράφοι όλο το 24ωρο»
Ωραία, αποκτήσαμε πλέον Κώδικα Δεοντολογίας για τα Ψηφιακά Μέσα Ενημέρωσης. Τον ετοίμασε η Ενωση Εκδοτών Διαδικτύου και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της με την ερευνητική ομάδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου...
«Στο facebook οι δημοσιογράφοι θεωρούνται από το κοινό δημοσιογράφοι όλο το 24ωρο»
MEDIA
Γενικός Κανονισμός και οργανόγραμμα στην ΕΡΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε το οργανόγραμμα της ΕΡΤ το οποίο τέθηκε ήδη σε εφαρμογή. Για την πλήρωση των θέσεων των γενικών διευθυντών θα δημοσιευτεί άμεσα σχετική εσωτερική πρόσκληση, ενώ στη συνέχεια θα...
Γενικός Κανονισμός και οργανόγραμμα στην ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας