• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 13.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.5°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  69%

Η απόφαση τριών τραπεζών να καταστήσουν απαιτητά τα 180 εκατ. ευρώ των δανείων, ουσιαστικά θέτει εκτός διοίκησης τον Στ. Ψυχάρη και εκτός εργασίας εκατοντάδες μισθωτούς

ΔΟΛ και εργαζόμενοι στη δίνη του κυκλώνα

 • A-
 • A+

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έπειτα από την απόφαση των τριών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς και Alpha) να καταγγείλουν τα κοινοπρακτικά δάνεια του συγκροτήματος.

Κάτι που συμπαρασύρει και τα λεγόμενα διμερή δάνεια του ΔΟΛ με την κάθε μία από τις τράπεζες ξεχωριστά. Συνολικά, δηλαδή, υπολογίζεται ότι με αυτήν την κίνηση οι τρεις τράπεζες κάνουν απαιτητά πάνω από 180 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο υπολογίζεται ότι φτάνουν τα δάνεια του ΔΟΛ μαζί με το μερίδιο των δανείων της «Ιριδας» που ανήκει στο συγκρότημα (50%).

Με την ίδια απόφαση ουσιαστικά τα τρία πιστωτικά ιδρύματα θέτουν εκτός διοίκησης τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη ενώ αναμένεται να τοποθετήσουν άλλη διοίκηση δικής τους επιλογής. Σε περίπτωση που ο τελευταίος αρνηθεί να αποχωρήσει, τότε θα ακολουθηθεί και γι’ αυτό ο δρόμος των δικαστηρίων με την υπόθεση να υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα δίμηνο.

Κινήσεις εργαζομένων

Το βασικό θέμα που προκύπτει είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με τους εργαζόμενους οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα πεντάμηνο και την ερχόμενη Τρίτη (10/1) έχουν προγραμματίσει νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Ηδη πάντως ορισμένοι σκέφτονται σε πρώτη φάση να κινηθούν με ασφαλιστικά μέτρα για τα δεδουλευμένα τους.

Στο τέλος της χρονιάς που μας πέρασε πραγματοποίησαν δυο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες και δεν συνέχισαν καθώς καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων και υπήρξαν διαβεβαιώσεις για επίλυση της κατάστασης από τη νέα χρονιά.

Με τα νέα δεδομένα και με τις τράπεζες να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς του συγκροτήματος μέχρι... νεωτέρας, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν και πάλι στο κενό αφού δεν θα μπορούν να πληρωθούν.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στελέχη των τριών τραπεζών πρότειναν σε κυβερνητικά στελέχη να προχωρήσουν σε τροπολογία που να τους διευκολύνει παρέχοντας τη δυνατότητα να εκταμιεύουν χρήματα για τη μισθοδοσία και τα λεγόμενα λειτουργικά έξοδα στο μεσοδιάστημα μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση. Κι αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται.

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα επισήμαιναν χθες ότι και στην περίπτωση του ΔΟΛ, αν βρεθεί «Σκλαβενίτης», κάποιος επενδυτής δηλαδή, θα βοηθήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία όπως και στην περίπτωση «Μαρινόπουλου» ώστε να υπάρξουν λύσεις για τους εργαζόμενους. Πέραν τούτου όμως ουδέν...

Ο τρίτος άνθρωπος

Τις τελευταίες μέρες διακινήθηκε ένα σενάριο με την εμπλοκή του ισχυρού άνδρα του «Πήγασου» («Εθνος», «Ημερησία» κ.ά.) σε ρόλο ειδικού... διαχειριστή από την πλευρά των τραπεζών, με τη μεσολάβηση μάλιστα του Βασίλη Μουλόπουλου (πρόεδρος Δ.Σ. της «Αυγής»).

Ο τελευταίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η επίσκεψή του στον ΔΟΛ, όπου και πέρασε 35 επαγγελματικά έτη, ήταν εθιμοτυπική, διαψεύδοντας κάθε πιθανή εμπλοκή του στο θέμα.

Σύμφωνα πάντως με το σενάριο αυτό, ο Φ. Μπόμπολας εμφανίζεται να αναλαμβάνει εκ μέρους των τραπεζών τη διαχείριση του ΔΟΛ με στόχο να εμφανίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα σχέδιο αναδιάρθρωσης του συγκροτήματος.

Επειτα από αυτό οι τράπεζες θα προχωρούσαν σε «βαθύ κούρεμα» δανείων ώστε να αναλάβει τον «καινούργιο» ΔΟΛ νέο επενδυτικό σχήμα, για το οποίο μάλιστα ακούστηκαν και ονόματα, πλην του Φ. Μπόμπολα, του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου και του Δημήτρη Μάρη.

Από την πλευρά των τραπεζών όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και υπό τις παρούσες συνθήκες κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.

Αλλοι πάλι ανέσυραν από τα παλιά έναν σενάριο συγχώνευσης Πήγασου-ΔΟΛ, που είχε επιχειρηθεί άλλες δύο φορές αλλά είχε μείνει στον «αέρα», με ορισμένους τότε να κάνουν λόγο για διαφωνίες στο ποιος θα αναλάμβανε το μάνατζμεντ...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Πρωτοβουλία εργαζόμενων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ
«Δεν θα αφήσουμε να κλείσει ο ΔΟΛ» διαμηνύει πρωτοβουλία εργαζόμενων και καλούν τους συναδέλφους τους να εκδώσουν απεργιακά φύλλα και να αναλάβουν τον έλεγχο λειτουργίας του Ομίλου με τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ και...
Πρωτοβουλία εργαζόμενων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ
MEDIA
ΓΣΕΕ: Κανείς να μη σταθεί εμπόδιο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»
Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ προστίθεται σε όλους όσοι στηρίζουν τον αγώνα των πρώην εργαζομένων στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» που πτώχευσε το 2014, αφήνοντας στον δρόμο 850 εργαζομένους.
ΓΣΕΕ: Κανείς να μη σταθεί εμπόδιο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»
MEDIA
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Η κατάρρευση παλιών μιντιακών κολοσσών με την ταυτόχρονη αποχώρηση των μεγαλομετόχων τους άνοιξε τις πύλες για νέους παίκτες. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται... Εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα χρεοκόπησαν. Κάποια...
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
MEDIA
Διαταγή δέσμευσης της περιουσίας του Φ. Μπόμπολα
Αναντιστοιχίες ύψους 30 εκατ. ευρώ εντόπισε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) στο πλαίσιο της έρευνας για φοροδιαφυγή • 26 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο ο τμηματικός πλειστηριασμός των...
Διαταγή δέσμευσης της περιουσίας του Φ. Μπόμπολα
MEDIA
Κρίσιμα 24ωρα για τον «Πήγασο»
Σε νέα γενική συνέλευση προχωρούν οι πάνω από πέντε μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του ομίλου για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ συνεχίζουν να απεργούν. Αναζητούν λύση σε διαδικασία ίδια με αυτήν του ΔΟΛ και...
Κρίσιμα 24ωρα για τον «Πήγασο»
MEDIA
Ο νέος βαρόνος των ΜΜΕ είναι εδώ
Δίχως βάρη και υποχρεώσεις, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραλαμβάνει... μπιρ παρά (με 22,9 εκατ. ευρώ συνολικά) όλες τις μετοχές του ΔΟΛ, δηλαδή όχι μόνο «Τα Νέα» και «Το Βήμα» αλλά και το 50% του πιεστηρίου «Ιριδα»...
Ο νέος βαρόνος των ΜΜΕ είναι εδώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας