Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
To «This is not a coup» επανέρχεται στην «Εφ.Συν.»

To «This is not a coup» επανέρχεται στην «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου του 2016, επανακυκλοφορεί το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «This is not a coup» του Άρη Χατζηστεφάνου. 

«Δεν ήταν ένα, ήταν πολλά πραξικοπήματα». Η φράση επαναλαμβανόταν σχεδόν μονότονα στις περισσότερες συνεντεύξεις με πρώην και νυν αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών που έζησαν από την πρώτη γραμμή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Πρώτος την εκστόμισε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας για τον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη, των μέσων ενημέρωσης αλλά και δυνάμεων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν, όπως λέει, για την επιβολή ενός ακόμη Μνημονίου.

Στην Ελλάδα ήταν η δυνατή αλλά και ψύχραιμη φωνή ενός υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ (ας τον ονομάσουμε απλώς «η φωνή») που ξεδίπλωσε μπροστά στα μάτια μας το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της ολοκληρωτικής παράδοσης που ακολούθησε.

Θυμόταν καθαρά τον επικεφαλής της ΕΥΠ που γυρόφερνε το πρωθυπουργικό γραφείο το βράδυ του δημοψηφίσματος, προσπαθώντας να συναντήσει τον Τσίπρα.

Δίπλα του τρεις άνθρωποι θύμιζαν, όπως μας είπε, «κηδεία»: Ο Σταθάκης, ο Δραγασάκης και ο Σαγιάς.

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω», συμπλήρωσε η φωνή, «ότι τη μεθεπόμενη της προκήρυξης του δημοψηφίσματος αυτοί οι τρεις συναντήθηκαν στο γραφείο του Δραγασάκη με ένα και μόνο αντικείμενο: πώς δεν θα γινόταν ποτέ το δημοψήφισμα».

Ορισμένες από τις πληροφορίες που μας έδινε, όπως οι συναντήσεις με τα ελληνικά «τζάκια» αλλά και τον Ντράγκι, πολύ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, είχαν κυκλοφορήσει σε παραπολιτικές στήλες και σε blog.

Πρώτη φορά όμως τοποθετούσαμε τα κομμάτια του παζλ στη σωστή θέση, για να δούμε τη μεγάλη εικόνα: τη φιγούρα ενός πρωθυπουργού που μπλόκαρε κάθε συζήτηση για ένα πραγματικό Plan B (που θα συμπεριελάμβανε και το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα), την απόφαση για τα capital controls, που, σύμφωνα με τη «φωνή», είχε ληφθεί μήνες πριν από το δημοψήφισμα, τον ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη διατήρηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Αλλες φορές οι πληροφορίες έρχονταν με μορφή ερώτησης: Γιατί η εφημερίδα «Αυγή» έδινε ποσοστό 50%-50%, ακόμη και μια ημέρα πριν από το δημοψήφισμα, όταν δημοσκόποι έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το ποσοστό του «Οχι» μπορεί να έφτανε και το 65%;

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη με τη «φωνή» θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς προετοιμαζόμαστε για την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ «This is not a coup», το Σάββατο 1η Οκτωβρίου με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το «This is not a coup» όμως δεν αφορά κυρίως την Ελλάδα.

Είναι η ιστορία της ευρωζώνης μέσα από τα μάτια των πολιτικών αλλά και των επιχειρηματιών που τη δημιούργησαν.

Είναι η φωνή του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ετιέν Νταβιβιόν, που ηγήθηκε ενός γιγαντιαίου λόμπι βιομηχάνων και τραπεζιτών που πίεζε για την επιβολή του ευρώ σε κυβερνήσεις και λαούς.

Είναι όμως και η φωνή του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος, αφού έβαλε τη σημαντικότερη υπογραφή για τη δημιουργία της ευρωζώνης, σήμερα απορεί με τους ηγέτες των οικονομικά ανίσχυρων χωρών που επιμένουν να παραμείνουν σε αυτήν.

Δεκάδες ακόμη συνεντεύξεις σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Ε.Ε. μάς βοήθησαν να σχηματίσουμε πληρέστερη εικόνα για τα λεγόμενα «πραξικοπήματα», με τα οποία η ΕΚΤ επέβαλε τη θέλησή της ακόμη και σε πανίσχυρες οικονομίες όπως της Ιταλίας.

Το μοτίβο ήταν σχεδόν πάντα το ίδιο: μια επιστολή από τη Φρανκφούρτη, που απειλούσε με διακοπή της ρευστότητας, ένας κεντρικός τραπεζίτης που μπλόκαρε κάθε εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και στο τέλος μια ταπεινωτική υποχώρηση απέναντι στις απαιτήσεις μιας ομάδας μη εκλεγμένων τραπεζιτών και τεχνοκρατών.

Συνιστά, όμως, αυτό το μοτίβο ένα πραξικόπημα;

Μήπως η αναφορά σε πολλά πραξικοπήματα υποκρύπτει ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε κανένα πραξικόπημα;

Οι συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές της κρίσης συνηγορούν στο ότι το παιχνίδι ήταν πράγματι στημένο.

Ο θεατής, όμως, πρέπει να αποφασίσει αν στήθηκε στα χρόνια της κρίσης ή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Και από αυτή του την απάντηση θα κρίνει εάν το ευρωσύστημα μπορεί να «σουλουπωθεί» με μερικές ενέσεις δημοκρατίας ή εάν η διάσωση του ευρωπαϊσμού επιβάλλει τη διάλυση της ευρωζώνης και σε δεύτερο επίπεδο της Ε.Ε.

Η συνέχεια στις οθόνες σας με το DVD που θα διανείμει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Info:

► Επισκεφτείτε: Thisisnotacoup.com

Περισσότερες πληροφορίες, τα τρέιλερ αλλά και οι ημερομηνίες προβολών εκτός Ελλάδας.

Δείτε επίσης όλα τα προηγούμενα ντοκιμαντέρ της Infowar Productions στη διεύθυνση: infowarproductions.com

info-war.gr 

INFOWAR
To «This is not a coup» έρχεται στην «Εφ.Συν.»
«Δεν ήταν ένα, ήταν πολλά πραξικοπήματα». Η φράση επαναλαμβανόταν σχεδόν μονότονα από πρώην και νυν αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών που έζησαν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στην Ελλάδα ήταν η δυνατή...
To «This is not a coup» έρχεται στην «Εφ.Συν.»
MEDIA
Οι αριθμοί αφηγούνται την κρίση
Στα 7 χρόνια της εφημερίδας, παραθέτουμε μια σύντομη ανασκόπηση της 7ετίας μέσα από 7 μεγέθη που αφηγούνται την περιπέτεια της οικονομίας, αλλά και τη συναρπαστική περιπέτεια της δημοσιογραφικής έρευνας.
Οι αριθμοί αφηγούνται την κρίση
MEDIA
Ανελέητο τρολάρισμα στην τρομολαγνεία
Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν κυριολεκτικά φωτιά από τα σχόλια χρηστών. Στις «δόξες» του το τρολάρισμα, δηλαδή το καυστικό χιούμορ, με το οποίο πολλοί...
Ανελέητο τρολάρισμα στην τρομολαγνεία
MEDIA
Press Cafe: Πάει για βραβείο το «AGORA II - Δεσμώτες» του Γιώργου Αυγερόπουλου
Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «AGORÁ II - Δεσμώτες», που βγήκε εν μέσω πανδημίας, είναι υποψήφιο για το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας TV Documentary του Prix Europa 2020.
Press Cafe: Πάει για βραβείο το «AGORA II - Δεσμώτες» του Γιώργου Αυγερόπουλου
MEDIA
Εκτός «Big Brother» μετά τις δηλώσεις περί βιασμού
Η χυδαία τοποθέτηση παίκτη του ριάλιτι παιχνιδιού, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η παραγωγή αναγκάστηκε να τον «πετάξει» έξω από το σπίτι. Εκκωφαντική σιωπή από τον ΣΚΑΪ.
Εκτός «Big Brother» μετά τις δηλώσεις περί βιασμού
MEDIA
Στο κεντρικό δελτίο του Kontra ο Αλέξης Τσίπρας
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού θα προβληθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA.
Στο κεντρικό δελτίο του Kontra ο Αλέξης Τσίπρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας