• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.6°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.2°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.3°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.2°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  69%

Τι είναι το ΕΣΡ και γιατί δεν συγκροτείται επιτέλους

 • A-
 • A+

Σύμφωνοι, οι τηλεοπτικές άδειες θα έπρεπε να δοθούν υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν θα αποφάσιζε αυτό τον αριθμό τους, αν θα ήταν τέσσερις ή περισσότερες, αλλά θα έλεγχε όλη τη διαδικασία.

ΕΣΡ όμως δεν υπάρχει εδώ και 11 μήνες, οπότε την πρωτοβουλία ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Αν είναι σωστό ή λάθος, αντισυνταγματικό ή όχι, θα το αποφασίσουν τα δικαστήρια. Εμείς εδώ θα πούμε γιατί δεν υπάρχει ΕΣΡ. Η απάντηση είναι απλή και σύντομη: επειδή δεν το επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία. Και μπλοκάρει τη συγκρότησή του.

Τα επτά μέλη του ΕΣΡ, ως ανεξάρτητη αρχή που είναι (πληγή οι ανεξάρτητες αρχές, αλλά δεν είναι της παρούσης), εκλέγονται από ένα όργανο που λέγεται Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Οπως διαβάζουμε στον κανονισμό της Βουλής, είναι ένα διακομματικό συλλογικό όργανο που «αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί Βουλευτές, τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κι έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων Βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε)».

Αυτό ορίζει τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών. Και απαιτείται αυξημένη (πολύ αυξημένη) πλειοψηφία 4/5 για την εκλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών, χρειάζεται με άλλα λόγια και η συναίνεση μεγάλης μερίδας της αντιπολίτευσης. Πρόνοια του νομοθέτη ώστε οι ανεξάρτητες αρχές να διαθέτουν μια πιο διακομματική συναίνεση. Πού να 'ξερε...

Χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, όπως καταλαβαίνετε κι εσείς, νέο ΕΣΡ δεν βγαίνει. Και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κανένα ΕΣΡ. Δεν την ενδιαφέρει ποια πρόσωπα προτάθηκαν ή θα προταθούν, λέει όχι προκαταβολικά.

Αφηνε μια πιθανότητας συμφωνίας μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση τα περνούσε όλα, όπως υποστήριζε, στο ΕΣΡ, να δηλαδή αποκτούσε το Συμβούλιο πλήρη δικαιοδοσία επί της αδειοδότησης των καναλιών. Η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτά είναι προσχήματα και πως η Ν.Δ. ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική μόνο και μόνο για να μπλοκάρει την αδειοδότηση των καναλιών.

Ετσι είναι, το γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Αυτό αθωώνει όμως τον Νίκο Παππά αν θεωρηθεί αντισυνταγματική η αδειοδότηση με τον τρόπο που έλαβε χώρα; Οχι φυσικά, αλλά του δίνει ισχυρά ελαφρυντικά.

Ηταν πέρυσι τον Οκτώβριο όταν ο υπουργός Επικρατείας έπαυε με τροπολογία τα τρία από τα επτά μέλη του ΕΣΡ. Ηταν κενές και άλλες τρεις θέσεις από τον Απρίλιο του 2015, βρεθήκαμε έτσι ξαφνικά χωρίς ΕΣΡ.

Εκτοτε γίνεται πανηγύρι στα κανάλια, μια και απουσιάζει ο έλεγχος. Η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Λίνα Αλεξίου, μπορεί να παύθηκε αλλά παραμένει στη θέση της. Εκτελεί όμως μόνο τα διαδικαστικά, αποφάσεις δεν μπορεί να πάρει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Πορεία με ρυθμό... χελώνας
Η Ανεξάρτητη Αρχή, που ταλάνισε την πολιτική ζωή του τόπου το τελευταίο διάστημα, λειτουργεί κανονικά εδώ και πέντε μήνες, αλλά η δουλειά που παράγει δεν φαίνεται να είναι και τόσο πλούσια. Πενιχρά τα...
Πορεία με ρυθμό... χελώνας
MEDIA
Μονοκαλλιέργεια στα ΜΜΕ
Δεν μας κάνει εντύπωση, έστω και αν πρόκειται γι’ αυτό το ανίκανο και αδιάφορο ΕΣΡ. Είναι τέτοια, ωστόσο, η στάση των καναλιών, που κινητοποιεί ακόμα και το συγκεκριμένο ΕΣΡ. Την
Μονοκαλλιέργεια στα ΜΜΕ
MEDIA
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
Τίποτε, σχεδόν, δεν δουλεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή της αδράνειας πλέον και της απραξίας. Απλώς δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει για πολιτικούς λόγους, το υποπτευόμαστε...
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
MEDIA
Βαγγέλη, εσύ, super star
★ Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καλώς ή κακώς, είναι ο κυρίαρχος των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα κανάλι, το One Channel. Διαθέτει δικές του εφημερίδες όπως τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ, αλλά αγαπάει (και τον αγαπάνε) κι άλλες...
Βαγγέλη, εσύ, super star
MEDIA
Καλό ταξίδι... «Κύριε Αντιπρόεδρε»
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε για τους συντάκτες των media που ασχολούνται με το ΕΣΡ η ανακοίνωση του θανάτου, χθες, του Ροδόλφου Μορώνη.
Καλό ταξίδι... «Κύριε Αντιπρόεδρε»
MEDIA
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες
Το σκάνδαλο με τα κανάλια που επί μία τριακονταετία χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων χωρίς να δίνουν ούτε ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο έλαβε τέλος, αλλά δυστυχώς αυτό φαίνεται να συμπαρασύρει στο...
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας