• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%

Το κλείσιμο της ΕΡΤ άφησε χωρίς ανταγωνισμό την Digea

EUROKINISSI/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με διαγωνισμό-παρωδία ανέλαβε η Digea την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης

 • A-
 • A+

Η ιστορία της Digea, του μονοπωλίου δηλαδή της «παροχής ελεύθερου επίγειου ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος» στην Ελλάδα, αρχίζει τον Σεπτέμβριο 2009 με την ίδρυση της εταιρείας (από τους ιδιοκτήτες των -τότε- καναλιών εθνικής εμβέλειας), κατά την περίοδο της ψηφιακής μετάβασης.

Αποκλείοντας τους πιθανούς ανταγωνιστές της η εταιρεία των συνασπισμένων βαρόνων των ΜΜΕ -ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR- εκμεταλλεύεται τις προνομιακές της σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της εποχής (ΠΑΣΟΚ -Ν.Δ.) και κυριαρχεί μετά το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ (Ιούνιος 2013).

Η ΕΡΤ αποκλείεται έτσι de facto από τον «διαγωνισμό». Η αρμόδια για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης διοίκηση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στις 7/2/2014 ολοκληρώνει τον διαγωνισμό με την εξής ανακοίνωση:

«Με απόφαση της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ και μετά από έλεγχο των κριτηρίων προεπιλογής, η εταιρεία με την επωνυμία «DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» ανακηρύχθηκε υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης».

Ο καθένας ωστόσο αντιλαμβανόταν από τότε ότι ο «υπερθεματιστής» έπαιζε και θα συνέχιζε να παίζει χωρίς αντίπαλο στη διαχείριση και την επικερδή εμπορία του «ελεύθερου ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος».

Πολλοί από εκείνη την περίοδο είχαν καταγγείλει τη μεθόδευση για την ανάδειξη της Digea ως αποκλειστικού παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης. Ολα έγιναν μέσα από έναν διαγωνισμό-παρωδία που προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ύστερα από αλλαγή της ηγεσίας της, 10 ημέρες πριν από την προκήρυξη του «διαγωνισμού».

ΠΗΓΗ STAR

Η Digea κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον «διαγωνισμό» διότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανονισμούς ο πάροχος δικτύου δεν μπορεί να είναι και πάροχος περιεχομένου. Αλλά οι ατσίδες της ΕΕΤΤ το ξεπέρασαν, δηλώνοντας ότι δεν είναι ένας αλλά… έξι πάροχοι περιεχομένου, οι οποίοι εντελώς αθώα συγκρότησαν ένα διακριτό νομικό πρόσωπο ως πάροχο δικτύου!

Υστερα εξασφάλισαν ότι στις προδιαγραφές του «διαγωνισμού» θα συμπεριλαμβάνονταν όροι που θα εμπόδιζαν οποιονδήποτε άλλον να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, με πρώτο ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που μόνον η Digea, ως ήδη συγκροτημένη εταιρεία και προσωρινός πάροχος δικτύου, μπορούσε να πλησιάσει.

-------------------------------

Πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών αναφέρονται σε εισαγγελική έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου, ο οποίος απαγορεύει σε παρόχους περιεχομένου να είναι ταυτόχρονα και πάροχοι δικτύου διεκδικώντας άδεια ψηφιακής τηλεόρασης

---------------------------------------------------------------

Ακόμα, όποια υγιής επιχείρηση ήθελε να πάρει μέρος θα ανακάλυπτε ότι οι δυνητικοί πελάτες της είχαν συγκροτήσει κοινοπραξία που θα ήταν ο… ανταγωνιστής της.

Αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν θα συμμετάσχει κανένας άλλος στον «διαγωνισμό», έπρεπε πλέον να τον πάρει η Digea σε καλή τιμή. Καθορίστηκε λοιπόν η τιμή εκκίνησης στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια. Και για να ολοκληρωθεί το «έγκλημα», υπήρχε πρόβλεψη ότι αν έρθει μόνο ένας στη «δημοπρασία» κερδίζει τη δουλειά με την τιμή εκκίνησης, χωρίς να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ευρύτερη συμμετοχή, όπως γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Η κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου 2015 και, αργότερα, η «επαναλειτουργία» της ΕΡΤ από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δημιούργησε ανησυχία και προκάλεσε αναστάτωση στο μονοπώλιο της Digea και στους διαπλεκόμενους γνωστούς υπερχρεωμένους μεγαλοκαναλάρχες - μετόχους της.

Οταν η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας προέβλεπε και την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ Α.Ε., με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο και μετοχικό κεφάλαιο 7.000.000 ευρώ, η οποία θα είναι πάροχος δικτύου. Επίσης άλλαξε τη δομή και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ (η Ενωση των γνωστών Ομίλων που κατέχουν τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και παράλληλα έχουν καταλάβει και διαχειρίζονται μέσω της Digea το τηλεοπτικό σήμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας) κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2015 ένα non paper με την πλήρη παράθεση των επιχειρημάτων της κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ.

Η Ν.Δ. επισήμως παρουσίασε στη Βουλή περίληψη αυτού του non paper των βαρόνων της διαπλοκής. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπραξε τίποτα για την κατάσταση στα ΜΜΕ και υπογράμμισε ότι: αυτά που θέλει να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται, διότι το θέμα θεωρείται λήξαν, εφόσον τον Φεβρουάριο του 2014 (επί συγκυβέρνησης Σαμαρά) υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) και της Digea, έπειτα από διαγωνισμό που προηγήθηκε, με την οποία η Digea ανακηρύχθηκε οριστικά πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 15 χρόνια και έκτοτε οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν στην Digea για την ψηφιακή τους εκπομπή.

«Το νομοσχέδιο είναι διάτρητο, έχει πολλά σκοτεινά σημεία και θα καταπέσει σε ελάχιστο χρόνο» προέβλεπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Επιτροπή της Βουλής και ισχυριζόταν -σε αντίθεση με την αυταπόδεικτη πραγματικότητα- πως τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας λειτουργούν νόμιμα εδώ και 25 χρόνια στην Ελλάδα! Διαφώνησε με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο για ίδρυση δημόσιας εταιρείας (με την ΕΡΤ) για την παροχή επίγειου ψηφιακού σήματος που θα αφαιρεί το σχετικό μονοπώλιο της Digea.

Στις 23 Οκτωβρίου 2015 ψηφίστηκε ο ισχύων νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. H Ν.Δ τον καταψήφισε ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν την εμπλοκή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη διαγωνιστική διαδικασία.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στα άρθρα 16,18,21 και 43 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση εταιρείας της ΕΡΤ για τη σύσταση εταιρείας παροχής υπηρεσιών ψηφιακού δικτύου. Στον νόμο προβλεπόταν η δημιουργία της «ΕΡΤ- Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής» της ΕΡΤ-ΝΕΤ Α.Ε., εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε.

Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), είχε τότε επισημάνει ότι «θα πρέπει να ξεχάσουμε την έννοια του καναλιού, δεν υπάρχει πια κανάλι όπως το γνωρίζαμε μέχρι το 2012. Το κανάλι είναι ο πάροχος εκπομπής, είναι η Digea... γιατί η τεχνολογία η σημερινή δίνει τη δυνατότητα να μοιράσεις, να διανείμεις το περιεχόμενο με διάφορους τρόπους».

Φέτος τον Ιούνιο όμως, η Κομισιόν επέβαλε τη βούληση της... ελεύθερης αγοράς εναντίον της δημιουργίας και λειτουργίας ξεχωριστού παρόχου δικτύου ψηφιακής εκπομπής για την ΕΡΤ. Η δημόσια εταιρεία που θέσπιζε ο νόμος 4339/2015 και αμφισβητήθηκε με προσφυγές της Ν.Δ και των καναλαρχών προσώρας μπαίνει στο ράφι.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών -που δημοσιεύτηκαν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στον Τύπο- αναφέρονται σε εισαγγελική έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου, ο οποίος απαγορεύει σε παρόχους περιεχομένου να είναι ταυτόχρονα και πάροχοι δικτύου διεκδικώντας άδεια ψηφιακής τηλεόρασης.

Οι «Τυπολογίες» έγραφαν ότι «στον διαγωνισμό που έκανε η ΕΕΤΤ μετείχε μόνο η Digea, ενώ οι άλλοι τρεις τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι (Fοrthnet, ΟΤΕ και Digital Union) αποσύρθηκαν» και ότι ένα από τα σοβαρά ζητήματα του διαγωνισμού είναι ότι μετά την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων άλλαξαν δύο φορές οι όροι του διαγωνισμού, μία φορά για το χρονοδιάγραμμα και μία για το οικονομικό μοντέλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Το θράσος των βαρόνων της TV
Οι ιδιοκτήτες των καναλιών διαφώνησαν με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αδειοδοτήσεις και την ψηφιακή τηλεόραση, λέγοντας ψέματα και παρά τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο ανέλαβε η δική τους εταιρεία...
Το θράσος των βαρόνων της TV
MEDIA
Η δημοπρασία, το λογισμικό, τα εξώδικα
Κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει ο διαγωνισμός για τις άδειες και επιδίωξαν με κάθε τρόπο να τον ακυρώσουν, να μπλοκάρουν τη διαδικασία, να οδηγήσουν σε αδιέξοδο ή στη χειρότερη των περιπτώσεων σε αναβολή της...
Η δημοπρασία, το λογισμικό, τα εξώδικα
MEDIA
Οι παρουσίες, οι απουσίες και οι παραφωνίες
Αυτοπροσώπως κατέφτασαν στη ΓΓΕΕ οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης, Θοδωρής Κυριακού και Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, ενώ οι Δημήτρης Κοντομηνάς και Γιάννης Αλαφούζος επικαλέστηκαν λόγους υγείας και...
Οι παρουσίες, οι απουσίες και οι παραφωνίες
MEDIA
Ενας... αντικρατιστής με φορολογικά τραβήγματα
Λίγες μέρες πριν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, η «Εφ.Συν.» συνεχίζει την παρουσίαση του προφίλ των εννιά διεκδικητών. Σήμερα έχει...
Ενας... αντικρατιστής με φορολογικά τραβήγματα
MEDIA
«Βιώσιμα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης»
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος ανοίγει τα χαρτιά του και αποσαφηνίζει στην «Εφ.Συν.» πράγματα και καταστάσεις για το νέο τηλεοπτικό τοπίο.
«Βιώσιμα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης»
MEDIA
Αγωνιώδες γουέστερν η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες
Την Τρίτη 30 Αυγούστου ξεκινά η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Κι έχει πολύ ενδιαφέρον έτσι όπως θα διεξαχθεί η όλη διαδικασία, την οποία και αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.»....
Αγωνιώδες γουέστερν η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας