Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκά λόμπι επιστρατεύουν οι καναλάρχες

Ο υπουργός Επικρατείας επιμένει ότι με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση επιτυγχάνεται «διαφάνεια στις συναλλαγές ενώ και τα τηλεοπτικά κανάλια απαλλάσσονται από ασήκωτα βάρη όπως οι επιστροφές»

EUROKINISSI/ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ευρωπαϊκά λόμπι επιστρατεύουν οι καναλάρχες

  • A-
  • A+

Αρχικά οι ενώσεις καναλαρχών (ΕΙΤΗΣΕΕ), διαφημιστικών εταιρειών (ΕΔΕΕ) και διαφημιζομένων (ΣΔΕ) εκδήλωσαν με κοινή ανακοίνωση την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά να δημιουργηθεί «Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Διαφημιστικού Χρόνου».

Τώρα όμως φαίνεται ότι επιχειρούν να… πιέσουν και με διεθνή καμπάνια, με την ΕΙΤΗΣΕΕ να ενημερώνει (άτυπα) για σχετικά δημοσιεύματα σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης όπως οι εφημερίδες «Financial Times», «Daily Mail», το πρακτορείο Reuters και το «Broadband magazine», ένα περιοδικό με επιρροή στην τηλεοπτική βιομηχανία.

Δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της νομοθεσίας για τις διαφημίσεις στα κανάλια αλλά εμμέσως και στην επερχόμενη αδειοδότησή τους... Τώρα πώς ξαφνικά υπήρξε τέτοιο ενδιαφέρον για το θέμα από διεθνή ΜΜΕ είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα για το πώς δρουν τα λόμπι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε σχετική ερώτησή μας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επέμεινε ότι με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση στο opengov.gr μέχρι και τις 15 Ιουλίου (13.59) επιτυγχάνεται «διαφάνεια στις συναλλαγές ενώ και τα τηλεοπτικά κανάλια απαλλάσσονται από ασήκωτα βάρη όπως οι επιστροφές», που συχνά ξεπερνούν ακόμα και το 60%.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία υπέρβαση αρμοδιοτήτων», άφησε... ανοικτό το θέμα της επιβάρυνσης 10% για το νέο σύστημα, έσπευσε όμως να τονίσει ότι το θέμα δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στη διαφάνεια στις συναλλαγές ΜΜΕ, διαφημιστικών εταιρειών, media shops.

Διαφημιζόμενοι, καναλάρχες και διαφημιστικές εταιρείες με την κοινή ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι έχουν ήδη αναθέσει σε νομικούς να γνωμοδοτήσουν και αναμένεται η νομική τεκμηρίωση για «όλα τα γενικά και επιμέρους ζητήματα που προκαλεί σωρευτικά αυτό το σχέδιο νόμου».

Παράλληλα, πρότειναν και… «συναινετική λύση» με τη θέσπιση ολοκληρωμένου «συστήματος monitoring, δηλαδή καταγραφής της διαφημιστικής δαπάνης - και όχι διαχείρισής της και μάλιστα χωρίς την επιβάρυνση μεσάζοντος…».

Στα δημοσιεύματα πάντως φαίνεται, όπως σημειώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ, να επισημαίνεται ότι η προαναφερόμενη παρέμβαση θα στείλει «αρνητικό μήνυμα σε υφιστάμενους και δυνητικούς νέους επενδυτές», ενώ υπάρχει και ενδεχόμενη παραβίαση του Δικαίου «της Ε.Ε. και θα βλάψει τη βιομηχανία της τηλεόρασης, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, καθώς και τη μαζική στροφή προς την online διαφήμιση, παράγοντες που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς να κλείσουν».

Γίνονται μάλιστα αναφορές στα όσα επιχειρήθηκαν και επιχειρούνται από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που «προσπαθούν επίσης να πατάξουν την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν εισήγαγε νέους κανόνες το 2011 που επέτρεψαν στην κυβέρνηση να τιμωρήσει τις εταιρείες ΜΜΕ για δήθεν μη ισορροπημένη ή προσβλητική κάλυψη. Στην Πολωνία, η κυβέρνηση πιέζει για μεγαλύτερο έλεγχο στην κρατική τηλεόραση».

Τονίζεται επίσης ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκεται επιβολή υψηλότερων φόρων, ενώ «θα αφαιρέσει κάθε έννοια της αναγκαίας εμπιστευτικότητας που απαιτείται για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Θέτει σε πραγματικό επιχειρηματικό κίνδυνο τις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης που λειτουργούν στη χώρα καθώς όλοι, διαφημιζόμενοι, διαφημιστικές εταιρείες, οργανισμοί Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τηλεοπτικοί σταθμοί και τα υπόλοιπα ΜΜΕ θα γνωρίζουν λεπτομερώς το κόστος της κάθε διαφήμισης, τον τηλεοπτικό προϋπολογισμό κάθε διαφημιζόμενου και τα έσοδα».

Στα δημοσιεύματα βεβαίως γίνεται και αναφορά στην ευρεία αντίθεση προς το νομοσχέδιο «από όλους τους σχετικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους διαφημιστές».

Πρόκειται για… στοιχεία που υπάρχουν και στην κοινή ανακοίνωση ΣΔΕ, ΕΔΕΕ και ΕΙΤΗΣΕΕ που προαναφέρθηκε και στην οποία σημείωναν ότι επιχειρείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «υπέρβαση των αρμοδιοτήτων εποπτείας των ΜΜΕ που παρέχει ο νόμος και έρχεται να εκχωρήσει σε μοναδικό ιδιώτη (ανώνυμη εταιρεία) και πιθανούς υπεργολάβους ιδιώτες μια αρμοδιότητα που δεν έχει».

Εκαναν λόγο για μεθόδευση που έρχεται σε σύγκρουση με σειρά διατάξεων του εθνικού και κοινοτικού Δικαίου, περί ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, ελευθερίας των συναλλαγών και ανταγωνισμού, και αποτελεί «πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα απόπειρα παρέμβασης και κρατικού ελέγχου πάνω στην ιδιωτική οικονομία αφενός και τη λειτουργία των ιδιωτικών ΜΜΕ αφετέρου».

MEDIA
Οι τηλε-ζυμώσεις αυξάνονται, η τηλεθέαση... μειώνεται
Η δημοπρασία έγινε, για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε σχετικός διαγωνισμός αλλά... ουσιαστικά ακυρώθηκε, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά (Ν.4339/2015) για την...
Οι τηλε-ζυμώσεις αυξάνονται, η τηλεθέαση... μειώνεται
MEDIA
Καναλάρχες κατά της πλατφόρμας για τον διαφημιστικό χρόνο
Υστερα από μια σειρά αρνητικών ανακοινώσεων που βγήκαν από την πρώτη στιγμή στη δημοσιότητα τόσο από ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών όσο και από διαφημιστές, το νομοσχέδιο του Νίκου Παππά για το ηλεκτρονικό...
Καναλάρχες κατά της πλατφόρμας για τον διαφημιστικό χρόνο
MEDIA
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στη μικρή οθόνη
​Ο κύβος ερρίφθη και την ερχόμενη Πέμπτη (14/7) θα ξέρουμε οριστικά ποιοι από τους 11 μνηστήρες της μικρής οθόνης θα διεκδικήσουν τις τέσσερις, πολυπόθητες κατά πώς φαίνεται, άδειες περιεχομένου για κανάλια...
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στη μικρή οθόνη
MEDIA
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες
Το σκάνδαλο με τα κανάλια που επί μία τριακονταετία χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων χωρίς να δίνουν ούτε ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο έλαβε τέλος, αλλά δυστυχώς αυτό φαίνεται να συμπαρασύρει στο...
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες
MEDIA
Νέο τοπίο για την τηλεόραση
Η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία τουλάχιστον για τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας αναμένεται να εκκινήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι πέντε καναλάρχες καλούνται μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου να...
Νέο τοπίο για την τηλεόραση
MEDIA
Οι τηλεπειρατές «μετατρέπουν» τους χρήστες σε... συνενόχους
Μια διαφορετικού τύπου παράνομη… πυραμίδα παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών που υποκλέπτονται, με χιλιάδες ανυποψίαστους συμμετέχοντες και ελάχιστους επιτήδειους που κερδίζουν εκατομμύρια. Υπάρχουν...
Οι τηλεπειρατές «μετατρέπουν» τους χρήστες σε... συνενόχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας