Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκληρός τζόγος για τέσσερις άδειες

Οι μνηστήρες των τηλεοπτικών αδειών κατέθεσαν τους φακέλους

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σκληρός τζόγος για τέσσερις άδειες

  • A-
  • A+

Εντεκα μνηστήρες για τέσσερις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας, 33 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές επιστολές και 330.000 ευρώ κατατεθειμένα σε σχετικά παράβολα για την κατάθεση φακέλων.

Την αποσφράγιση των φακέλων πραγματοποίησε χθες η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για να διαπιστώσει αν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την προκήρυξη.

Κανένας για την ώρα δεν απορρίπτεται καθώς αυτό θα ανακοινωθεί με την προσωρινή λίστα στις 14 Ιουλίου.

Ο πιο ελλιπής φάκελος ήταν αυτός του Γιώργου Καρατζαφέρη (πρώην προέδρου του ΛΑΟΣ και νυν της Εθνικής Ενότητας) του ΑRΤ TV, ενώ από τον φάκελο του MEGA έλειπε η τραπεζική ενημερότητα.

Θα υπάρξει περιθώριο συνολικά 25 ημερών για κατάθεση ενστάσεων και την εξέτασή τους από την αρμόδια Επιτροπή. Αυτά είναι τα πρώτα βασικά στοιχεία του... παζλ για την πολυαναμενόμενη (12 με 17/8 αν όλα πάνε βάσει του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος), δημοπρασία των αδειών για τη μικρή μας οθόνη.

Τρίτη προσπάθεια

Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια αδειοδότησης, αλλά πρώτη μέσω δημοπρασίας. Τις δύο προηγούμενες φορές, οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι με αποτέλεσμα επί σχεδόν δυόμισι δεκαετίες τα κανάλια να λειτουργούν με συνεχείς παρατάσεις (που κρίθηκαν και αντισυνταγματικές) των λεγόμενων προσωρινών αδειών νομίμως λειτουργούντων!

Πάντως, αν η τωρινή διαδικασία ολοκληρωθεί θα αλλάξει το υφιστάμενο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς τουλάχιστον τα μισά κανάλια εθνικής εμβέλειας, από τα οκτώ που εκπέμπουν σήμερα, θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν οριστικά ρολά.

Επιτυχημένη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τονίζοντας ότι πρόκειται για την υλοποίηση «βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής “κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί”».

Για τις 11 υποψηφιότητες σημείωσε ότι συνιστούν την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν «μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός», ενώ έκλεισε και «ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».

Τηλεοπτική άδεια διεκδικούν τόσο το αφεντικό του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, μέσω της «Dimera Media Investments Limited», η οποία διαθέτει και τις μετοχές του ΠΑΟΚ, αλλά και το αφεντικό του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, με την «Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.».

Πρόκειται για δύο από τις νέες ισχυρές υποψηφιότητες, ενώ εντύπωση προκαλεί μία τρίτη, αυτή της «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Α.Ε.», θυγατρική της κυπριακής «SNP Southeast Network Public Limited» της οποίας το 99% κατέχει ο Νικόλαος Ντάβαρης.

Σύμφωνα με το banginews.gr (Νίκος Καρούτζος) είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κύπρου και οι ιδιοκτήτες της ανήκουν «στον κύκλο των στελεχών των επιχειρήσεων της οικογένειας Βαρδινογιάννη». Κι επειδή ορισμένοι μπορεί να αναρωτηθούν πού είναι το περίεργο, να επισημάνουμε ότι συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη είναι το STAR και το MEGA που επίσης κατέθεσαν φακέλους.

Ναι, όσοι περίμεναν ότι το MEGA (Τηλέτυπος - συμφερόντων Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, ενώ στην περιβόητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχει και ο Φιλιππόπουλος) θα βρεθεί εκτός διαδικασίας, έκαναν λάθος. Τουλάχιστον για την ώρα.

Τα στελέχη του καναλιού κατέθεσαν φάκελο, καθώς φαίνεται ότι εξασφάλισαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όχι όμως και τραπεζική για την οποία λέγεται ότι σε έγγραφό τους σημειώνουν πως αναμένεται από τις τράπεζες.

Και το STAR όμως κατέθεσε φάκελο μέσω της εταιρείας «Νέα Τηλεόραση Α.Ε.».

Πολλή... μπάλα

Τον δικό της φάκελο κατέθεσε και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ (συμφερόντων Γιάννη Αλαφούζου που είναι και πρόεδρος του Παναθηναϊκού) μέσω της «Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης - ΣΚΑΪ ΑΕ» όπως βέβαια και ο Αντέννα TV Α.Ε. συμφερόντων της οικογένειας Κυριακού.

Από τους σταθμούς που εκπέμπουν πανελλαδικά σήμερα, φάκελο διεκδίκησης άδειας κατέθεσε ο ALPHA (συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά) μέσω της «ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.», το Εpsilon TV με τη «Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.» συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη (με επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά πρότεινε ελάχιστη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας τα 35 εκατ. ευρώ!) καθώς και το ΑRΤ TV συμφερόντων Γιώργου Καρατζαφέρη μέσω της «City News ΑRΤ TV».

Στις νέες... αφίξεις διεκδίκησης άδειας είναι και ο Ιωάννης - Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας με την «Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», ο πατέρας του οποίου ήταν εκ των βασικών μετόχων της εφημερίδας «Πρώτη».

Επιμένουν οι καναλάρχες

Το δικό τους «βιολί» και στον δικό τους σκοπό εξακολουθούν να «παίζουν» οι καναλάρχες...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκπροσώπου της Ν. Βαντιστάντ έσπευσε να κλείσει χθες το θέμα με την επιστολή Εντιγκερ ξεκαθαρίζοντας ότι όσα αναφέρονται σε αυτήν δεν αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Σημείωσε μάλιστα ότι επί της ουσίας, πρόκειται για ανησυχίες της Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, για τα οποία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας όμως με νέα ανακοίνωσή της επιμένει ότι όσα αναφέρονται στην επιστολή Εντιγκερ οδηγούν και σε άλλα... εύλογα και αναμενόμενα κατά την ίδια συμπεράσματα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ ) θα πρέπει να είναι «πραγματικά ανεξάρτητες και δεν θα πρέπει το κράτος να τις υποκαθιστά.

Ο Υπουργός δεν μπορεί να έχει την αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το Κράτος έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να αξιοποιεί πλήρως και αποδοτικά το σύνολο του φάσματος που έχει εκχωρηθεί για τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας.

Οι 4 άδειες HD δεν αποτελούν πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος. Το Κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό εάν δεν αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα».

Οι καναλάρχες μάλιστα σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ με δεκάδες επιστολές, εξώδικα και παραστάσεις

«Ζητάει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία αδειοδότησης, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

■ Την αδειοδότηση να την υλοποιήσει η ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

■ Το σύνολο του φάσματος που έχει διατεθεί για την τηλεόραση θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να δοθεί η δυνατότητα σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Δεν είναι το κράτος αυτό που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά οι τηλεθεατές».

MEDIA
Μπλέξαν οι γραμμές τους...
Βολές του ΕΣΡ προς τον υπ. Ψηφιακής Πολιτικής για έλλειμμα επικοινωνίας και προβλέψεις για εκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών εντός τριμήνου και ολοκλήρωσή της εντός του 2017  Οι ανεξάρτητες...
Μπλέξαν οι γραμμές τους...
MEDIA
Διάψευση, διάσταση απόψεων και έλλειψη επικοινωνίας
Καμία συζήτηση δεν έγινε με τους εμπλεκόμενους φορείς κατά τη συνάντησή τους χθες (Δευτέρα 22/5) με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τον αριθμό των αδειών καναλιών εθνικής εμβέλειας. Αυτό επιχείρησε να...
Διάψευση, διάσταση απόψεων και έλλειψη επικοινωνίας
MEDIA
Πυκνά πυρά ανάμεσα σε Παππά και καναλάρχες
Μια ανάρτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στο facebook σχετικά με τους εργαζόμενους στο MEGA άναψε τα αίματα και οδήγησε σε πόλεμο ανακοινώσεων, δίνοντας τέλος στην ολιγόμηνη... ανακωχή των δύο πλευρών
Πυκνά πυρά ανάμεσα σε Παππά και καναλάρχες
MEDIA
Με το νόμο Παππά κινείται για τις τηλεοπτικές άδειες το ΕΣΡ
Άρχισε η αποστολή επιστολών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σε κόμματα, κανάλια, ενώσεις, παραγωγούς οπτικοακουστικών έργων, διαφημιστές, διαφημιζόμενους και κάθε άλλο εμπλεκόμενο με τις άδειες...
Με το νόμο Παππά κινείται για τις τηλεοπτικές άδειες το ΕΣΡ
MEDIA
Οποιος πρόλαβε... την DIGEA είδε
Καμία διάθεση να «μοιραστούν» τον τηλεοπτικό αέρα με επίδοξους νέους παράγοντες δεν έχουν οι νυν καναλάρχες, οι οποίοι βάλλουν κατά του Νίκου Παππά - Στο πλευρό τους και η DIGEA, που σπεύδει να υπερασπιστεί...
Οποιος πρόλαβε... την DIGEA είδε
MEDIA
Οι τηλε-ζυμώσεις αυξάνονται, η τηλεθέαση... μειώνεται
Η δημοπρασία έγινε, για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε σχετικός διαγωνισμός αλλά... ουσιαστικά ακυρώθηκε, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά (Ν.4339/2015) για την...
Οι τηλε-ζυμώσεις αυξάνονται, η τηλεθέαση... μειώνεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας