Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τα πρόσωπα παραμένουν σκυθρωπά»

«Τα πρόσωπα παραμένουν σκυθρωπά»

  • A-
  • A+

Το Μεγάλο κανάλι θεωρούνταν πάντα «μαγαζί γωνία». Μπορεί να μην έδινε τεράστιους μισθούς, αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν στο κανάλι της Μεσογείων ένιωθαν τη σιγουριά που είχαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο,τι και να γίνει, «μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει» ο μισθός θα πιστωθεί στους λογαριασμούς την τελευταία μέρα του μήνα. Κάποιες φορές και νωρίτερα. Το ίδιο και τα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το επίδομα άδειας.

Τα Χριστούγεννα όσοι έχουν μικρά παιδιά παίρνουν και δωροεπιταγή από γνωστό κατάστημα παιχνιδιών, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπαιρναν και επιταγή για ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Η μισθοδοσία καταβλήθηκε κανονικά ακόμη και όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.

Πολλοί εργαζόμενοι μπήκαν στην επιχείρηση από την πρώτη μέρα που άνοιξε, πριν από 27 χρόνια, και έστησαν τη ζωή τους με δεδομένο ότι με τον μισθό τους θα καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Και κάποιοι τα κατάφεραν.

Για τους υπόλοιπους το αίσθημα ασφάλειας γκρεμίστηκε πριν από 2,5 μήνες, όταν για πρώτη φορά ενημερώθηκαν πως θα πάρουν μόνο τον μισθό του Μαρτίου και από τότε στους λογαριασμούς τους δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ.

Από τον Μάρτιο τα πρόσωπα των εργαζομένων παραμένουν σκυθρωπά, ενώ πολύ συχνά υπάρχουν κάποιοι που ξεσπούν σε κλάματα. Ανδρες και γυναίκες. Σε όλους τους χώρους φτιάχνονται πηγαδάκια με μόνο θέμα συζήτησης τι θα γίνει με τη μισθοδοσία τους και το αύριο του καναλιού.

Απάντηση όμως δεν υπάρχει, αφού οι μέτοχοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και η όποια ενημέρωση τους έχει γίνει μέχρι στιγμής, από ανθρώπους που εξουσιοδοτήθηκαν από τους μετόχους, διαψεύστηκε.

Εχουν κουραστεί να ακούνε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε καλό κλίμα» και ότι «σε λίγες μέρες θα πληρωθούν». Μπορεί οι περισσότεροι να νόμιζαν ότι οι εργαζόμενοι του Mega παίρνουν πολλά χρήματα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτή. Υπάρχουν ρετιρέ και υπόγεια.

Τα χρήματα των περισσοτέρων έχουν εξαντληθεί. Στις συνελεύσεις των εργαζομένων πολλοί έσπασαν τη σιωπή τους και αποκάλυψαν την πραγματικότητα που βιώνουν. Ενας εργαζόμενος -πατέρας δύο ανήλικων παιδιών- είπε ότι του γίνεται έξωση. Αλλος είπε δημόσια ότι τρώει από τα αποφάγια της λαϊκής.

Αλλος ότι του κόβουν το ρεύμα. Αλλος ότι το μόνο του φαγητό είναι λίγα αυγά που του φέρνει ένας συνάδελφος από το κτήμα του. Υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν βενζίνη να πάνε στη δουλειά, ούτε καν το εισιτήριο του μετρό. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που περιμένουν το βοήθημα της ΕΣΗΕΑ, το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα στις οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι εργάζονται στο κανάλι, ενώ υπάρχουν και παιδιά. Εκεί δεν μπαίνει κανένας μισθός στο σπίτι κι αν δεν υπάρχει βοήθεια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τα πράγματα είναι τραγικά.

Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν άρρωστα παιδιά και η θεραπεία τους είναι πολυδάπανη. Υπάρχουν έγκυες γυναίκες. Υπάρχουν εργαζόμενοι που υποστηρίζουν τον άνεργο σύντροφό τους ή τους χαμηλοσυνταξιούχους γονείς τους.

Στις ζωντανές συζητήσεις τους αλλά και τις συνομιλίες τους στην κλειστή ομάδα εργαζομένων στο facebook ανακυκλώνονται τα πάσης φύσης δημοσιεύματα με τα σενάρια για το κανάλι. Και κυριολεκτικά κρέμονται από αυτά.

Οταν αυτά αναφέρουν πως υπάρχει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις των μετόχων μεταξύ τους αλλά και με τις τράπεζες, αισιοδοξούν και βλέπουν φως στο τούνελ, όταν όμως τα sites γράφουν πως έρχεται το τέλος για το κανάλι, θρηνούν. Το ζεστό και κρύο ντους είναι πλέον ρουτίνα για αυτούς.

Στη χειρότερη κατάσταση αναμφισβήτητα βρίσκονται οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι. Τα εξωτερικά συνεργεία. Εικονολήπτες και ηχολήπτες. Είναι τα παιδιά που κάνουν τη «λάντζα», αυτοί που βγάζουν την περισσότερη δουλειά.

Δεν είναι μόνο ότι παραμένουν απλήρωτοι για 7 μήνες, αλλά έχουν πληρώσει και τον ΦΠΑ της εταιρείας από την τσέπη τους, ενώ είναι υποχρεωμένοι να βάζουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους και να έρχονται στη δουλειά απλήρωτοι περιμένοντας να πάρουν μέρος των δεδουλευμένων τους. Το βάρος είναι τόσο μεγάλο, που δεν το αντέχουν όλοι, γι’ αυτό σιγά σιγά κάποιοι σταμάτησαν να έρχονται πια...

Αδιέξοδο

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών και των μετόχων του καναλιού είχαμε την Πέμπτη, το βράδυ. Των μετόχων, τρόπος του λέγειν, αφού μόνο ο Φώτης Μπόμπολας έδωσε το «παρών» - ήταν και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος εκ των μελλοντικών μετόχων, αν ποτέ προχωρήσει το σχήμα βέβαια.

Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι αρνητικό, οι τράπεζες διεμήνυσαν πως η προκαταβολή των 3 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν επαρκεί. Χώρια που οι μέτοχοι δεν βάζουν ούτε καν αυτά τα 3, κάτι για μόλις 2 εκατ. έλεγαν. Να επαναλάβουμε κάτι που γράψαμε, εδώ, την προηγούμενη εβδομάδα: δεν αποκλείεται το Mega να εξελιχθεί σε νέα Ηλεκτρονική Αθηνών.

 

MEDIA
Μαύρο το 2016 κι άραχλο το 2017
Το 2016 έφυγε και δεν ήταν, ομολογουμένως, καλή χρονιά για τον Τύπο -και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικότερα- στην Ελλάδα. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως και το 2017 φαίνεται το ίδιο, αν όχι και...
Μαύρο το 2016 κι άραχλο το 2017
MEDIA
Η megaλη κοροϊδία
Με τους εργαζόμενους του Μεγάλου Καναλιού να είναι επτά μήνες απλήρωτοι, οι μεγαλομέτοχοι αντί να δώσουν λύση ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης...
Η megaλη κοροϊδία
MEDIA
Δικαιώνονται οι εργαζόμενοι του Mega
Είναι σχετικά εμπνευσμένο το σποτάκι που παίζει στο Mega, «με την άδειά σας συνεχίζουμε», αλλά δεν ανταποκρίνεται και τόσο στην πραγματικότητα. Διότι έστω ότι συμφωνούμε εμείς και δίνουμε την άδειά μας (και...
Δικαιώνονται οι εργαζόμενοι του Mega
MEDIA
Mega: δόθηκε ένας μισθός
Μετά τη σχεδόν τρίμηνη ταλαιπωρία ενημερώθηκαν πως στους λογαριασμούς τους πιστώθηκε ο ένας από τους 2,5 οφειλόμενους μισθούς. Η καταβολή της μισθοδοσίας έγινε με εμβάσματα μέσω άλλης τράπεζας για να μην...
Mega: δόθηκε ένας μισθός
MEDIA
Στο παρά πέντε πιθανή λύση για το Mega
Το Mega δεν κλείνει καθώς οι μέτοχοι εδέησαν να βοηθήσουν το κανάλι αποφασίζοντας να προχωρήσουν την έρμη την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Θα βάλουν 3 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή και...
Στο παρά πέντε πιθανή λύση για το Mega
MEDIA
Σώζουν το Mega (αν δεν το σπρώξουν στον γκρεμό)
Θετική απάντηση έδωσε στις τράπεζες ο Φώτης Μπόμπολας σύμφωνα με πληροφορίες. Και θα προχωρήσει, δηλώνει, η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου του... Μεγάλου καναλιού. Βέβαια, υποσχέσεις έχουν δοθεί πολλές κατά...
Σώζουν το Mega (αν δεν το σπρώξουν στον γκρεμό)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας