• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%

Ραντεβού στη Δικαιοσύνη για τις άδειες τον Ιούνιο

 • A-
 • A+

Με το που θα μπει το καλοκαιράκι θα… αρχίσουν τα όργανα με τις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας. Η προκήρυξη έχει αναρτηθεί επισήμως και όποιοι ενδιαφέρονται πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις και φακέλους μέχρι και τις 4 Ιουλίου. Νωρίτερα όμως τον… λόγο θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς εκεί θα μεταφερθεί η κόντρα ανάμεσα στον αρμόδιο για τα ΜΜΕ υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τους ιδιοκτήτες των καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Στις 17 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, να εξεταστεί -με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου- η πρώτη προσφυγή, η πρώτη αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει τα στελέχη του MEGA με την οποία ζητούν να «παγώσουν» προσωρινά οι αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία για τις τέσσερις άδειες περιεχομένου που θα δοθούν μέσω δημοπρασίας για κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Η συζήτηση στο ΣτΕ θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί πότε θα αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις για τις ανάλογες προσφυγές που έχουν καταθέσει οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ALPHA, ANT1, E TV, ΣΚΑΪ, και αλλά και η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το MEGA στην προσφυγή υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά η διαδικασία αδειοδότησης έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά νομοθετικά δεδομένα, αλλά είναι και αντισυνταγματική, εξαιτίας του ότι παρακάμφθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Τα κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν στραφεί εναντίον όλων ουσιαστικά των σχετικών με τις άδειες αποφάσεων του Νίκου Παππά, αλλά βασικά εναντίον εκείνης με την οποία μεταφέρονται αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου» στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας (4297/1.3.2016).

Βέβαια, στρέφονται και εναντίον του Ν.4339/2015 για την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και όλων των προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων που σχετίζονται με τη χορήγησης των τεσσάρων αδειών καναλιών εθνικής υψηλής ευκρίνειας (HD), όπως για παράδειγμα η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του ελέγχου των φακέλων συμμετοχής των υποψηφίων στη δημοπρασία.

Οι καναλάρχες υποστηρίζουν ότι η παράκαμψη του ΕΣΡ και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στη ΓΓΕΕ είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Υποστηρίζουν ότι ο κ. Παππάς αναρμοδίως και παρανόμως εξέδωσε τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, καθώς ο Ν.4339/2015 προσκρούει στις επιταγές του άρ. 15 του Συντάγματος που καθιστά αποκλειστικά αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών στα κανάλια το ΕΣΡ.

Επιμένουν όμως ότι παραβιάζει και το άρ. 14 του Συντάγματος σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ όπως και την ΕΣΔΑ.

Για άλλους λόγους έχει προσφύγει στο ΣτΕ όμως και το κυπριακό κανάλι «Λόγος» (MEGA Κύπρου) που ζητεί να εκπέμπει και στην Ελλάδα με την κυπριακή άδεια που ήδη έχει. Η αίτηση αναστολής του κυπριακού καναλιού έχει ήδη συζητηθεί, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της κυρίας αίτησης του σταθμού της μεγαλονήσου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Η κυβέρνηση, οι μεγαλομέτοχοι, οι εικασίες και τα δεδομένα για το λουκέτο στο MEGA
Το τελευταίο τριήμερο, ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα για το επικείμενο κλείσιμο του Mega, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου...
Η κυβέρνηση, οι μεγαλομέτοχοι, οι εικασίες και τα δεδομένα για το λουκέτο στο MEGA
MEDIA
Σε απεργιακή ετοιμότητα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ
Απεργιακή ετοιμότητα και απόλυτο συντονισμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ για την από κοινού δράση αποφάσισαν οι εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ και των αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων τους σε σύσκεψη...
Σε απεργιακή ετοιμότητα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ
MEDIA
Τέλος εποχής με το διαφαινόμενο «λουκέτο» στο MEGA...
Δεν θα προλάβει όπως φαίνεται να μπει στην τρίτη δεκαετία λειτουργίας του το MEGA. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσε ουσιαστικά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για οριστικό...
Τέλος εποχής με το διαφαινόμενο «λουκέτο» στο MEGA...
MEDIA
Eπιστρέφουν οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι»
Ο κύβος ερρίφθη και ο Λάκης Λαζόπουλος θα κάνει... «παρέλαση»! Οπως είχαμε γράψει, ο γνωστός δημιουργός επιστρέφει δριμύτερος στη μικρή οθόνη. Αυτή τη φορά θα «χτυπήσει» από τον ΑΝΤ1 επαναφέροντας τους δικούς...
Eπιστρέφουν οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι»
MEDIA
Αντίστροφη μέτρηση για το MEGA
Μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να αποφάσισε τον τερματισμό της λειτουργίας του MEGA, αλλά ο δρόμος μέχρι να πέσει οριστικά «μαύρο» στο κανάλι της Μεσογείων ίσως και να είναι ακόμα... μακρύς, αφού...
Αντίστροφη μέτρηση για το MEGA
MEDIA
Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι του MEGA κατά της απόφασης ΕΣΡ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν άμεσα οι εργαζόμενοι του MEGA και με ασφαλιστικά μέτρα θα ζητήσουν προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία...
Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι του MEGA κατά της απόφασης ΕΣΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας