Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας
ΙΝΤΙΜΕ/NEWS

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

  • A-
  • A+

Με αφορμή την 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει όσους απεργάζονται δεσμά στην ενημέρωση και πλήττουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Όπως τονίζει, χωρίς ελευθερία του Τύπου, οι λαοί είναι λιγότερο ελεύθεροι και με μικρότερη ισχύ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής:

ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ...

Δεν θα' χουν πού να κρυφτούν σε λίγο, όσοι απεργάζονται δεσμά στην Ενημέρωση, με μνημονιακές ρυθμίσεις και λουκέτο στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στην κατεύθυνση αυτή της διακήρυξης του ΟΗΕ για την 3η του Μάη που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα συνεχίζουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις απέναντι σε ανάλγητους πολιτικούς, κυβερνητικούς χειρισμούς και ασύδοτους εργοδότες, που αμφισβητούν ότι η Ενημέρωση είναι δικαίωμα και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων προϋποθέτει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αρνούνται επίσης την απαίτηση της κοινής γνώμης ότι «με την ελευθερία του Τύπου μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για έναν κόσμο αξιοπρέπειας και ευκαιριών για όλους». Αυτό δηλαδή που επαναλαμβάνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, κάνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις, στους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες να προστατεύσουν την ανεξαρτησία των ελεύθερων Μέσων, επειδή δίχως το βασικό αυτό δικαίωμα, οι λαοί είναι λιγότερο ελεύθεροι και με μικρότερη ισχύ.

Άρωμα διαπλοκής που ξεχωρίζει μέσα σε όλα αυτά οι εμπνευστές του μαύρου στην ΕΡΤ και σημερινοί συνήγοροι εργοδοτικών πρωτοβουλιών, που θέλουν τα σωματεία στα μέτρα τους και την ΕΡΤ παντελώς κομπάρσο της Digea.

Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Ελλάδα κατρακύλησε 50 θέσεις μέσα σε έναν χρόνο και βρίσκεται ήδη στην 89η θέση του World Press Freedom Index.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου για το 2016 συμπίπτει επίσης με τα εξής σημαντικά γεγονότα:

• Την 250ή επέτειο του πρώτου νόμου για την ελευθερία των Πληροφοριών, που εφαρμόστηκε στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

• Την 25η επέτειο της διακήρυξης του Windhoek.

Η φετινή επέτειος, έχει τρεις βασικούς στόχους:

• Την ελευθερία της πληροφόρησης ως ανθρώπινο δικαίωμα.

• Προστασία του Τύπου και των Μέσων από κάθε μορφής Λογοκρισία.

• Διασφάλιση των δημοσιογράφων «online και offline».

Πάγια θέση της ΕΣΗΕΑ και όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων είναι πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους  δημοσιογράφους, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στον πυρήνα της επαγγελματικής ιδιότητας και της αυτονομίας τους.

Η ΕΣΗΕΑ σε καμία περίπτωση δεν παζαρεύει για τους πόρους των δημοσιογραφικών Ταμείων, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και την αυτοτέλεια του ΕΔΟΕΑΠ.

Επισημαίνει ακόμα ότι, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κατάργηση του θεσμού των ΣΣΕ, της μισθωτής εργασίας και του αγγελιοσήμου, στο οποίο στηρίζεται και η λειτουργία των ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ) και κατοχυρώνεται η δημοσιογραφική ανεξαρτησία, έχει σαν επιδίωξη εκτός από τη βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και τη μετατροπή του συντάκτη σε έμπορο ή πλασιέ ειδήσεων.

Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία του διαβήματος της ΕΣΗΕΑ προς τον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Ήδη με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ ο Πρόεδρος Γιουνκέρ αναφέρει ότι ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας της Ε.Ε. ερευνά το σύνολο των καταγγελιών της Ένωσης και σύντομα θα υπάρξει ειδική έκθεση.

Στην ΕΣΗΕΑ έχουμε τα ίδια δικαιώματα: άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι ακόμα εργάζονται και οι συνταξιούχοι μαζί.

Και το κυριότερο, στην ΕΣΗΕΑ δεν περισσεύει κανείς.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

MEDIA
Απαιτούν δεδουλευμένα και δώρο Χριστουγέννων από την οικογένεια Μπόμπολα
Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και η συνέλευση των πρώην εργαζομένων σε «Έθνος», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ και «GOAL NEWS», ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών καθώς και του δώρου Χριστουγέννων...
Απαιτούν δεδουλευμένα και δώρο Χριστουγέννων από την οικογένεια Μπόμπολα
MEDIA
Έκλεισε η εφημερίδα «Νέα Σελίδα»
Η «Νέα Σελίδα», η κυριακάτικη εφημερίδα που εξέδιδε ο Ηλίας Λιβάνης, ανέστειλε την έκδοσή της. Η ΕΣΗΕΑ καλεί την ιδιοκτησία της εφημερίδας να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της, να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα...
Έκλεισε η εφημερίδα «Νέα Σελίδα»
MEDIA
Στο πλευρό των εργαζομένων του «Έθνους» η ΕΣΗΕΑ
Στο πλευρό των εργαζομένων της εφημερίδας «Έθνος» με κάθε τρόπο θα βρίσκεται η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να αναστείλει την καθημερινή της έκδοση.
Στο πλευρό των εργαζομένων του «Έθνους» η ΕΣΗΕΑ
MEDIA
Απεργία στα ΜΜΕ στις 27 Νοεμβρίου
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ την ερχόμενη Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής...
Απεργία στα ΜΜΕ στις 27 Νοεμβρίου
MEDIA
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία στον χώρο του Τύπου σκιαγραφείται με μελανά χρώματα, αφού κλείνει ραδιοφωνικούς σταθμούς, αφήνει τηλεοπτικά κανάλια να σβήνουν, βάζει λουκέτο σε εφημερίδες και απολύει...
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
MEDIA
Τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις στον Όμιλο ALTER EGO
Την επόμενη Τετάρτη, 29 Αυγούστου, η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με επίκεντρο τα θέματα «των συνεχών απολύσεων δημοσιογράφων και της προστασίας των εργασιακών σχέσεων όσων εξακολουθούν να εργάζονται»...
Τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις στον Όμιλο ALTER EGO

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας