Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απεργιακό δελτίο

Απεργία στα ΜΜΕ για το ασφαλιστικό «έκτρωμα»

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Απεργιακό δελτίο

  • A-
  • A+

Το efsyn.gr συμμετέχει στην τριήμερη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ σε όλα τα ΜΜΕ από τις 6 π.μ. της Κυριακής έως και τις 6 π.μ. της Μ. Τετάρτης.

 Τις ημέρες αυτές ενημερώνει τους αναγνώστες μόνο με 15λεπτα απεργιακά δελτία στις 13:15 - 13:30 και 20:00 - 20:15.

Συνεχίζεται η απεργία

Και την Μεγάλη Τρίτη συνεχίζεται η απεργία των δημοσιογράφων αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν τα διοικητικά συμβούλια της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, σε μια συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω αντεγκλήσεων και συγκρούσεων για να καθορίσουν τη στάση τους και να επανεξεταστεί ποια θα είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αύριο θα συνεδριάσουν ξανά ώστε να μελετήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Με αμετακίνητη βούληση την απόσυρση και καταψήφιση του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει θανάσιμα την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της, συνεχίστηκε και σήμερα η απεργία σε όλα τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) μέχρι στις 6 το πρωί της Μ. Τετάρτης.

»Οι απεργοί εργαζόμενοι του κλάδου μας, με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν κάθε απεργοσπαστική πρόθεση, περιφρουρώντας την επιτυχία της απεργίας. Η συμμετοχή στους απεργιακούς αγώνες των σωματείων μας είναι ύψιστη και βασική υποχρέωση όλων των μελών τους, εμπνευσμένη από την επαγγελματική συνείδησή τους και τις καταστατικές υποχρεώσεις τους, οι οποίες πηγάζουν από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για απεργοσπαστικές περιπτώσεις.

»Αύριο Μ. Τρίτη συνεδριάζει και πάλι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ μαζί με τους Προέδρους των Ενώσεων για να συνεκτιμήσει την κατάσταση μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και τις προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα το πρωί, στη συνάντηση με διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, για νέες μορφές στη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας.

»Ο αγωνιστικός παλμός του κλάδου που είχε εξαγγελθεί από την ΠΟΕΣΥ να εκδηλωθεί έξω από το υπουργείο Εργασίας, κρίνεται απολύτως σκόπιμο τώρα να διατρανωθεί σε επιχειρήσεις ΜΜΕ με τυχόν απεργοσπαστικές διαθέσεις.

»Αγωνιζόμαστε για:

• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης».

Συνεδριάσεις σε απεργοσπαστικό κλίμα

Οι συνεδριάσεις σήμερα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε τεταμένο κλίμα και «φωνές» κατά των κινητοποιήσεων την ώρα που μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη σπάσει την απεργία, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες για την έκδοση απεργοσπαστικών φύλλων.

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μεταξύ άλλων, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διέκοψαν της συνεδρίαση των ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ για περίπου 20 λεπτά. Φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας φέιγ βολάν, ζήτησαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σε απεργία διαρκείας έως ότου δικαιωθεί ο αγώνας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Με γραπτό μήνυμα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών καλεί τα μέλη της να προσέλθουν στα γραφεία της Ένωσης, ώστε να περιφρουρηθεί η απεργία διότι υπάρχουν πληροφορίες πως τουλάχιστον δυο μεγάλες εφημερίδες ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν κανονικά την Τρίτη με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

«Όλα τα μέλη της Ένωσης να έρθουν τώρα στην ΕΣΗΕΑ για να περιφρουρήσουν την απεργία. Ετοιμάζονται απεργοσπαστικά φύλλα».

Από την πλευρά της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να «αποκατασταθεί άμεσα η ροή της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ειδικά στην περίοδο αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών».

Τονίζει ότι με την απεργία δεν υπάρχει «ούτε ενημέρωση ούτε σχόλια από τους δημοσιογράφους προς την κοινή γνώμη».

«Άραγε, πόσο επώδυνη είναι για τους υπαίτιους της ανατροπής της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ η κήρυξη απεργίας εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας με την απειλή της παντελούς σιωπής;», αναρωτιέται.

Το Εποπτικό Δεοντολογίας

Από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωσή του, το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής:

«Σε γενικό ξεσηκωμό βρίσκεται ο δημοσιογραφικός κόσμος, όπως και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, για την ανοιχτή επίθεση εναντίον μας με το προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

»Τα ασφαλιστικά μας ταμεία διαλύονται με την αρπαγή των αποθεματικών, όσων απέμειναν από τα «κουρέματα». Καμιά εγγύηση για τις συντάξεις και την ιατρoφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε αδιέξοδο.

»Τις κρίσιμες αυτές ώρες οι δημοσιογραφικές ενώσεις και γενικά οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ξεκίνησαν μαζικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν όσα σε βάρος τους δρομολογούνται.

»Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας καλεί όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από την όποια ιδιότητά τους, να στηρίξουν μαζικά κάθε απεργιακή ή άλλη κινητοποίηση, μετέχοντας δυναμικά στον κοινό αγώνα, όπως επιβάλλουν όχι μόνο οι καταστατικές διατάξεις, αλλά κυρίως το ηθικό μας χρέος απέναντι στο μέλλον του κλάδου».

ΚΚΕ: Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος καλεί όλους τους εργαζομένους για τις 7 μ.μ. της Μ. Τρίτης το ΚΚΕ. Η προσυγκέντρωση για τους δημοσιογράφους θα γίνει στις 6.15 στην πλατεία Κάνιγγος. Όπως σημειώνει πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή, ώστε να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα μέσα στο Πάσχα.

Η απεργία συνεχίζεται την ώρα που μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη σπάσει την απεργία.

Η συντριπτική πλειονότητα των ενημερωτικών ιστοσελίδων λειτουργεί κανονικά όλες αυτές τις ημέρες, ενώ οι αθλητικές εφημερίδες εξέφρασαν την πρόθεση να σπάσουν την απεργία.

Επιχειρηματολογώντας ανέφεραν πως εκδίδοντας καθημερινά τα φύλλα τους με τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό σε πρώτο πλάνο θα ενημερώνουν καλύτερα το αναγνωστικό κοινό. Από την πλευρά της η ΠΟΕΣΥ ανακοίνωσε ότι «θεωρεί θετική την κοινή στάση των αθλητικών εφημερίδων να στηρίξουν και να προβάλουν εμφαντικά τον αγώνα του κλάδου για τη διάσωση των Ταμείων Τύπου και των πόρων τους».

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν σε αναστολή της απεργίας.

Αναλυτικά:

Οι Δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ εκτιμούν ότι η διαρκής απεργιακή κινητοποίηση έχει συμπέσει με μία περίοδο όπου οι εξελίξεις τείνουν να μας προσπεράσουν.

Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση τα συμφέροντά μας κινδυνεύουν περισσότερο όταν επιλέγουμε τη σιγή παρά από την δυναμική μας παρουσία στην δημόσια σφαίρα.

Θεωρούμε ότι τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις για την πιθανότητα διενέργειας ενός Eurogroup (ίσως την Μεγάλη Πέμπτη) στο οποίο θα συζητηθεί το επιπλέον πακέτο μέτρων, σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική διαδικασία που χρονικά ωθεί την συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά το Πάσχα, κάνουν ξεκάθαρο ότι το συμφέρον του κλάδου δεν είναι στην συνέχιση της απεργίας, αλλά στην αναστολή της.

Ως εκ τούτου ζητούμε από την Ένωση, να αναστείλει το ταχύτερο την απεργία και συγκεκριμένα την Τρίτη στις 06:00 το πρωί. Οι Δημοσιογράφοι του Ομίλου ΣΚΑΪ

EUROKINISSI

Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Χαυτεία και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, αντιτιθέμενη κατά των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 18.30 στα Χαυτεία, ενώ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η ΑΔΕΔΥ και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών κατέλαβαν το πρωί της Δευτέρας το κτίριο του Μετοχικού Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε πως στο εξής αναμένεται «παλλαϊκός ξεσηκωμός παντού, με καταλήψεις, απεργίες και συλλαλητήρια κάθε ημέρα από εδώ κι εμπρός».

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο – ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση και το νομοσχέδιο της νέας φορολεηλασίας. Δεν σταματούν όμως μόνο εκεί. Εκτός από τα παραπάνω, που θα επιβαρύνουν τον λαό με 5,4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να νομοθετήσει και επιπλέον 'προληπτικά' μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εξόντωσης του λαού για να εφαρμοστούν άμεσα σε περίπτωση μη υλοποίησης του μνημονιακού προγράμματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Αντιδράσεις και ενστάσεις

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την κοινωνία αλλά με την έγκριση των δανειστών, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εισήχθη σήμερα Μ. Δευτέρα στις αρμόδιες επιτροπές με σκοπό να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο Βουλή περιλαμβάνει δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη.

Η πρώτη «κουρεύει» παραπάνω τις υψηλές συντάξεις, αφού τίθεται πλαφόν για τη μία (ατομική) σύνταξη στα 2.000 ευρώ (2.300 ευρώ ήταν το πλαφόν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί).

Η δεύτερη αφορά τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αφού εξαιρούνται οι διατάξεις που αφορούσαν τις εταιρείες διαχείρισης.

«Το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο» σημειώνει σε γνωμοδότησή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το κυριότερο σημείο που δημιουργεί θέμα αντισυνταγματικότητας είναι, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το γεγονός ότι η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που φέρνει στις ζωές συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Η διαδικασία έως την ψήφιση

Όπως συμφωνήθηκε στην προκαταρκτική επί των διαδικασιών συζήτηση, το πρωί τις Μεγάλης Τρίτης στις 10.00 θα ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων, εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων όλων των κλάδων της οικονομίας.

Η ακρόαση θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής και σε αυτήν θα μετάσχουν 25 συνδικαλιστικοί φορείς και εκπρόσωποι των ασφαλιστικών Ταμείων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, των επαγγελματιών, των αγροτών, των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας κ.λπ.

Η τρίτη συνεδρίαση της Βουλής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ορίστηκε για την Πέμπτη 5 Μαΐου, δηλαδή μετά το Πάσχα και την Παρασκευή 6 Μαΐου θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Κατρούγκαλος: «Εργαλείο αναδιανομής πόρων υπέρ φτωχότερων»

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην  παρέμβασή του κατά την προκαταρκτική συζήτηση έκανε λόγω για αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, ενώ υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να δώσει για πρώτη φορά μια σε βάθος χρόνου λύση του προβλήματος που ταλανίζει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα, και πως με τον συνδυασμό της εθνικής σύνταξης και του ενιαίου ποσοστού της ανταποδοτικής αναπλήρωσης, δημιουργείται ένα εργαλείο αναδιανομής πόρων προς τα κατώτερα και φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Υποστήριξε δε ότι με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται αξιοπρεπής και διαβίωση για όλους και κοινωνική και ασφαλιστική προστασία προς όλους.

Απαντώντας μάλιστα στο αίτημα της αντιπολίτευσης να κατατεθεί η αναλογιστική μελέτη πάνω στην οποία βασίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υποστήριξε πως αντίθετα με όσα λέει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό και βασίζεται σε αναλογιστικά στοιχεία.

Στο ίδιο κλίμα ήταν οι ομιλίες των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν σταθερά προς μια συμφωνία και επισήμαναν ότι τα στατιστικά στοιχεία συνιστούν διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης.

Τριμερής για τον ΕΔΟΕΑΠ

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των δημοσιογράφων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως έχει οριστεί για το πρωί της Μεγάλης Τρίτης τριμερής συνάντηση.

Όπως δήλωσε, «θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πώς θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο».

Αντιπολίτευση: «Πάρτε το πίσω»

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης,  ασκώντας σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο, τα κόμματα είτε ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο (Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη) είτε ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν (ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή) τονίστηκε στις αρχικές εισηγήσεις ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο διαλύεται ό,τι είχε μείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση.

Ιδιαίτερα τόνισαν ότι θίγονται περισσότερο οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ενώ βλέπουν μειώσεις συντάξεων ακόμη και έως 30%.

Στην πλειονότητά τους τόνισαν ότι η κυβέρνηση την ώρα που προσπαθεί να κάνει διαπραγμάτευση, καταρρέει η οικονομία ενώ θα θιγούν ακόμη μία φορά τα μικρά εισοδήματα και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησαν για «μακελειό» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και για νέα φοροεπιδρομή η οποία θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή.

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για ψέματα, αριβισμό, αναβάπτιση όρων αλλά και για τις αλλαγές επί τα χείρω που φέρνει έναντι των νόμων που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Επίσης, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών που προβλέπει το νομοσχέδιο, οδηγεί σε πλήρη καταστροφή των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Το ΚΚΕ δήλωσε σαφώς πως το σχέδιο νόμου θα καταρρεύσει από τον αγώνα των εργαζομένων, τους οποίους κάλεσε σε συγκέντρωση τη Μεγάλη Τρίτη και στην πραγματοποίηση 48ωρης γενικής απεργίας.

Επίσης, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων μεταξύ άλλων μίλησαν για επιδείνωση επενδυτικού κλίματος, δημιουργία νέων προβλημάτων στην αγορά, παράλληλα με τη ζημία στο ασφαλιστικό σύστημα και στους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ένωση Κεντρώων πάντως μίλησε και για εισαγωγή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η ελάχιστη αξιοπρεπής ασφάλιση στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται απόψε έως τις 10 το βράδυ με τους ομιλητές που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των ομιλητών και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Πέμπτη μετά το Πάσχα.

Άρχισαν οι συζητήσεις με το βλέμμα στο έκτακτο Eurogroup

Σήμερα ξεκίνησε εκ νέου η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών με στόχο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και να δοθεί το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την περασμένη Παρασκευή, ολοκληρώθηκε με μια κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και του θεσμούς και ένα νέο πακέτο μέτρων -που θα πρέπει να ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) και θα προστεθεί για προληπτικούς λόγους υπό τη μορφή εγγυήσεων στο βασικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ).

The European Union

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ζητάει από την ελληνική πλευρά την υιοθέτηση ενός πακέτου έκτακτων μέτρων που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μεν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, να τεθούν δε σε ισχύ μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί για την τριετία 2016-2018.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου επικαλέστηκε νομικό κώλυμα (η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος), αναζητεί λύση για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο μηχανισμός δέσμευσης.

Mε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η κυβέρνηση αναμένει, εκτός από την εκταμίευση της δόσης, την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Δεν είναι βέβαιο το Eurogroup

Έως αυτήν τη στιγμή πάντως, και ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς που ξεκίνησε το μεσημέρι στο «Χίλτον», η ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν είναι ακόμη βέβαιη η διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως αναμενόταν.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως η διεξαγωγή του Eurogroup είναι απόφαση του επικεφαλής, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως εξήγησε, ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε πει την περασμένη Παρασκευή ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί, εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος.

Επίσης πρόσθεσε πως «οι συζητήσεις για τα έκτακτα μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη» και πως οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Kαι το πρακτορείο Reuters εκτιμά πως η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, αναφέροντας πως αν και η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα το πακέτο βοήθειας προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές, πολύ δύσκολα θα περάσουν τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και αν χαρακτηρίζονται προληπτικά.

Ως αιτιολογία αναφέρει την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και τις διαφωνίες και διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών ως προς τα οικονομικά στοιχεία.

MEDIA
Σε 48ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι
Κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ, μετά την εισαγωγή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Στη 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 το πρωί της Παρασκευής ως τις 6 το πρωί της...
Σε 48ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι
MEDIA
Επί ποδός οι δημοσιογράφοι
Απεργιακό ξεσηκωμό προανήγγειλε η ΠΟΕΣΥ, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις, πορείες και συνεντεύξεις, οι ημερομηνίες των οποίων θα αποφασιστούν τη Δευτέρα, σε κοινή σύσκεψη των...
Επί ποδός οι δημοσιογράφοι
MEDIA
Εικοσιτετράωρη απεργία και στα ΜΜΕ την Τετάρτη 
Στην απεργία κατά των αλλαγών στα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι σε εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνα, περιοδικά και διαδίκτυο την Τετάρτη από...
Εικοσιτετράωρη απεργία και στα ΜΜΕ την Τετάρτη 
MEDIA
Τεχνικοί τηλεόρασης εναντίον STAR
Τη διoίκηση του STAR αλλά και τις εκπομπές «Στη φωλιά των Κου Κου» (Κρατετρός Κατσούλης - Κατερίνα Καραβατου) και «Αλήθειες με τη Ζήνα» (Ζήνα Κουτσελίνη) καταδικάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΙΤΑ γιατί...
Τεχνικοί τηλεόρασης εναντίον STAR
MEDIA
Στο Πειθαρχικό οι απεργοσπάστες από την ΕΣΗΕΑ
Τους απεργοσπάστες της κινητοποίησης στα μέσα Ενημέρωσης στέλνει στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Όπως ξεκαθαρίζει, έχει ήδη αποστείλει στο ΠΠΣ «τον κατάλογο με τα...
Στο Πειθαρχικό οι απεργοσπάστες από την ΕΣΗΕΑ
MEDIA
Η efsyn.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία
Η efsyn.gr δεν θα μεταδίδει ειδήσεις από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Η efsyn.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας