Η Νielsen Audience Measurement ανάρτησε για άλλη μια χρονιά το «TV Yearbook 2013-2014», στο οποίο συμπυκνώνει όσα συνέβησαν την περασμένη τηλεοπτική περίοδο. Τι έκαναν τα κανάλια, τι παρουσίασαν, τι «ψάρια» έπιασαν από πλευράς τηλεθέασης όχι μόνο οι παραγωγές αλλά και κατά μέσον όρο τα ίδια τα κανάλια, συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη σεζόν (2012-2013) κ.ά.
Μια από τις πιο σημαντικές καταγραφές είναι σαφέστατα τα ποσοστά του... μείγματος που χρησιμοποιεί κάθε τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας για να συμπληρώσει το παζλ του προγράμματός του. Η κατανομή δηλαδή του προγράμματος κάθε καναλιού ανά τυπολογία, όπως αναφέρεται από τη Nielsen. Κι αυτό όχι μόνο γιατί φαίνεται τι είδους παραγωγές χρησιμοποιεί κάθε κανάλι και ποιες οι διαφορές από σεζόν σε σεζόν, αλλά κυρίως γιατί αποτυπώνεται η σημασία ή η... αδιαφορία που δείχνουν τα στελέχη των καναλιών για συγκεκριμένες παραγωγές. Συνήθως βέβαια με τη δικαιολογία ότι αυτά προτιμούν οι τηλεθεατές. Αν και τις περισσότερες φορές ισχύει ότι αυτά θέλουν, προτιμούν ή ακόμη και επιλέγουν οι διαφημιστές...
Οπως κι αν έχουν πάντως τα πράγματα, το σίγουρο είναι ότι για άλλη μια τηλεοπτική σεζόν τα κανάλια έδειξαν απόλυτη αδιαφορία για παραγωγές που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό και τα περισσότερα ακολούθησαν ίδια τακτική και με τα παιδικά προγράμματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη τυπολογία κανένα κανάλι εθνικής εμβέλειας δεν επενδύει έστω ελάχιστα ευρώ για τη δημιουργία κάποιας ελληνικής παραγωγής.
Στην τυπολογία τέχνες/πολιτισμός, σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen, αν εξαιρέσει κανείς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΔΤ αρχικά και ΝΕΡΙΤ μετέπειτα) που έστω και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες... διάλυσης είχε ένα ποσοστό τη σεζόν που μας πέρασε 7,5%, τα υπόλοιπα κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν ξεπέρασαν ούτε καν το 1%! Τα περισσότερα παρέμειναν σταθερά από 0,1% έως και 0,6% και μόνο στον ALPHA παρατηρείται μια μικρή άνοδος κατά 0,5% φτάνοντας το 0,7%, ενώ ίδιο ποσοστό καταγράφει και ο ΣΚΑΪ στον οποίο όμως υπάρχει μείωση σε σύγκριση με πέρσι κατά 0,9%.
Στα παιδικά προγράμματα τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερα, καθώς ακόμα και η δημόσια τηλεόραση εμφανίζει ποσοστό μόλις 2,8%. Τα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια καταγράφουν ποσοστά από 0,1% (ΣΚΑΪ) έως και 3,8% (ALPHA), με το «E TV» στο 6% και μοναδική εξαίρεση το STAR που διαθέτει ένα ποσοστό 15,7%, το οποίο όμως είναι μειωμένο σε σχέση με το 2012-2013 κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας