• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.8°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 28.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 32.6°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 30.1°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 31.6°C
  1 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  56%

Ο Μίλτος Λογιάδης διευθύνει σε απευθείας Ραδιοφωνική Μετάδοση στο Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Τα «βρόντηξε» από την ΕΡΤ

 • A-
 • A+

Και ξαφνικά, ο Μίλτος Λογιάδης «τα βρόντηξε» από την ΕΡΤ. Οχι μόνο δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά του όπως ακριβώς ήθελε και γνώριζε (λόγω και αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών) ως μαέστρος που είναι, είχε και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη να μπλέκεται, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, στα πόδια του. «Είμαστε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, δεν μπορεί ο κ. Ταγματάρχης να επεμβαίνει στη δουλειά μου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», «δεν είμαι υποχείριο κανενός».

Ο Μίλτος Λογιάδης ανέλαβε τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ προ τριμήνου περίπου. Χορωδία και ορχήστρες. Αλλά τη Δευτέρα το πρωί παραιτήθηκε. Από μια θέση ωστόσο που στην πραγματικότητα αποτελούσε μαγική εικόνα, μια και ποτέ δεν δημιουργήθηκε. Απλώς έμεινε στα χαρτιά η πράξη του υπουργικού συμβουλίου που θα έδινε τη δυνατότητα στον Μίλτο Λογιάδη να εργάζεται και να πληρώνεται.

Διότι, έως τώρα, το έκανε... εθελοντικά - συμμετέχει και στο Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής. «Ψάχναμε πάντως τρόπο για να τον πληρώσουμε», υποστηρίζει ο Λάμπης Ταγματάρχης.

Είναι πολλά τα προβλήματα που αφορούν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Κατ’ αρχάς πρέπει να κατανοήσουμε πως οι μουσικοί δεν είναι οι συνηθισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, καλώς ή κακώς δεν μπορούν να υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και η εξαίρεσή τους από αυτό εκκρεμεί ακόμα.

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. «Δεν είναι όλοι ίδιοι, άλλα είναι τα πρώτα όργανα σε μια ορχήστρα, άλλα τα δεύτερα, άλλος ο εξάρχων κ.ο.κ., δεν μπορούν να έχουν όλοι τον ίδιο μισθό», επισημαίνει ο κ. Λογιάδης. «Δεν παίρνουν το “επίδομα θέσης”, δεν υπάρχει πλέον και το “επίδομα οργάνων” όπως γίνεται σε όλες τις ορχήστρες του κόσμου.

Οι μουσικοί κουβαλούν και χρησιμοποιούν τα δικά τους όργανα (μερικά αξίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ), αλλά δεν πληρώνονται γι’ αυτά». Είναι σαν οι υπάλληλοι μιας δημόσιας υπηρεσίας, συμπληρώνω, να έφερναν αυτοί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα γραφεία τους ή οι καμέραμεν να είχαν τις δικές τους κάμερες.

Ενα ακόμα ζήτημα είναι και η στελέχωση των συνόλων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζει η χορωδία της ΕΡΤ. «Ενώ κανονικά πρέπει να έχει 55 άτομα, αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο 25», αποκαλύπτει ο μαέστρος. Κι έκτακτους μουσικούς και χορωδούς δεν μπορεί να προσλάβει.

Ούτε καν μαέστρους, αφού ο νόμος του επιτρέπει να χρησιμοποιούν κάποιον έως τρεις φορές (τρεις συναυλίες δηλαδή!) το εξάμηνο ώστε να μην μπορούν αυτοί να κατοχυρώσουν δικαίωμα μονιμότητας στο Δημόσιο.

Ο κ. Λογιάδης εξηγεί και τη διαφορετική φιλοσοφία που έχει σε σχέση με τον Λάμπη Ταγματάρχη. Ο πρώτος βέβαια είναι μαέστρος, ο δεύτερος δημοσιογράφος και μάνατζερ. «Ο κ. Ταγματάρχης θεωρεί πως όλοι οι μουσικοί των συνόλων της ΕΡΤ πρέπει να αποτελούν μια “δεξαμενή” και να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν.

Αυτό δεν γίνεται, είναι διαφορετική η ορχήστρα ποικίλης μουσικής από εκείνη της συμφωνικής. Οι μουσικοί στην πρώτη παίζουν πιο “λαϊκά” πράγματα, τζαζ και τάνγκο, ενώ στη συμφωνική μόνο κλασική μουσική».

Σε αυτό αντιδρά ο Λάμπης Ταγματάρχης και από την πλευρά του έχει δίκιο, όπως δίκιο έχει όμως και ο Μίλτος Λογιάδης βέβαια (όσο κι αν φαίνεται παράδοξο αυτό, να δικαιώνονται και οι δύο). «Οταν υπάρχουν τριάντα που παίζουν τσέλο στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, δεν μπορεί κάποιος να ζητάει για μία συναυλία να έρθει ένας 31ος απ’ έξω», σημειώνει ο Λάμπης Ταγματάρχης.

Υπάρχουν και κάποιες άλλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που δυσκόλευαν τη ζωή του κ. Λογιάδη. Δεν έχει λόγου χάριν ο καλλιτεχνικός διευθυντής τη δυνατότητα να υπογράφει ακόμα και για μικρά ποσά ώστε να είναι πιο ευέλικτος και να αποφεύγει τη γραφειοκρατία της ΕΡΤ.

Ούτε καν για μία συναυλία. Και είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα τα μουσικά σύνολα έχουν αυξήσει πολύ τη δραστηριότητά τους. «Δεν είναι αρεστό αυτό στη διοίκηση διότι προσθέτει υποχρεώσεις στη γραφειοκρατία της ΕΡΤ», λέει ο κ. Λογιάδης. «Ανάμεσα στην έντονη παρουσία των συνόλων και τη γραφειοκρατία, προτιμούν να περιορίσουν το πρώτο. Δεν μπορούσα να παραμείνω κάτω από τέτοιες συνθήκες και παραιτήθηκα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Στον αέρα με το Τρίτο 90,9 FM
Με νέο πρόγραμμα θα βγει τη Δευτέρα το ειδικό αλλά και τόσο μοναδικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, μόνο με εσωτερικούς παραγωγούς, προς το παρόν. Διαθέτει και θα εκμεταλλευτεί όμως και το αρχείο του, που ακόμα και στις...
Στον αέρα με το Τρίτο 90,9 FM
MEDIA
Ενας γίγαντας που ξυπνά!
Πέντε εκπομπές που αξίζει να ακού(σε)τε. Τώρα, μόλις τώρα, το τελευταίο διάστημα αρχίζει και «ξυπνάει» η Ελληνική Ραδιοφωνία, τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ. Το «μαύρο» των Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έκανε κακό...
Ενας γίγαντας που ξυπνά!
MEDIA
Στα ίδια μέρη να... ξαναβρεθούμε
Ο περίφημος ραδιοφωνικός παραγωγός, Γιάννης Πετρίδης, καταγράφει για 40 χρόνια τη μουσική μας ιστορία. Η ΕΡΤ επιθυμεί διακαώς να τον επαναφέρει στη συχνότητά της. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε ξανά στα στούντιο...
Στα ίδια μέρη να... ξαναβρεθούμε
MEDIA
Δυσκολίες, ανακατατάξεις, συμβιβασμοί
Οπως φαίνεται, είναι πιο δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς μια ανοιχτή ΕΡΤ, παρά μια κλειστή. Το ιστορικό Δεύτερο Πρόγραμμα, όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας βρίσκονται σε πραγματικά...
Δυσκολίες, ανακατατάξεις, συμβιβασμοί
MEDIA
Action Radio από το τηλεοπτικό Action 24
«Σήμερα Σάββατο βράδυ ξεκίνησε το ραδιόφωνό μας. Action FM 104,6. Ο Τάκης Κ. και ο Γιάννης Π. με ειδοποίησαν και μου έδωσαν μεγάλη χαρά. Λέμε λοιπόν: καλή σας ακρόαση». Αυτό το post ανέβασε στη σελίδα του στο...
Action Radio από το τηλεοπτικό Action 24
ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Οι ακροαματικότητες του μήνα ανά κατηγορία
Επειδή ο ανταγωνισμός υφίσταται ανάμεσα στα ίδιας υφής ραδιόφωνα, αυτά λόγου χάριν που παίζουν ξένη μουσική ή εκείνα που είναι ενημερωτικά, χωρίσαμε τις ακροαματικότητες του τελευταίου μήνα (σύμφωνα με τις...
Οι ακροαματικότητες του μήνα ανά κατηγορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας