• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.7°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 7.3°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.5°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  5 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.0°C
  3 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -0.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.5°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.4°C
  6 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 1.1°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.6°C / 3.1°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 4.8°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  44%

Ο ΔΟΛ, εν μέσω κρίσης, εξασφάλισε δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 157 εκατ. ευρώ με εμπράγματες εξασφαλίσεις ενός εκατομμυρίου από προσημειώσεις σε ακίνητα που φαίνεται να έχουν μικρή αξία και χαμηλή εμπορευσιμότητα

Δύο δάνεια, πολλά ερωτήματα

 • A-
 • A+

Τις περίεργες και ιδιαίτερα… εύκολες, αν μη τι άλλο, διαδρομές των υπερδανεισμών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης θα επιχειρήσει να εξετάσει η Βουλή έπειτα από τη σχετική πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα υποστηρίξουν και άλλα κόμματα.

Με την πρόταση ζητείται να εξεταστούν το ύψος, οι όροι, ο σκοπός δανειοδότησης, η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς των τραπεζών, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις που έχουν δοθεί γι’ αυτά, το σημερινό ύψος των δανείων, αν εξυπηρετούνται, καθώς και αν έχουν ληφθεί απαραίτητα μέτρα σε όσες περιπτώσεις αυτά δεν εξυπηρετούνται κανονικά…

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συζήτηση για τη διαφθορά και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή έκανε (ξημερώματα) λόγο για πρόσφατες δανειοδοτήσεις του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη που ανήκει στον Σταύρο Ψυχάρη, οι οποίες έφτασαν τα 157 εκατ. ευρώ!

Και μάλιστα εν μέσω κρίσης και με ελάχιστες εξασφαλίσεις, όταν άλλοι αδυνατούν ακόμα και τώρα να πάρουν έστω και ένα πολύ μικρότερο δάνειο…

Τα όσα περιγράφονται σε δύο αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών (4976 Σ/2014 και 1783 Σ/2015 διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) είναι ενδεικτικά και άκρως αποκαλυπτικά για το πώς δόθηκαν δύο ομολογιακά δάνεια στον ΔΟΛ: στις 28 Αυγούστου του 2014 το πρώτο, ύψους 96,81 εκατ. ευρώ (από τρεις τράπεζες, Alpha, Εθνική και Πειραιώς) και στις 29 Ιανουαρίου του 2015 (λίγες μέρες μετά τις εκλογές) το δεύτερο, ύψους 60 εκατ. ευρώ (από Alpha και Alpha Bank London LTD). Από τις δύο αποφάσεις προκύπτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο που δίνονται σε ορισμένους δάνεια.

Το πρώτο δάνειο των 96,81 εκατ. ευρώ, η πλήρης εξόφληση του οποίου ορίζεται έως και τον Δεκέμβριο του 2023, αφορά κατά ένα μέρος (79,67 εκατ. ευρώ) αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανείου και το υπόλοιπο αποτελεί κεφάλαιο κίνησης. Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Γι’ αυτό το ποσό δίνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις για ποσό 1.000.000 ευρώ, με προσημειώσεις όμως σε ακίνητα που φαίνεται να έχουν μικρή αξία και χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Προσημειώνονται λοιπόν έξι ημιυπόγειοι χώροι και αποθήκες (και μάλιστα ορισμένα ποσοστά αυτών, λόγω συνιδιοκτησίας) σε πολυκατοικία της Καλλιθέας, ένα αγροτεμάχιο (κληροτεμάχιο Γ’ κατηγορίας) 7.350 τ.μ. (μετά των τυχόν επ’ αυτού πάσης φύσεως κτισμάτων, όπως αναφέρεται) στη Νέα Ραιδεστό του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη και ένα εκτός σχεδίου αγροτικό ακίνητο συνολικής έκτασης 16,75 στρεμμάτων με 270 ελαιόδεντρα και 65 αμυγδαλιές (επίσης μετά των επ’ αυτού πάσης φύσεως κτισμάτων, υπαρχόντων, υπό ανέγερση και μελλοντικών) στα Σφακιά των Χανίων Κρήτης.

Τα επιτόκια

Παλαιότερες εξασφαλίσεις δεν αναφέρονται, αν και θα έπρεπε, ενώ το επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια είναι μόλις 2%, τα τρία επόμενα φτάνει στο 3,75% και από το έκτο και μέχρι τη λήξη είναι 4,95%. Σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς, το επιτόκιο ειδικά για τα πρώτα χρόνια θεωρείται αισθητά χαμηλότερο από εκείνα της τραπεζικής χρηματοδότησης για ισχυρούς ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Λίγους μήνες μετά (29/1/2015), ο ΔΟΛ εξασφαλίζει νέο ομολογιακό δάνειο έως και 60 εκατ. ευρώ, αλλά μειωμένης εξασφάλισης για αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανείου (ίσως για μέρος του προαναφερόμενου ώστε να εμφανίζεται εξυπηρετούμενο;), επίσης με αποπληρωμή έως και τον Δεκέμβριο του 2023.

Ως εμπράγματες εξασφαλίσεις ορίζονται και πάλι τα προαναφερόμενα ακίνητα επίσης για το ποσό του 1.000.000 ευρώ, ενώ και πάλι δεν αναφέρονται τυχόν εμπράγματες εξασφαλίσεις του προηγούμενου δανείου που αναχρηματοδοτείται, ενώ λογικά, αν υπήρχαν, θα έπρεπε να αναφέρονται. Το επιτόκιο ορίζεται για την πρώτη χρόνια και πάλι στο 2%, τα τρία επόμενα στο 3,75% και έπειτα μέχρι τη λήξη στο 4,95%. Πρόκειται και πάλι για ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (ειδικά για τα πρώτα χρόνια) σε σχέση μάλιστα και με το αυξημένο ρίσκο.

Και για τα δύο δάνεια πάντως μπαίνουν και ενέχυρα επί μετοχών συνδεδεμένων εταιρειών, οι οποίες όμως έχουν διαπιστωμένα επιχειρηματικά προβλήματα («Ελληνικά Γράμματα», που είναι υπό εκκαθάριση, «Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου» και «Βήμα FM»), αλλά και επί σημάτων εντύπων και ιστοσελίδων, που θεωρούνται όμως απροσδιόριστης αξίας και εμπορευσιμότητας, ειδικά υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία επταετία.

Δημιουργούνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο μέχρι και πρόσφατα ορισμένοι εξασφάλιζαν υπέρογκες δανειοδοτήσεις-αναχρηματοδοτήσεις με ελάχιστες αν μη τι άλλο εξασφαλίσεις. Αλλά και για το αν έχουν γίνει έλεγχοι επ’ αυτών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπάρχουν όμως και άλλα… εξωφρενικά με την πρακτική των ομολογιακών δανείων. Και μάλιστα… νομοθετημένα! Κάθε πολίτης για οποιαδήποτε αγοραπωλησία υπόκειται σε έξοδα μεταγραφής ανάλογα με τα ποσά των δανείων. Τράπεζες όμως και εταιρείες εξασφαλίζουν οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς και άλλα ευεργετήματα, υπαγόμενες στις διατάξεις του Ν. 3156/2003.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι για δάνεια ανεξαρτήτως ποσού αποδίδουν για τις μεταγραφές μόλις 100 ευρώ. Δηλαδή για τις μεταγραφές των προαναφερόμενων δανείων (96,81 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ) δόθηκαν συνολικά στο υποθηκοφυλακείο μόλις 200 ευρώ! Και όλα είναι νόμιμα. Προσέξτε.

Οι επιχειρήσεις συνάπτουν συμβάσεις χρηματοδότησης με τράπεζες τις οποίες ονομάζουν ομολογιακά δάνεια. Οι τράπεζες αμέσως μετά, ως ομολογιούχοι, υποβάλλουν στο Μονομελές Πρωτοδικείο αίτηση εγγραφής προσημείωσης υποθήκης για ασφάλεια ομολογιακού δανείου και η επιχείρηση που χρηματοδοτείται συναινεί στη λήψη του ασφαλιστικού μέτρου.

Με αυτόν τον τρόπο το δικαστήριο δεσμεύεται ουσιαστικά από την ομολογία της επιχείρησης και εκδίδει απόφαση χωρίς να διερευνήσει αν πράγματι πρόκειται για ομολογιακό δάνειο, αν έχουν εκδοθεί τα αξιόγραφα, οι ομολογίες.

Ακολούθως οι τράπεζες μεταγράφουν τις προσημειώσεις επικαλούμενες το άρθρο 14 του Ν. 3156/2003, δηλαδή την καταβολή 100 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού προσημειώσεως, χωρίς να καταβάλλουν αναλογικά τέλη και δικαιώματα σύμφωνα με τον Ν. 325/1976, όπως ισχύει για όλα τα άλλα. Τόμπολα! Ομορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος. Και νόμιμα. Με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. να μην έχει πράξει μέχρι στιγμής το παραμικρό γι’ αυτό. Μήπως να ρίξουν και σε αυτά μια πιο… προσεκτική ματιά;

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Διαταγή δέσμευσης της περιουσίας του Φ. Μπόμπολα
Αναντιστοιχίες ύψους 30 εκατ. ευρώ εντόπισε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) στο πλαίσιο της έρευνας για φοροδιαφυγή • 26 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο ο τμηματικός πλειστηριασμός των...
Διαταγή δέσμευσης της περιουσίας του Φ. Μπόμπολα
MEDIA
Συρρίκνωση μεγεθών, συμφωνία τραπεζών
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο με την αναχρηματοδότηση του ομίλου (ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του τον Δεκέμβριο του 2015 έφτανε τα 325 εκατ. ευρώ), κάτι...
Συρρίκνωση μεγεθών, συμφωνία τραπεζών
MEDIA
«Τζαρτζαρίσματα» στα κανάλια
Το πρώτο μισό της τηλεοπτικής σεζόν ολοκληρώνεται με τα στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών να μετρούν κέρδη και ζημίες. Τα περισσότερα κανάλια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς βρίσκονται υπερδανεισμένα...
«Τζαρτζαρίσματα» στα κανάλια
MEDIA
Εκτοπισμένος ο πολιτισμός από τις μικρές οθόνες…
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που έχει ξεπεράσει την πενταετία, έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της τηλεόρασης. Ο «χάρτινος πύργος» των καναλιών αποκαλύφθηκε πλήρως καθώς αποδεικνύεται ότι είναι...
Εκτοπισμένος ο πολιτισμός από τις μικρές οθόνες…
MEDIA
Τράπεζες και Mega συμφώνησαν προφορικά, αναμένονται τα γραπτά
Τη γραπτή συμφωνία από τις τέσσερις τράπεζες (Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) που έχουν δανείσει το MEGA αναμένει πλέον ο μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Γιάννης (Τζίγγερ) Βαρδινογιάννης. Όπως είπε...
Τράπεζες και Mega συμφώνησαν προφορικά, αναμένονται τα γραπτά
MEDIA
Ελληνικός ανιχνευτής fake news σε γερμανικά ΜΜΕ εν όψει των εκλογών
Ελληνικό λογισμικό για την ανίχνευση ψευδών ειδήσεων, των γνωστών μας fake news, αξιοποιούν γερμανικά ΜΜΕ εν όψει των εθνικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα Truly Media επιτρέπει στους δημοσιογράφους...
Ελληνικός ανιχνευτής fake news σε γερμανικά ΜΜΕ εν όψει των εκλογών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας