Για το Δεύτερο Πρόγραμμα λέγαμε την Πέμπτη στο «τετΡΑΔΙΟ» και την απόφαση των ιθυνόντων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας να μεταδίδεται από τη συχνότητά του η λειτουργία των Χαιρετισμών. «Να βάζεις το Δεύτερο για να ακούσεις τον Φοίβο Δεληβοριά και να πέφτεις πάνω στον Ανθιμο της Θεσσαλονίκης», γράφαμε. Προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε αλώβητο ένα μουσικό ραδιόφωνο».
Το σχόλιο προκάλεσε την μήνιν του Γιώργου Γιουκάκη, διευθυντή Προγράμματος Ραδιοφωνίας στην ΕΡΤ. Και μας έστειλε μια επιστολή με τον τίτλο «Περί όνου σκιάς».
Ιδού τι μας γράφει: «Ανάμεσα στο ενημερωτικό (Πρώτο) και στο μουσικό (Δεύτερο) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό που συνέπεσε με τους Α΄ Χαιρετισμούς, επελέγη το Δεύτερο για τη μετάδοση της Ακολουθίας.
Τόσο “πεζή και ταπεινή” ήταν η βάση της επιλογής και προφανώς δεν σχετίζεται με την όποια σχέση έχει η ελληνική με την βυζαντινή μουσική.
Επί της ουσίας τώρα, το εάν 10 ώρες ετησίως, 10 από τις 8.784 (δίσεκτο γαρ το 2016) ώρες ραδιοφωνικού προγράμματος, λαβώνουν και καταρρακώνουν τη φυσιογνωμία ενός “μουσικού ραδιοφώνου”, αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη σας. Οπως και τα περί Θεοκρατίας και… βασιλικών βαρβαρισμών, που υπαινίσσεται για την ΕΡΑ το σχόλιο. Η υποκρισία και η εμπάθεια σε όλο τους το μεγαλείο…».
Μου αρέσει που βάζει σε εισαγωγικά τον όρο «μουσικό ραδιόφωνο» για το Δεύτερο Πρόγραμμα ο διευθυντής Προγράμματος Ραδιοφωνίας, λες και δεν είναι μουσικό. Τέλος πάντων. Ο πυρήνας του σχολίου είχε να κάνει με αυτήν ακριβώς την επιλογή που λέει ο Γιώργος Γιουκάκης στην αρχή της επιστολής του, «ανάμεσα στο ενημερωτικό (Πρώτο) και στο μουσικό (Δεύτερο) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας».
Πάντοτε το Πρώτο Πρόγραμμα μετέδιδε τις εκκλησιαστικές λειτουργίες και όχι τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ. Πάλι καλά που δεν την έβαλαν στο Kosmos FM ή, ακόμα χειρότερα, στην ΕΡΑ Σπορ. Εμπάθεια πάντως δεν υπάρχει από μεριάς μου για την Ελληνική Ραδιοφωνία σε καμία περίπτωση.
Το αντίθετο μάλιστα. Με αυτή μεγαλώσαμε άλλωστε τα παιδιά της επαρχίας. Υπάρχει αγάπη επομένως.
Αναζήτησα επ’ ευκαιρία και βρήκα έναν παλιό απολογισμό για την Ελληνική Ραδιοφωνία, γραμμένο στις αρχές Οκτωβρίου του ‘96 από την τότε διοίκηση. Αναφερόταν σε παρόμοια θέματα.
Εχει ενδιαφέρον, διαβάστε το: «Καταργήθηκε η πρωϊνή προσευχή, οι ανεξέλεγκτες μεταδόσεις λειτουργιών για (περιφερειακούς και άλλους) Aγίους και Πολιούχους (περίπου 45) και το εισαγωγικό εκκλησιαστικό δίωρο στη Λειτουργία της Kυριακής, ενώ εξορθολογίστηκαν και οι μεταδόσεις κατά τις μεγάλες εορτές. Συνολικά η EPA-1 έπαψε να θυμίζει ραδιόφωνο θεοκρατικού καθεστώτος, που ως γνωστόν δεν υφίσταται στην πατρίδα μας».
Αλλωστε όποιος θέλει να παρακολουθήσει τους Χαιρετισμούς. Δεν θα βάλει Δεύτερο Πρόγραμμα για να τους ακούσει εκεί, όπως θα βάλει ΕΡΑ Σπορ αν θέλει να μάθει πώς πάει το ΑΕΚ-Ολυμπιακός (κερδίσαμε με 1-0, με γκολ του Βάργκας, αν θυμάστε). Ευλόγησον.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας