• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.0°C
  3 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 16.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  91%
Dejan Ljamić | Dreamstime.com

«Ντρίμπλες» υψηλής ευκρίνειας

 • A-
 • A+

Οι κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και καναλαρχών με τη συμμετοχή συχνά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, την τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας, τη χωρητικότητα του φάσματος, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό Επικρατείας και πάει λέγοντας συνεχίζονται κανονικά.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για προκήρυξη των τεσσάρων αδειών εντός των επόμενων ημερών και οι καναλάρχες… απειλούν με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κι ενώ όλα αυτά βρίσκονται εν εξελίξει, κάνοντας ζάπινγκ στο μενού της τηλεόρασης ξαφνικά φάνηκε να έχουν «καταληφθεί» άλλες δύο θέσεις από ισάριθμα κανάλια υψηλής ευκρίνειας (High Definition). Οχι, δεν πρόκειται για νέους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά για δύο από τους ήδη υπάρχοντες.

Το STAR HD και ο ΣΚΑΪ HD άρχισαν πιλοτικές, υποτίθεται, εκπομπές μεταδίδοντας το κανονικό τους πρόγραμμα τόσο σε SD όσο και σε HD (υψηλή ευκρίνεια). Για την ώρα βέβαια οι εκπομπές των δύο τηλεοπτικών σταθμών σε υψηλή ευκρίνεια πραγματοποιούνται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά σχεδιάζεται προσεχώς η επέκταση της μετάδοσης του σήματος και σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών δεν αποκλείεται και άλλα κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ANT1, MEGA ίσως και το Μακεδονία TV) να ξεκινήσουν ίδιου τύπου πιλοτικές εκπομπές.

Tα στελέχη των καναλιών άρχισαν όπως φαίνεται τις «ντρίμπλες»... υψηλής ευκρίνειας. Ουσιαστικά πρόκειται για ακόμη μια κίνηση… αντίδρασης στα όσα υποστηρίζει (κι επιχειρεί να επιβάλει) η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ότι στο φάσμα, και με προσανατολισμό τα όσα θα συμβαίνουν και μετά το 2020 (έχει αποφασιστεί να δοθεί πρόσθετο ψηφιακό μέρισμα), χωράνε μόνο τέσσερα κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD) πανελλαδικής εμβέλειας.

Για τις εκπομπές αυτές χρησιμοποιούνται προφανώς από την DIGEA, που είναι αδειοδοτημένη και για τις δύο εκπομπές, πολυπλέκτες οι οποίοι έχουν προβλεφθεί για τέτοιες μεταδόσεις.

Ουσιαστικά οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας κάνουν κάτι παρόμοιο με αυτό που γίνεται και με τη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία εκτός από τα τρία βασικά κανάλια της (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3) διαθέτει και το ΕΡΤ HD το οποίο μεταδίδει ουσιαστικά προγράμματα από τα άλλα.

Τόσο η ΕΙΤΗΣΕΕ όσο και η DIGEA με αυτήν την κίνηση θέλουν να καταδείξουν ότι όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα αλλά μπορούν να αντεπεξέλθουν και στις οικονομικές απαιτήσεις της νέας τεχνολογίας.

Οι αποφάσεις αυτές βέβαια και οι ενέργειες αφορούν κάθε κανάλι ξεχωριστά, καθώς απαιτούνται και πρόσθετες επενδύσεις, για όσους δεν το έχουν πράξει, ώστε να μπορούν να εκπέμψουν σε υψηλή ευκρίνεια. Πάντως, μόνο σ’ αυτήν την πιλοτική φάση και για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρχει αυτή η παράλληλη μετάδοση σε SD και HD.

Κανονικά τα προγράμματα αυτών των καναλιών θα έπρεπε να εγκριθούν από το ΕΣΡ ενώ την ευθύνη για τη μετάδοση του σήματος την έχει η DIGEA μέσω του δικτύου της. Η ανεξάρτητη Αρχή όμως βρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, αφού δεν έχουν τοποθετηθεί τα οκτώ από τα εννέα μέλη της.

Δεν δημιουργείται πάντως κανένα πρόβλημα, καθώς τα συγκεκριμένα κανάλια δεν μεταδίδουν κάτι καινούργιο, πρωτότυπο, αλλά το υφιστάμενο πρόγραμμά τους το οποίο υποτίθεται έχει ελεγχθεί από το ΕΣΡ.

Οσο για την DIGEA και το αντίτιμο, το «ενοίκιο» που καλείται να καταβάλλει κάθε κανάλι, αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πήγες ρυθμίζεται με βάση σχετικό μοντέλο που διαθέτει και προσαρμόζει το τίμημα για κάθε σταθμό ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Αντεγκλήσεις στη λήξη της διορίας
Αντίστροφη μέτρηση για τις τέσσερις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας, καθώς απομένουν λίγες ώρες μέχρις τις 15.00 που κλείνει η προθεσμία για κατάθεση σχετικών αιτήσεων και φακέλων. ΑΝΤ1, STAR...
Αντεγκλήσεις στη λήξη της διορίας
MEDIA
Ξεχωρίζει στο τρίμηνο ο ALPHA, κοντράρεται για τα καλά με τον ΣΚΑΪ...
Σε σχεδόν... κυρίαρχο του παιχνιδιού στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης φαίνεται να αναδεικνύεται ο ALPHA το πρώτο διάστημα αυτής της τηλεοπτικής περίοδου στα λεγόμενα δυναμικά κοινά ενώ στο σύνολο του κοινού την...
Ξεχωρίζει στο τρίμηνο ο ALPHA, κοντράρεται για τα καλά με τον ΣΚΑΪ...
MEDIA
Press Cafe: Πανηγύρια, επιστροφές και νέες εκπομπές
Είναι σαφές ότι αυτή η τηλεοπτική σεζόν θα είναι η πλέον ανταγωνιστική. Τα πέντε, αδειοδοτημένα πια, κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα ρίχνουν τα «βαριά χαρτιά». ★ Τα...
Press Cafe: Πανηγύρια, επιστροφές και νέες εκπομπές
MEDIA
Αλλου τύπου συνήθειες...με τις ειδήσεις το μεσημέρι
​Τις περισσότερες φορές, εκτός από τα μερίδια των καναλιών στο σύνολο της ημέρας, εστιάζουμε και στα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων. Πρόκειται για τις «ναυαρχίδες» τους, οπότε δίνουν ένα... στίγμα για κάθε...
Αλλου τύπου συνήθειες...με τις ειδήσεις το μεσημέρι
MEDIA
Αλλαγές στις ειδήσεις με κέρδη και... ζημίες
Με κερδισμένο τον ΑΝΤ1, λόγω κυρίως της έλευσης Χατζηνικολάου, αλλά και τον ΣΚΑΪ με την αλλαγή στην ώρα μετάδοσης των ειδήσεων και τις προσθήκες ριάλιτι και νέων εκπομπών στο πρόγραμμα φαίνεται να κλείνει ο...
Αλλαγές στις ειδήσεις με κέρδη και... ζημίες
MEDIA
«Υπάρχουν στιγμές που θέλω να πάρω τα όρη και τα βουνά»
Εχει ξεπεράσει τις δύο δεκαετίες στη μικρή οθόνη αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα. Είναι από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της τηλεόρασης και θεωρείται από τους επιτυχημένους παρουσιαστές τηλεπαιχνιδιών και...
«Υπάρχουν στιγμές που θέλω να πάρω τα όρη και τα βουνά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας