Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πόλεμος και οι πρόσφυγες με το βλέμμα ενός οπερατέρ

Ο πόλεμος και οι πρόσφυγες με το βλέμμα ενός οπερατέρ

  • A-
  • A+

Εχει γράψει αμέτρητα δημοσιογραφικά «χιλιόμετρα» με την κάμερα του στο χέρι. Εχει βρεθεί σε εμπόλεμες ζώνες, σε καταστροφές για να μεταφέρει ειδήσεις ή να δημιουργήσει ντοκιμαντέρ. Εχει εργαστεί για μεγάλα ξένα δίκτυα αλλά και ελληνικά ΜΜΕ, έχει συνεργαστεί με τον «Εξάντα» του Γιώργου Αυγερόπουλου, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα συνεργάζεται με την ιταλική RAI.

Ο λόγος για τον οπερατέρ Αλέξη Mπαρζό, που πριν από λίγες μέρες ξαναβρέθηκε στην Ελλάδα για να καταγράψει για τη RAI 2 όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες.

«Θέλουμε -μας λέει- να δείξουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και η Ε.Ε. δεν το αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο. Θα πάμε και στη Λέρο να αποτυπώσουμε την κατάσταση και μετά στην Τουρκία να καταγράψουμε όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες, τους διακινητές, τη συμφωνία των 3 δισ. ευρώ που δεν εφαρμόζεται από τους Τούρκους και θα συνεχίσουμε για άλλα θέματα στο Ντιγιάρμπακιρ και μετά στα Βαλκάνια και πάλι για τους πρόσφυγες».

Προηγουμένως ο Αλέξης Μπαρζός πραγματοποίησε για τη RAI μια αποστολή στο Ερμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν:

«Φτάσαμε 15 χλμ. έξω από τη Μοσούλη, στο Αλγκός, ένα χωριό χριστιανικό, Ασσυρίων, το τελευταίο χωριό στο οποίο παραμένει κόσμος δύο χλμ. πριν από τη γραμμή των τζιχαντιστών του ISIS.

Πριν ακόμα ξημερώσει, ο παπάς χτυπάει την καμπάνα για να πάνε να προσευχηθούν στην εκκλησία. Αντιλαμβάνεσαι την εικόνα; Το χωριό έχει πρόσφυγες από άλλα χωριά.

Μια γιαγιά πρόσφυγας πέθανε στο Αλγκός αλλά ήταν από ένα χωριό που βρίσκεται επτά χλμ. από εκεί, το οποίο όμως δεν κατοικείται από το 2014. Φεύγει λοιπόν ένα κομβόι 10 ανθρώπων μαζί με τον παπά για να πάνε να θάψουν τη γιαγιά στο εγκαταλειμμένο χωριό.

Εκεί δεν πατάει άνθρωπος, είναι τα σύνορα όπου οι πεσμεργκά (σ.σ.: η λέξη σημαίνει αυτοί που αντιμετωπίζουν τον θάνατο και είναι πλέον η επίσημη ονομασία των ενόπλων δυνάμεων της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν) είναι οι μόνοι που αντιστέκονται στους ISIS, οι οποίοι γέμισαν την περιοχή με νάρκες. Ενας δρόμος πάει εκεί κι ο άντρας της γιαγιάς που πέθανε βάδιζε κι έλεγε δεν φοβάμαι πια τους ISIS. Tο μόνο που θέλω είναι να πάω στο χωριό μου και να πεθάνω εκεί».

Ο Αλέξης Μπαρζός διηγείται όσα έζησε εκεί και σπεύδει να προσθέσει:

«Το χωριό βρίσκεται δύο χλμ. από τη γραμμή πυρός. Οι κάτοικοι βλέπουν κι ακούν τους βομβαρδισμούς αλλά και άνδρες του ISIS ζωσμένους με εκρηκτικά να προσπαθούν να διασπάσουν τη γραμμή και να ανατιναχτούν σκοτώνοντας Κούρδους στρατιώτες. Εκεί είναι και το περίφημο φράγμα της Μοσούλης, για το οποίο λένε τελευταία ότι έχει τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση να σπάσει και όπως λένε, αν συμβεί αυτό, το ύψος του νερού στη Βαγδάτη θα ξεπεράσει τα έξι μέτρα! Και να σκεφτεί κανείς ότι η Βαγδάτη απέχει 400 χλμ.

Δηλαδή δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ημασταν κοντά για να κάνουμε κι αυτό το θέμα, αλλά μας πήραν τηλέφωνο να γυρίσουμε πίσω καθώς είχε ξεκινήσει ανταλλαγή πυρών…».

Εμειναν εκεί εννιά μέρες κι έφτασαν στη γραμμή του πυρός όπου έχουν οχυρωθεί οι πεσμεργκά και βρίσκεται 2 χλμ. από τα χωριά που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές

«Η κατάσταση είναι όπως και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές. Μόνο που εκεί, όσο πλησιάζεις, βλέπεις τα ερειπωμένα χωριά, ξέρεις ότι απέναντι είναι οι ISIS κι αυτό σε τρομάζει. Δεν φοβάσαι μόνο μη φας καμιά αδέσποτη όπως αλλού, αλλά σκέφτεσαι τι κατάληξη θα έχεις αν σε πιάσουν.

Αν δεν έχεις σοβαρές πηγές, δεν ξέρεις τι είναι ο καθένας που σε πλησιάζει. Δεν είναι αυτονόητο ότι στην από εδώ πλευρά δεν υπάρχουν ISIS…».

Στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν να ελευθερωθούν τα χωριά τους για να επιστρέψουν

«Εμείς πήγαμε σε προσφυγικούς καταυλισμούς που υπάρχουν τέσσερα και πέντε χρόνια, έχουν 30 χιλιάδες κόσμο, γεννιούνται 50 παιδιά τον μήνα, οι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα να δουλέψουν, δεν ζουν φυσιολογικά αλλά σε μια... πόλη-γκέτο. Εχουν αναπτύξει μια δική τους εσωτερική οικονομία - άλλος νοικιάζει νυφικά, άλλος πουλάει ψωμί, πατάτες… Και βέβαια υπάρχουν και καταυλισμοί που δεν είναι υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, βρίσκονται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων με χιόνια, και βλέπεις παιδάκια εκεί με παντόφλες.

Σε μια περιοχή που ο πληθυσμός πριν ήταν 1 εκατ., την τελευταία διετία έφτασε τα 2,4 εκατ. (!) και ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής μας είπε ότι το 60% των περιπτώσεων που έχουν είναι προσφυγόπουλα και πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των κακών συνθηκών όπου ζουν… Πήγαμε και στη Σουλεϊμανίγια, στο βορειοανατολικό Ιράκ, όπου υπάρχει καταυλισμός πέντε χρόνια.

Συναντήσαμε τους γονείς δύο παιδιών που πνίγηκαν στο Αιγαίο. Εμείς λέμε νούμερα, 20 νεκροί, 30 νεκροί, αλλά πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές και υπάρχουν οι δικοί τους πίσω που πονάνε γι’ αυτούς…».

Λίγο πριν χωριστούμε, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα, την κρίση, τη δημοσιογραφία

«Δεν θέλω να γκρινιάζω αλλά δεν γίνεται σωστή δημοσιογραφική δουλειά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα ελληνικά κανάλια δεν έχουν κόσμο να κάνουν θέματα για το προσφυγικό, όχι στη Μοσούλη, αλλά έστω στα δικά μας νησιά. Βλέπω να περιμένουν να έρθουν πρόσφυγες στην Αθήνα, αλλά και πάλι τα θέματα δεν είναι ούτε δημοσιογραφικά ούτε ποιοτικά άρτια. Δυστυχώς παραμένουμε μια χώρα όπου θεωρούν ότι δημοσιογραφία είναι όποιος βγαίνει στο γυαλί. Ε, δεν είναι στην πραγματικότητα έτσι.

Δεν μπορεί να μην έχουν εκπαιδεύσει πέντε ανθρώπους να πάνε στα νησιά και να στέλνουν κάθε μέρα από εκεί ολοκληρωμένα θέματα. Το RAI 3 έχει κάνει από το καλοκαίρι μέχρι τώρα 40 μέρες αποστολή στην Ελλάδα για να καλύψει το προσφυγικό θέμα...»

 

MEDIA
Δικαίωση για την καταστρατήγηση της ελευθερίας του Τύπου στη Γαλλία
Οι δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές Ενώσεις της Γαλλίας (CGT-SNJ-CFDT) και μέλη της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ/EFJ) αντέδρασαν καταγγέλλοντας μια πρωτοφανή υπόθεση καταστρατήγησης...
Δικαίωση για την καταστρατήγηση της ελευθερίας του Τύπου στη Γαλλία
MEDIA
Πρόσφυγες, διπλωματία και… απομόνωση
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλάει με τον Αλέξη Παπαχελά για τις προκλήσεις και τα σχέδια των «σκληρών» της Ευρώπης, τις ελληνικές κινήσεις εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 7 Μαρτίου.
Πρόσφυγες, διπλωματία και… απομόνωση
MEDIA
Δημοσιογραφία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
Είναι πολλοί οι συνάδελφοί μας που θα ήθελαν να ζουν σε μία χώρα όπως η Ουγγαρία του Ορμπαν, καθώς φαίνεται. Η Έλενα Ακρίτα, καυστική όπως πάντα, σημειώνει πως ο κλάδος της δημοσιογραφίας ξύνει τον πάτο. 
Δημοσιογραφία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
MEDIA
Καταγγελία για αστυνομική βία κατά φωτορεπόρτερ στα Διαβατά
Απρόκλητη επίθεση ενστόλου των ΜΑΤ κατά φωτορεπόρτερ καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, δίνοντας στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το περιστατικό στα Διαβατά.
Καταγγελία για αστυνομική βία κατά φωτορεπόρτερ στα Διαβατά
MEDIA
Επάγγελμα φωτορεπόρτερ
Τα βήματα του Γιάννη Μπεχράκη τον οδήγησαν σε κάποια από τα πιο επικίνδυνα και ενδιαφέροντα σημεία του πλανήτη.
Επάγγελμα φωτορεπόρτερ
MEDIA
Κάθε πέρσι και καλύτερα!
​Το 2018 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τα ΜΜΕ. Σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Το 2019 ανατέλλει αλλά, δυστυχώς, παραμένουμε απαισιόδοξοι. Είναι η εποχή που η δημοσιογραφία δεν περνάει τις καλύτερες μέρες...
Κάθε πέρσι και καλύτερα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας