• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 25.5°C / 32.7°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%

Τα αιτήματα προς το υπουργείο Οικονομικών

Ακόμη περιμένουν στο ΕΣΡ

 • A-
 • A+

Υπάρχει ένα ζητηματάκι με το ΕΣΡ ή, πιο σωστά, όχι με το ΕΣΡ αλλά με το υπουργείο Οικονομικών. Με έγγραφό του στις 31 Αυγούστου 2015 (αρ. πρωτ.: 6329) το Συμβούλιο ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορίες «για την εξόφληση των προστίμων» που επέβαλε σε κανάλια και ραδιόφωνα, ζητώντας στοιχεία «για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ από το 2002 έως και σήμερα».

Το υπουργείο απάντησε τρεις μήνες μετά (στις 30 Νοεμβρίου!) ζητώντας να τους ξαναστείλουν το έγγραφο σε άλλη διεύθυνση με «ορθή επανάληψη ως προς τους αποδέκτες του».

Στις 4 Δεκεμβρίου το ΕΣΡ ξαναστέλνει εκ νέου το αίτημα (αρ. πρωτ.: 8152). Μέχρι και σήμερα λοιπόν, 19 Ιανουαρίου, το υπουργείο δεν έχει αξιωθεί να απαντήσει. Ευχόμαστε τουλάχιστον να έχει εισπράξει τα πρόστιμα. Κι ας μην απαντήσει ποτέ, μικρό το κακό.

Γενικώς πολλά είναι τα περίεργα με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Και δεν λέμε για τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί η συγκρότησή του. Για την ευόδωση της διαδικασίας, υπενθυμίζουμε, αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας.

Αν δεν συμφωνήσει αυτή (απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη) δεν γίνεται το παραμικρό.

Η Ν.Δ. ωστόσο διαμηνύει, όπως μπορείτε να δείτε και στη σελίδα 10 στο ρεπορτάζ του Χάρη Ιωάννου, πως θα αρνηθεί να συναινέσει στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής, αν 1ον) δεν περιοριστούν οι υπερεξουσίες του υπουργού Επικρατείας και αν, 2ον), ο αριθμός των καναλιών εθνικής εμβέλειας δεν καθορίζεται από το ΕΣΡ (ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως οι άδειες θα είναι κάτω από πέντε).

Οπότε το πράγμα δείχνει να παγώνει. Κι ας κατατέθηκε χθες τροπολογία στη Βουλή, με την οποία τα μέλη του ΕΣΡ γίνονται εννέα, από επτά που είναι σήμερα, προφανώς για να μοιραστούν καρέκλες και στα άλλα κόμματα.

Το έχουμε πει στο παρελθόν, ας το επαναλάβουμε μία ακόμα φορά: το μεγάλο λάθος είναι του Νίκου Παππά που έπαυσε με τροπολογία του τα σημερινά μέλη του ΕΣΡ.

Αρχές Οκτωβρίου έγινε αυτό. Εστω και αν και με τα 4 -τότε- εναπομείναντα μέλη του ΕΣΡ, υπήρχε ένα ζήτημα με τη νομιμότητα των αποφάσεών του.

Τώρα, πλέον, επαφίεται στον πατριωτισμό της Νέας Δημοκρατίας αν θα προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών.

Μία από τις μεγαλύτερες εξαγγελίες της κυβέρνησης δηλαδή, το ξεκαθάρισμα του τοπίου στα ΜΜΕ, βρίσκεται στα χέρια της Ν.Δ. Συμφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρά η αδειοδότηση, δεν συμφωνεί, παραμένουν στάσιμα όπως έχουν τα πράγματα στα κανάλια (της διαπλοκής).

Προσπαθώ να σκεφτώ γιατί η Νέα Δημοκρατία θα συνδράμει την κυβέρνηση στο θέμα αυτό και δεν βρίσκω κάποιο λόγο.

Το κακό είναι πως το ΕΣΡ εδώ και τέσσερις μήνες, από τότε που ο Νίκος Παππάς το έπαυσε, δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις. Με αποτέλεσμα τα κανάλια να «χορεύουν» ανεξέλεγκτα.

Περισσότεροι από 250 φάκελοι παραμένουν αναξιοποίητοι. Σε 92 φακέλους λόγου χάριν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και μένει μόνο η απολογία των καναλιών ενώ σε 26 έχει συμβεί ακόμα και αυτό και απομένει μόνο η τελική απόφαση του συμβουλίου.

Παραμένουν όμως τελματωμένα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Θολά μηνύματα ανεξαρτησίας από το ΕΣΡ
Το πρώτο παράδοξο είναι το πόσο γρήγορα έδρασε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν μας έχει συνηθίσει σε αποφάσεις για ραδιοτηλεοπτικά γεγονότα που συνέβησαν τόσο πρόσφατα. Συνήθως θέλει κάποια χρόνια για...
Θολά μηνύματα ανεξαρτησίας από το ΕΣΡ
MEDIA
Press Cafe: Μόνο η «Εφημερίδα των Συντακτών»...
Το θέμα του λιντσαρίσματος του Ζακ, της δολοφονίας του για να είμαστε πιο ακριβείς, αντιμετωπίστηκε εντελώς φοβικά από τις περισσότερες εφημερίδες. Μόνο εμείς, η «Εφημερίδα των Συντακτών», το κάναμε βασικό μας...
Press Cafe: Μόνο η «Εφημερίδα των Συντακτών»...
MEDIA
Τσουχτερά πρόστιμα για πομπούς
Να μην κλείσουν ραδιόφωνα στην επαρχία χωρίς λόγο από τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής για να καλύπτουν την περιοχή τους. Η ΕΕΤΤ όφειλε ν’ αναστείλει τις...
Τσουχτερά πρόστιμα για πομπούς
MEDIA
Ο ιδιοκτησιακός χάρτης των FM της Αττικής
Οι προσωρινές άδειες για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν έχουν λήξει εδώ και μια δεκαετία. Το θολό καθεστώς των συχνοτήτων θα ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τα τηλεοπτικά. Ας δούμε τι επικρατεί σήμερα στον...
Ο ιδιοκτησιακός χάρτης των FM της Αττικής
MEDIA
Θα προλάβει η κυβέρνηση;
Με κινούμενη άμμο μοιάζουν τα ΜΜΕ αυτό το διάστημα και εν όψει του φθινοπώρου. Και με την κυβέρνηση να λέει πως θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ιδίως το ραδιοτηλεοπτικό. Λέει, δεν σημαίνει πως θα το κάνει...
Θα προλάβει η κυβέρνηση;
MEDIA
Ο Σκάι παρανομεί
Ο Σκάι καταπατά τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία αναμεταδίδοντας μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο και ειδικά αυτές τις μέρες που τα γεγονότα τρέχουν,...
Ο Σκάι παρανομεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας