Και όμως, τώρα, την εποχή του Διαδικτύου και της άμεσης πληροφόρησης, η ύπαρξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του αρχαιότερου σε λειτουργία ειδησεογραφικού οργανισμού στην Ελλάδα, μοιάζει πιο απαραίτητη από ποτέ.
Μία μέρα να μη λειτουργήσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα περίφημα ειδησεογραφικά sites που διαφημίζουν πως μετρούν εκατομμύρια επισκέπτες δεν θα έχουν τι να γράψουν.
Τα περισσότερα από τα κείμενά τους, τα ρεπορτάζ τους, προέρχονται από το Πρακτορείο. Και copy paste αν χρειαστεί, κανένα πρόβλημα.
Οπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, «το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ο κύριος πάροχος πολυμεσικού ειδησεογραφικού περιεχομένου προς τα ελληνικά ΜΜΕ και παρέχει το 90% όλων των ειδήσεων στο Διαδίκτυο».
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λοιπόν, συμπλήρωσε 110 χρόνια ζωής και την προηγούμενη εβδομάδα το γιόρτασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», με παρούσα τη μισή κυβέρνηση, περίπου.
«Στηρίζω ενθέρμως την αποστολή του ΑΠΕ, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την υποδειγματικώς αντικειμενική ενημέρωση με τη συνεπή εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος», σημείωσε με μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
«Από την εποχή του τηλέγραφου μέχρι τη σημερινή διαδικτυακή εποχή, το Αθηναϊκό Πρακτορείο δίνει τη μάχη της έγκαιρης, πλήρους και, προπαντός, αξιόπιστης ενημέρωσης», ανέφερε στο δικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια γιορτή ενημέρωσης για τη χώρα μας, έγκυρης ενημέρωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς και για τη χώρα και παγκοσμίως» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσερχόμενος στην εκδήλωση.
Μία εκδήλωση που την προλόγισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς - σας το είπα, η κυβέρνηση ήταν στο «Μιχάλης Κακογιάννης» σύσσωμη. Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ «οχυρό αξιοπιστίας», και όντως, ισχύει, μια και «η ένδειξη «όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ» αποτελεί και θα αποτελεί σφραγίδα εγκυρότητας και προστασίας των πολιτών».
Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα το ΑΠΕ-ΜΠΕ δείχνει αναγεννημένο. Αν και έχει δεχτεί κριτική από τη Λαϊκή Ενότητα, π.χ., για φιλοκυβερνητική μονομέρεια.
Οι στόχοι του, όπως τους υπογράμμισε ο Μιχάλης Ψύλος, είναι «να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και να προβάλλει με αντικειμενικό τρόπο τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό» προσθέτοντας πως «διαθέτει στους συνδρομητές του καθημερινά πάνω από 500 ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες».
Την παραγωγικότητά του δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Ο Μιχάλης Ψύλος αποκάλυψε και κάτι ακόμα: θέλει το κτίριο που στέγαζε τις ιστορικές εγκαταστάσεις του ΑΠΕ στην οδό Πατησίων 50 να γίνει Μουσείο Τύπου του Πρακτορείου για να μπορούν οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι απλοί πολίτες να αναζητούν θέματα της ελληνικής Ιστορίας μέσα από την εγκυρότητα των ειδήσεών του. Ωραία ιδέα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας