Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απαίτηση για χειραφέτηση των ΜΜΕ από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα

Απαίτηση για χειραφέτηση των ΜΜΕ από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα

  • A-
  • A+

Μεταπτυχιακή διατριβή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βγάζει ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ενα από τα συμπεράσματα της έρευνας αφορά κι εμάς.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», λοιπόν, όπως και το «Press Project» αποτελούν για το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δύο επιτυχημένα παραδείγματα ανεξάρτητων δημοσιογραφικών εγχειρημάτων, με βιώσιμα οικονομικά μοντέλα και μεγάλη απήχηση.

Η «Εφ.Συν.», γράφουν, «συνιστά υπόδειγμα συνεταιριστικής εφημερίδας, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 2012 κι από την πρώτη στιγμή κατόρθωσε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες σε πωλήσεις πολιτικές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Ως εκδοτικό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα ήταν πρωτοποριακό, καθώς η χρηματοδότησή της έγινε με κεφάλαιο που προσέφεραν οι συντάκτες και το τεχνικό/διοικητικό της προσωπικό.

Κυρίαρχο όργανο του συνεταιρισμού είναι η γενική συνέλευση των μελών, που εκλέγει και τη διεύθυνση της εφημερίδας. Η μεγάλη της απήχηση υποδηλώνει την απαίτηση του αναγνωστικού κοινού για χειραφέτηση των μέσων ενημέρωσης από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τη μονοδιάστατη παρουσίαση της πραγματικότητας».

Να σας πω ποια είναι τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονται σε sites, σε διαδικτυακές ενημερωτικές ιστοσελίδες;

✔ Οι χαμηλές αμοιβές, ένα.

✔ Η ανασφάλιστη εργασία και η αδυναμία ένταξης στις δημοσιογραφικές ενώσεις, δύο.

✔ Η υποκλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, το γνωστό copy-paste δηλαδή, μια πρακτική ευρέως διαδεδομένη στο ελληνικό διαδίκτυο, το τρίτο.

✔ Και, τέταρτον, η εκμετάλλευση της απουσίας θεσμικού πλαισίου από τους εργοδότες.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας έρευνας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διατριβής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 253 δημοσιογράφοι που απασχολούνται σε sites έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και σε sites που δεν συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με παραδοσιακά ΜΜΕ.

Τα επιμέρους συμπεράσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα έστω κι αν σε εμάς τους δημοσιογράφους όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά.

Γνωρίζουμε πως πολλά sites στα εργασιακά μοιάζουν με γαλέρες.

⚫ Πίσω από τις πρώτες σε επισκεψιμότητα εμπορικές ιστοσελίδες βρίσκονται οι υπέρογκα αμειβόμενοι δημοσιογράφοι «σταρ», που εκτός από το κοινό καταφέρνουν να προσελκύσουν και τους διαφημιστές, ενώ συντελούν επιπλέον στην ενίσχυση των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, όπου παράλληλα εργάζονται.

Πρόκειται για μια ανατροφοδοτούμενη κατάσταση, με πολλαπλά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αυτή η δημοσιογραφική ελίτ, που αποτελεί τον έναν πόλο στη διαδικασία καθορισμού της μιντιακής ατζέντας, συμβάλλει στην κυκλική ροή των ίδιων θεμάτων στα παραδοσιακά και τα νέα μέσα ενημέρωσης, εξυπηρετώντας κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

Με τον τρόπο αυτό οτιδήποτε δεν εμπίπτει στη θεματολογία που προωθούν, αποσιωπάται ή υποβαθμίζεται, με σημαντικές συνέπειες για τη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας.

⚫ Η ποιότητα της διαδικτυακής ενημέρωσης στη χώρα μας είναι μάλλον φτωχή, καθώς βασικός παράγοντας στο πεδίο αναδεικνύονται μέσα που παρέχουν αποσπασματική πληροφόρηση και δίνουν έμφαση σε σκανδαλοθηρικές ειδήσεις, ενώ οι υιοθετούμενες πρακτικές αντιγραφής και αναπαραγωγής περιεχομένου είναι εξαιρετικά διαδεδομένες.

⚫ Στη μεγάλη πλειονότητα των μέσων απασχολούνται ως δημοσιογράφοι λιγότερα από 10 άτομα (ποσοστό 48,62%). Στο 27,27% των μέσων ο αριθμός των εργαζόμενων δημοσιογράφων κυμαίνεται μεταξύ 11-30 ατόμων, στο 15,42% των μέσων απασχολούνται περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι, ενώ τέλος, 31-50 δημοσιογράφοι απασχολούνται σε ποσοστό 8,70% των μέσων.

Οσον αφορά τον χρόνο εργασίας, ποσοστό 33,60% του δείγματος απάντησε ότι απασχολείται επί 6 ημέρες, 30,83% παρέχει πενθήμερη εργασία, ενώ ένας στους πέντε δημοσιογράφους (ποσοστό 22,53%) δήλωσε ότι εργάζεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

⚫ Επακόλουθο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και των ανακατατάξεων που επήλθαν στον χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, είναι η δραματική μείωση των αποδοχών των συντακτών: μόλις το 14,23% του δείγματος δηλώνει καθαρές αποδοχές μεγαλύτερες των 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Οι συνήθεις αμοιβές κυμαίνονται μεταξύ 501-800 ευρώ (ποσοστό 28,46%) και 801-1.200 ευρώ (ποσοστό 24,11%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό συντακτών (22,92%) αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, υπάρχουν διαδικτυακοί συντάκτες που δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή (ποσοστό 8,70%).

*Την έρευνα πραγματοποίησε η Βάια Σιούντα, νομικός που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη των Τμημάτων Νομικής και Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απόφοιτη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δημοσιογραφίας, με ειδίκευση στη Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας. 
Η έρευνα υπάρχει δημοσιευμένη ολόκληρη στο mediaworkers.eu


 

 

MEDIA
Δικαιολογίες... υπάρχουν!
Αύριο το πρωί στις 11 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να κάνει τον τελικό απολογισμό του έργου του. Τέλη...
Δικαιολογίες... υπάρχουν!
MEDIA
Είμαστε εδώ χάρη σε σας
Οι εργαζόμενοι της συνεταιριστικής «Εφημερίδας των Συντακτών» θέλουν να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους «εργοδότες» τους, δηλαδή εσάς τους αναγνώστες, που με την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε μας φέρατε στη 2η...
Είμαστε εδώ χάρη σε σας
MEDIA
Δημοσιογράφοι που τιμούν τη δημοσιογραφία
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2019, δυόμισι μήνες αφότου η «λαοπρόβλητη», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και «άχρηστη», σύμφωνα με τον κόσμο έξω, κυβέρνηση ανέβηκε στην εξουσία, γράφαμε σε αυτή εδώ τη στήλη για τους...
Δημοσιογράφοι που τιμούν τη δημοσιογραφία
MEDIA
«Αρχισυντάκτης» το Μαξίμου σε «Πρώτο Θέμα» και «Liberal»
Από απροσεξία δημοσίευσαν το... σημείωμα και μόλις κατάλαβαν τη γκάφα το έσβησαν, αλλά πλέον ήταν αργά. Το non paper με τις υποδείξεις του Μαξίμου προς τα μέσα ήταν ήδη δημοσιευμένο.
«Αρχισυντάκτης» το Μαξίμου σε «Πρώτο Θέμα» και «Liberal»
MEDIA
Top 10 Media: Ενός «Μακελειού», μύρια έπονται
Από την Παρασκευή 31 Ιουλίου όμως η κατάσταση αρχίζει και περιπλέκεται μια και ο Στέφανος Χίος αρχίζει και γράφει για ηχογραφημένες συμφωνίες που διαθέτει.
Top 10 Media: Ενός «Μακελειού», μύρια έπονται
MEDIA
Top Ten Media: Μάκη, έχεις δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά;
Σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε: ο Τέρενς Κουίκ επιστρέφει στην ενεργό δημοσιογραφία. Θα τον χάσει η εξωτερική πολιτική, βέβαια, αλλά «ok», εντάξει, δεν μπορούμε να τα έχουμε κι όλα. Ο πάντοτε αγαπητός Τέρενς θα...
Top Ten Media: Μάκη, έχεις δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας