Τις προαναγγελθείσες απολύσεις 108 εργαζομένων και το δρομολογημένο «λουκέτο» στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» στη Θεσσαλονίκη που θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στον κλάδο της Ενημέρωσης, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας καταγγέλλει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).
Καλεί μάλιστα «τον γνωστό βιομήχανο και εκδότη Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο κλεισίματος της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση να καταβάλλει άμεσα τόσο την πλήρη αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι όσο και τους χρωστούμενους μισθούς των τελευταίων οκτώ μηνών.»
Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ σημειώνει ότι στις 27/10, ο εκπρόσωπος της επιχειρηματικής οικογένειας της Βόρειας Ελλάδας, Βασίλειος Μπακατσέλος που διοικεί την επιχείρηση τους τελευταίους 10 μήνες, «ανακοίνωσε πως θα καταθέσει εντός των ημερών αίτηση παύσης πληρωμών, ακολούθως θα οδηγηθεί σε πτώχευση ενώ δεν προτίθεται, όπως είπε προς τους εμβρόντητους εργαζόμενους, να καταβληθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις».
Η διοίκηση της επιχείρησης, το εταιρικό σχήμα της οποίας αποτελείται από τον Πήγασο (Φώτης Μπόμπολας) - ΔΟΛ (Σταύρος Ψυχάρης) και το Δελφίνι (Αλέξανδρος Μπακατσέλος) τα τελευταία χρόνια αποψίλωσε την εφημερίδα με πάνω από 270 απολύσεις και «εθελούσιες» αποχωρήσεις, εξανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και εφάρμοσε μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Τα τελευταία δύο χρόνια η επιχείρηση φρόντισε να εξουθενώσει τους εργαζόμενους με τη συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας και στο τέλος ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Ακόμη και την τελευταία στιγμή όμως μοίρασε ανέξοδες υποσχέσεις για τα δεδουλευμένα οχτώ μηνών προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων.
«Το πρώτο μας μέλημα είναι οι εργαζόμενοι» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας που τους τελευταίους μήνες πήρε... βραβείο εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
«Βάφτισε» ως παραίτηση την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν εργαζόμενοι, υπέβαλε μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων για απάτη (!), επειδή διεκδίκησαν δικαστικά τις δεδουλευμένες αποδοχές τους και απαγόρευσε την είσοδο στους χώρους της επιχείρησης σε όσους έκαναν επίσχεση εργασίας!»
Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ίδιοι οι εναπομείναντες υπό απόλυση εργαζόμενοι του “Αγγελιοφόρου” και «παραμένει σε συνδικαλιστική, αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να μην ανοίξουν οι μεγαλοεκδότες μία ακόμη πληγή στο σώμα της Ενημέρωσης και στον ολοένα διευρυνόμενο κύκλο ανεργίας στον κλάδο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας