Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Kύπελλο χωρίς TV και... ύποπτη σιγή

Η ΕΠΟ δεν έχει προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την τηλεοπτική μετάδοση του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, παρ’ ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου που ακυρώνει τον προηγούμενο

Kύπελλο χωρίς TV και... ύποπτη σιγή

  • A-
  • A+

Οσα συμβαίνουν την τελευταία τριετία με τα δικαιώματα για την τηλεοπτική μετάδοση του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο θυμίζουν την πολύ καλή ταινία του Σταύρου Τσιώλη «Ας περιμένουν οι γυναίκες» και την απίστευτη ατάκα του Γιάννη Ζουγανέλη σε αυτήν: «Ο ορισμός του πέναλτι, κυρία μου...».

Μόνο που το συγκεκριμένο «πέναλτι» δόθηκε αλλά κανείς δεν το εκτελεί...

Στις 13 Οκτωβρίου αναμένεται να εξεταστούν νέα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Forthnet ώστε να μην επιτραπεί η μετάδοση καμίας αναμέτρησης του Κυπέλλου αν δεν πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός καθώς ο προηγούμενος έχει κριθεί άκυρος.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα έπρεπε να εξεταστεί καν αφού υπάρχει η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών που ακυρώνει τον προηγούμενο διαγωνισμό και η ΕΠΟ δεν έχει προχωρήσει σε νέο, όπως θα έπρεπε.

Ομως αυτό ίσχυε και δεν τηρήθηκε και για τον τελικό του Κυπέλλου της σεζόν 2014-2015 ο οποίος τελικά μεταδόθηκε απευθείας από τον ΟΤΕ TV και σε μαγνητοσκόπηση από τον ΣΚΑΪ, χωρίς κανείς να εξηγήσει με βάση ποια σύμβαση έγινε κάτι τέτοιο.

Το θέμα είναι ότι η σεζόν 2015-2016 έχει ξεκινήσει, ήδη η πρώτη φάση πέρασε χωρίς να μεταδοθεί κανένα ματς και το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου μπαίνουμε στη φάση των ομίλων, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία λύση.

Η ΕΠΟ εξακολουθεί να κρατά... σιγήν ιχθύος, διαγωνισμός νέος δεν έχει προκηρυχθεί και εύλογα δημιουργείται σειρά ερωτημάτων.

Δεν είναι πλέον λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι ο χρόνος ροκανίζεται σκόπιμα και στο τέλος θα υπάρξει απευθείας ανάθεση με πρόσχημα ότι πέρασε ο καιρός και δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι άλλο.

Ομως ήδη για όσα έχουν συμβεί με τα δικαιώματα μετάδοσης του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο υπάρχει και εισαγγελική διερεύνηση για τυχόν ποινικά αδικήματα.

Γιατί λοιπόν κάποιοι αφήνουν την υπόθεση να σέρνεται; Ποιος ωφελείται από αυτή τη διαδικασία; Ισχύει ότι από τον ΟΤΕ TV έχει καταβληθεί το σύνολο του ποσού για την τριετία 2013-2016 και αυτά έχουν ήδη μοιραστεί όπως προβλέπεται με αποτελέσματα να δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Δεκέμβριο του 2012 η ΕΠΟ δημοσιεύει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αναμετρήσεων του Κυπέλλου Ελλάδας για τις αγωνιστικές περιόδους 2013-14, 2014-15 και 2015-16 με καταληκτική ημερομηνία την 7η Ιανουαρίου 2013.

Αμέσως υπάρχει αντίδραση από τη Forthnet (διαθέτει τη συνδρομητική πλατφόρμα της NOVA) που ενημερώνει με επιστολή την ΕΠΟ ότι στην πρόσκληση υπάρχουν ελλείψεις και ασάφειες και ζητά διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, απάντηση δεν υπήρξε, αλλά για να μη χάσουν την προθεσμία στις 7/1/2013 κατέθεσαν την προσφορά τους επαναφέροντας όμως και τα ζητήματα που είχαν θέσει, χωρίς και πάλι να πάρουν απάντηση.

Οπως επισημαίνουν, την επόμενη μέρα και χωρίς ειδοποίηση η ΕΠΟ προχώρησε στο άνοιγμα των φακέλων με τη Forthnet στις 9/1/2013 να στέλνει εξώδικο ζητώντας την ακύρωση της «αντισυναλλακτικής, επιζήμιας και βλαπτικής» διαδικασίας τόσο για την ίδια όσο και για την ΕΠΟ και την επανάληψή της μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Η ΕΠΟ στις 18/1/2013 ανακοίνωσε ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα εξασφάλισε η Media Bold. Κι εδώ ξεκινάνε τα επόμενα... παρατράγουδα. Πρώτα η εταιρεία ανακοινώνεται ως Media Bold, αργότερα γίνεται Media Gold για να καταλήξουμε ότι η επωνυμία της είναι... Media Goal. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα επακολούθησαν.

Τα δικαιώματα από αυτή την εταιρεία τα εξασφάλισε τελικά ο ΟΤΕ TV, μόνο που ήδη στις 21/1/2013 η Forthnet κατήγγειλε τη διαδικασία ως διαβλητή και κατέφυγε στα δικαστήρια κατά της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΠΟ να δώσει τα δικαιώματα σε εξωχώρια (offshore) εταιρεία.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το άρ. 84 του Ν. 2725/99, απαγορεύεται η αγορά δικαιωμάτων του Κυπέλλου και των εθνικών ομάδων (δικαιώματα που ανήκουν στην ΕΠΟ) από «μεσάζοντες» και επιτρέπεται αυτό να γίνεται μόνο από φορείς τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων (κανάλια, ραδιόφωνα).

Στις 23/4/2013 μάλιστα η Forthnet κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο και ποινικών αδικημάτων, διερεύνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 731/2014 απόφασή του έκρινε «ως απολύτως άκυρη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ με την οποία παραχωρήθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας, για την τριετία 2013-2016, στην κυπριακή εταιρεία διαμεσολάβησης δικαιωμάτων Media Goal LTD».

Παρ’ όλα αυτά, όπως γράψαμε παραπάνω, ο τελικός μεταδόθηκε κανονικά. Η ΕΠΟ προσέφυγε στο Εφετείο Αθηνών το οποίο όμως, με τελεσίδικη απόφασή του (αριθμ. 2026/2015) επικύρωσε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Ολα αυτά μέχρι τον Μάιο που μας πέρασε. Και όμως, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός...

MEDIA
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Η κατάρρευση παλιών μιντιακών κολοσσών με την ταυτόχρονη αποχώρηση των μεγαλομετόχων τους άνοιξε τις πύλες για νέους παίκτες. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται... Εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα χρεοκόπησαν. Κάποια...
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
MEDIA
Μόλντερ και Σκάλι 13 χρόνια μετά…
Είναι μία από τις μακροβιότερες σειρές επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία της τηλεόρασης. Εχει αποσπάσει 16 βραβεία Emmy, πέντε Χρυσές Σφαίρες και ένα βραβείο Peabody! Χαρακτηρίζεται, και όχι άδικα, ένα...
Μόλντερ και Σκάλι 13 χρόνια μετά…
MEDIA
Το Διάστημα, οι Ελληνες, οι προοπτικές
Εναν διαφορετικό «Ορίζοντα» επιχειρεί να παρουσιάσει αυτήν την Κυριακή (10/1) στο MEGA (23.10) ο Σωτήρης Δανέζης με... υπότιτλο «Φτιαγμένοι από αστέρια». Τι γυρεύει ο άνθρωπος στο Διάστημα όταν υπάρχουν τόσα...
Το Διάστημα, οι Ελληνες, οι προοπτικές
MEDIA
Forthnet εναντίον ΕΠΟ
Με αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία, η οποία διαθέτει την ψηφιακή πλατφόρμα της NOVA, κατά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ζητάει ως αποζημίωση 5.000.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη που υπέστη.
Forthnet εναντίον ΕΠΟ
MEDIA
Εμφαση στην ψυχαγωγία και νέες δυνατότητες για τους συνδρομητές
Με εμφανή στόχευση στην ψυχαγωγία, παίζοντας με κύριο μενού τα αθλητικά εντός συνόρων, αλλά και δίνοντας νέες δυνατότητες στους συνδρομητές τους, τα στελέχη της Forthnet παρουσίασαν χθες με ένα πιάνο και πολύ...
Εμφαση στην ψυχαγωγία και νέες δυνατότητες για τους συνδρομητές
MEDIA
Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και τόνοι χαμηλοί...
Η Ελλάδα και πάλι στα κανάλια αναστενάζει. Τα περισσότερα εξ αυτών διαμόρφωσαν λόγω δημοψηφίσματος τα προγράμματά τους, είτε με έκτακτες συνδέσεις για μετάδοση εξελίξεων είτε με έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές...
Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και τόνοι χαμηλοί...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας