Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαφώνησαν ακόμα και για όσα είχαν συμφωνήσει...

Μαρία Χούκλη, Ολγα Τρέμη, Μάρα Ζαχαρέα και Σία Κοσιώνη μιλούν για το ντιμπέιτ

ICONPRESS-ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαφώνησαν ακόμα και για όσα είχαν συμφωνήσει...

  • A-
  • A+

Πέρασαν έξι χρόνια από το προηγούμενο ντιμπέιτ αλλά και πάλι μόλις τελείωσε είχαμε μία από τα ίδια. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για βαρετούς μονολόγους, ασφυκτικούς κανόνες, αποστειρωμένη παραγωγή, μια «σούπα», έναν «χυλό» άνευ ουσίας.

Και μπορεί να λέμε συνεχώς τα ίδια, αλλά από τη μία οι δημοσιογράφοι δεν αποφασίζουμε να θέσουμε τους κανόνες για τέτοιου τύπου παραγωγές και από την άλλη, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζουν, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα επιτελεία τους δεν θέλουν επ’ ουδενί να επιτρέψουν σε άλλους να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Προτιμούν να παίζουν... κατενάτσιο. Το πάνε συντηρητικά για να μη χάσουν...

Λίγες ώρες πριν από την τηλεμαχία Τσίπρα - Μεϊμαράκη, επιχειρήσαμε να ακτινογραφήσουμε την τηλεοπτική αναμέτρηση των... επτά. Ζητήσαμε τα συμπεράσματα των τεσσάρων γυναικών της δημοσιογραφίας που πήραν μέρος στην τηλεμαχία: Μαρία Χούκλη (ANT1), Ολγα Τρέμη (MEGA), Μάρα Ζαχαρέα (STAR) και Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ).

Και οι τέσσερις θεωρούν ότι δεν πρόκειται για διάλογο, γι’ αυτό και καταλήγει να είναι βαρετό. Ομως η πιο απαισιόδοξη, για το αν οι δημοσιογράφοι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, είναι η Ολγα Τρέμη: «Εδώ δεν μπορούμε -λέει- να συμφωνήσουμε μεταξύ μας σε πολύ πιο στοιχειώδη και πιεστικά θέματα, που αφορούν εργασιακές διασφαλίσεις που απαιτούνται, λες να καταφέρουμε να καταλήξουμε σ’ αυτό; Μακάρι, αλλά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξη».

Η Μαρία Χούκλη ξεκαθαρίζει ότι «σαφέστατα είναι και δικό μας λάθος. Πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία η ΕΣΗΕΑ, να φωνάξει εκπροσώπους από όλα τα ΜΜΕ, να ζητήσει προτάσεις και να αποφασίσουμε το μοντέλο. Τα κόμματα, αν δεν θέλουν, ας μιλάνε μόνα τους...» Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σία Κοσιώνη: «Οι επαγγελματίες του χώρου μας είναι αυτοί που πρέπει να στήνουν τη συνέντευξη.

Το λάθος είναι ότι δεν έχουμε καθίσει, όχι προεκλογικά, αλλά σε “νεκρό” χρόνο, να βάλουμε όρους και προϋποθέσεις. Να φτιάξουμε ένα μοντέλο για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών. Να πάρει πρωτοβουλία η ΕΣΗΕΑ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δημοσιογράφοι μεμονωμένα και να καταλήξουμε σε ένα ή δύο μοντέλα...»

«Οι δημοσιογράφοι σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ θα είναι καλό να αναλάβουν πρωτοβουλία έτσι ώστε σε “νεκρό” χρόνο, δηλαδή εκτός προεκλογικής περιόδου, να μπουν σε συζήτηση με τα κόμματα και να συμφωνηθεί μια άλλη διαδικασία για τις τηλεμαχίες...» τονίζει και η Μάρα Ζαχαρέα.

«Αυτό που στην πραγματικότητα έγινε», εξηγεί η Σία Κοσιώνη, «αυτή τη φορά είναι ότι προσπαθούσαν επί μέρες στη Διακομματική να αποφασίσουν αν θα γίνει, πώς, ποιοι θα συμμετέχουν, ποιες θεματικές, πού θα κάτσουν... για να φτάσουμε ένα 24ωρο πριν από το ντιμπείτ να συναντηθούμε οι δημοσιογράφοι.

Οταν επιχειρήσαμε να βάλουμε έναν μικρό όρο, άρχισαν τα κομματικά επιτελεία να διαφωνούν, και για να μην κινδυνεύσουμε να τιναχτεί στον αέρα το ντιμπέιτ και το χρεωθούμε οι δημοσιογράφοι προχωρήσαμε. Πιστεύαμε ότι από το τίποτα έστω κι έτσι κάτι θα έβγαινε. Τελικά, ακόμα και για τους πολιτικούς αρχηγούς που το συμφώνησαν ήταν μια εξαιρετικά βαρετή διαδικασία, και το παραδέχτηκαν κιόλας».

«Το ενδιαφέρον θα ήταν -σημειώνει η Μαρία Χούκλη- αν ένας πολιτικός είχε ενστάσεις και αντεπιχειρήματα όταν μιλάει ο άλλος. Με επτά ανθρώπους δεν γίνεται αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει η μορφή οπωσδήποτε, χωρίς αυτό να αποκτά πολιτική σημασία. Δηλαδή, έχει ενδιαφέρον να συναντηθούν Τσίπρας - Λαφαζάνης με δημοσιογράφους, οι οποίοι θα αποφασίσουν τα ερωτήματα. Ή Κουτσούμπας - Λαφαζάνης, Μεϊμαράκης - Τσίπρας, τα κόμματα του λεγόμενου φιλοευρωπαϊκού τόξου κ.ά. Τέτοιου είδους συζητήσεις θα είχαν ενδιαφέρον, και όχι μόνο προεκλογικά...»

Για τις τρεις κυρίες από τις τέσσερις όλοι έπαιξαν τους ρόλους τους προσπαθώντας να μη χάσουν, αλλά για την Ολγα Τρέμη «κερδισμένοι είναι οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων. Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων ήρθαν στην τηλεμαχία με μια συντηρητική προσέγγιση. Για εκείνους είναι πολύ ισχυρό το διακύβευμα. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων που δεν είχαν τόσο αυτό το άγχος μπόρεσαν, κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία...»

«Με εντυπωσίασε -προσθέτει η Μάρα Ζαχαρέα- ότι ενώ ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε, ξαφνικά οι πολιτικοί αρχηγοί συνειδητοποίησαν πως οι όροι που είχαν συμφωνηθεί για την ερώτηση που θα έκανε ο ένας στον άλλο δεν τους άρεσαν. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποφάσισαν στο “και πέντε” ότι δεν τους άρεσε και δεν το έκαναν νωρίτερα.

» Με εντυπωσίασε που ενώ οι ίδιοι έβαλαν τους συγκεκριμένους κανόνες, μετά τη λήξη της εκπομπής έβγαιναν στις κάμερες και έλεγαν ότι δεν τους άρεσαν και το βρήκαν βαρετό. Μου θυμίζει, δηλαδή, λίγο το Μνημόνιο: το υπογράφουν, το ψηφίζουν και μετά λένε ότι δεν τους αρέσει. Οφείλω να πω επίσης πως εκτιμώ ως λανθασμένη την απόφαση να μη μετέχει ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χ.Α. Οποια άποψη κι αν έχει κανείς για τον ίδιο και το κόμμα του, από τη στιγμή που είναι δημοκρατικά εκλεγμένο έπρεπε να συμμετέχει. Διότι, όταν μετέχουν όλοι οι άλλοι και μετά η κοινή γνώμη λέει “δεν μας άρεσε η τηλεμαχία”, ποιος κερδίζει; Αυτός που έλειπε...»

Καταλήγοντας η Σία Κοσιώνη σημειώνει: «Ολο αυτό υποτιμά τους ίδιους, τους γλαστροποιεί, υποτιμά και προσβάλλει τη δουλειά των δημοσιογράφων, αλλά πάνω απ’ όλα υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου και ειδικά την ανάγκη του αυτές τις εποχές να πάρει σοβαρές απαντήσεις. Αυτό είναι το τρίπτυχο της αποτυχίας του ντιμπέιτ...»

Οταν ρωτάμε την Ολγα Τρέμη για την... προσωπική αιχμή του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζει: «Δεν ήταν προσωπική αιχμή. Το συζήτησα και με τους συναδέλφους και είχαν μια παρεμφερή ερμηνεία. Υπήρξε μια ατάκα από την πλευρά του που, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούσε μια σκιά για τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

»Δεν μας ενδιαφέρουν τα κανάλια, δεν είμαστε μέτοχοί τους, είμαστε όμως επαγγελματίες και πρέπει να προστατεύουμε την προσωπική μας αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Δεν ήθελα, λοιπόν, να μείνει αναπάντητη αυτή η σκιά καχυποψίας...»

 

MEDIA
Στο Ραδιομέγαρο όπως παλιά
Το σκηνικό θύμιζε το τελευταίο ντιμπέιτ του 2009, πριν από το μαύρο του Σαμαρά στην ΕΡΤ, κι αν προσθέσει κανείς το τρακ κάποιων, τα μπερδέματα στην ώρα προσέλευσης των αρχηγών και κάποια τραγελαφικά απρόοπτα,...
Στο Ραδιομέγαρο όπως παλιά
MEDIA
Γυναικεία υπόθεση από πλευράς δημοσιογράφων το ντιμπέιτ
Ακόμα ένα ντιμπέιτ, όλων των πολιτικών αρχηγών, έξι χρόνια μετά το τελευταίο, θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Τετάρτη (9/9) και ας ελπίσουμε να είναι λιγότερο… αποστειρωμένο από τα προηγούμενα.
Γυναικεία υπόθεση από πλευράς δημοσιογράφων το ντιμπέιτ
MEDIA
Press Cafe: Μυαλοφυγόδικοι εναντίον κουφιοκεφαλάκηδων...
​★ Η Ενημέρωση είναι θεμέλιο της δημοκρατίας η οποία και δεν τρομοκρατείται. Ορισμένοι όμως το λένε αλλά εξακολουθούν να μην το έχουν εμπεδώσει. Στη χώρα «όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα» δυστυχώς δεν φαίνεται να...
Press Cafe: Μυαλοφυγόδικοι εναντίον κουφιοκεφαλάκηδων...
MEDIA
Κι όμως η ενημέρωση έχει ακόμα... πέραση
«Πάει ο παλιός ο χρόνος...» λέει το γνωστό πρωτοχρονιάτικο άσμα και το 2015, όπως δείχνουν και οι αριθμοί, αποχαιρέτησε με τους τηλεθεατές να δείχνουν ακόμα και στο τέλος της χρονιάς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για...
Κι όμως η ενημέρωση έχει ακόμα... πέραση
MEDIA
Αλλαγές στον… χάρτη των τηλεοπτικών εκλογών
Μπορεί στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας μετά τα εκλογικά αποτελέσματα να μην άλλαξε και τίποτα το ιδιαίτερο από τις προηγούμενες βουλευτικές, στον τηλεοπτικό… χάρτη όμως τη βραδιά των εκλογών άλλαξαν αρκετά...
Αλλαγές στον… χάρτη των τηλεοπτικών εκλογών
MEDIA
«Νούμερα» υψηλά για την ενημέρωση
Η χρονιά που διανύουμε είναι ξεκάθαρα χρονιά ενημέρωσης, αφού οι διαρκείς και κρίσιμες εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο οδήγησαν όχι μόνο περισσότερους πολίτες μπροστά στις μικρές τους...
«Νούμερα» υψηλά για την ενημέρωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας