• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.9°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.7°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%

«Σχόλια του Τρίτου» του Μάνου Χατζιδάκι

«Τρίτο» με επαναλήψεις διαμάντια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα το καλό κι ένα το κακό νέο για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ας αρχίσουμε από τα άσχημα: δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εξωτερικών ραδιοφωνικών παραγωγών, με αποτέλεσμα ο σταθμός να μην παρουσιάζει καινούργιο πρόγραμμα και να παίζει μόνο επαναλήψεις.

Το καλό είναι πως το Τρίτο διαθέτει τεράστιο αρχείο ώστε το κενό να μη φαίνεται και πολύ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά μερικές φορές οι εκπομπές του απώτερου παρελθόντος μοιάζουν με όαση μέσα στο σύγχρονο ραδιοφωνικό τοπίο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: όλη την προηγούμενη εβδομάδα περάσαμε κάποια πρωινά με επαναλήψεις εκπομπών του αξέχαστου Κώστα Γιαννουλόπουλου, τα πιο ωραία τζαζ πρωινά του Τρίτου. Μέσα σε ένα άνυδρο, στεγνό προεκλογικό ραδιοφωνικό περιβάλλον ακούγαμε τον μοναδικό Γιαννουλόπουλο να μας ταξιδεύει με τη φωνή του και τις μουσικές του επιλογές.

Το πρόβλημα με τις συμβάσεις των εξωτερικών παραγωγών δεν είναι καινούργιο στην ΕΡΑ. Kάποιοι από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Τρίτο κυρίως αλλά και το Kosmos FM λιγότερο, προκειμένου να λειτουργήσουν υπέγραφαν συμβάσεις με εταιρείες για το πρόγραμμά τους.

Ναι, μη σας φαίνεται παράξενο, συνέβαινε επί ΝΕΡΙΤ αλλά και επί ΕΡΤ παλιότερα. Τόσο κόσμο είχαν κι έχουν στην Αγία Παρασκευή, κι όμως, για να καταφέρουν να βγάλουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε κάποια ραδιόφωνά τους αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε εξωτερικούς συνεργάτες. Σουρεαλιστικό, έτσι; Δεν ανανέωσαν λοιπόν τις τωρινές συμβάσεις και προσωρινή παύση για το Τρίτο Πρόγραμμα.

Τι να κάνουν επομένως στην ΕΡΑ, αναγκάστηκαν να ψάξουν στο αρχείο του Τρίτου για να τα βγάλουν πέρα. Ετσι, όλο τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάζουν παλιότερες εκπομπές. «Η επιλογή των εκπομπών του αφιερώματος υπήρξε δύσκολη ως διαδικασία, καθώς η ποιότητα και ο πλούτος του περιεχομένου του αρχείου μεταδόσεων του Τρίτου Προγράμματος είναι μεγάλος για να περιοριστεί σ’ ένα μηνιαίο αφιέρωμα» λένε από την ΕΡΤ. «Ολοι οι παραγωγοί του Τρίτου εργάστηκαν προκειμένου να σταχυολογήσουν και να παρουσιάσουν στους σταθερούς, αλλά κυρίως στους νεότερους ακροατές του Τρίτου, αγαπημένες και σημαντικές εκπομπές λόγου, μουσικής, σπάνιων ηχογραφήσεων και μεγάλων αφιερωμάτων».

Το πρόγραμμα υπάρχει στο site της ΕΡΤ και αν το δείτε θα βρείτε διαμαντάκια. Εκπομπές του Γιαννουλόπουλου θα ακούσουμε και αυτή την εβδομάδα, Παρασκευή και Σάββατο στις 12 το μεσημέρι. Ενώ το Σάββατο στις 11 το πρωί θα μεταδοθούν κάποια από τα περίφημα «Σχόλια του Τρίτου» του Μάνου Χατζιδάκι. Επίσης, κάθε βράδυ στις 9 μεταδίδεται ένα θεατρικό έργο, από Γρηγόριο Ξενόπουλο έως και Μποστ λόγου χάριν. Αληθινοί θησαυροί. Συγκίνηση.

Οχι βέβαια πως μπορεί να συνεχιστεί εσαεί αυτή η κατάσταση. Κάτι πρέπει να κάνουν στην ΕΡΤ με το... ζήτημα. Στην ΕΡΤ στην οποία, σημειωτέον, οι εργαζόμενοι πληρώνονται έναντι.

 

MEDIA
Οι συντονιστές στην Ελληνική Ραδιοφωνία
Συμπληρώθηκαν και οι υπόλοιπες θέσεις... ευθύνης στην Ελληνική Ραδιοφωνία της νέας, λέμε τώρα, ΕΡΤ. Την Παρασκευή αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι διορισμοί των προσώπων που ορίζονται ως συντονιστές και η θητεία...
Οι συντονιστές στην Ελληνική Ραδιοφωνία
MEDIA
Οι «παράνομοι» της ERTopen
Ενώ λειτούργησε κάτω από τη σκέπη της ΠΟΣΠΕΡΤ και στήθηκε από τους απολυμένους, χθες συνελήφθησαν ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, και ο Δημήτρης Κούνης, ταμίας, γιατί εξέπεμπε παράνομα σε...
Οι «παράνομοι» της ERTopen
MEDIA
Με τον «αΕ.ΡΑ.» της νέας ΕΡΤ
Η καινούργια «Ε.ΡΑ.» (Ελληνική Ραδιοφωνία) θα βρίσκεται στον αέρα την 11η του μηνός. Κι ετοιμάζεται για την καινούργια εποχή της με διευθυντή τον Γιώργο Γιουκάκη, ευχόμαστε χωρίς τα υλικά του παρελθόντος.
Με τον «αΕ.ΡΑ.» της νέας ΕΡΤ
MEDIA
Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ»
Η ταινία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ» η καταγραφή της πορείας 8 χρόνων του ανήλικου Κούρδου πρόσφυγα Ραφίκ Ντάγοντ, από τη Συρία μέχρι την Ουγγαρία, συμμετέχει στο επίσημο...
Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ»
MEDIA
«To τάβλι» και Αλκης Αλκαίος στον «Αθήνα 9.84»
Αυτό που ξεκίνησε ο «Αθήνα 9.84» με μια ραδιοφωνική συναυλία κάθε Κυριακή και μια ραδιοφωνική θεατρική παράσταση κάθε Δευτέρα είναι πράγματι πολύ καλό.
«To τάβλι» και Αλκης Αλκαίος στον «Αθήνα 9.84»
MEDIA
Κουκουλοφόρος στην ΕΡΤ
Το βίντεο είναι απολαυστικό. Και οι στίχοι με τα ΜΑΤ να τρώνε ξύλο από τα παιδιά με τις μολότοφ, ακόμα περισσότερο. Ναι, αυτή είναι η ΕΡΤ που θέλουμε.
Κουκουλοφόρος στην ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας