Μετά και την εξαγορά δύο ραδιοσταθμών από τον Γιάννη Αλαφούζο, είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τον ιδιοκτησιακό χάρτη των FM της Αττικής, να δούμε πόσοι μεγάλοι ή και πιο μικροί ραδιοφωνικοί όμιλοι υπάρχουν τώρα στα ερτζιανά.
Κατ' αρχάς αυτός με τις μεγαλύτερες ακροαματικότητες είναι ο όμιλος της Frontstage, της Αλεξάνδρας Δασκαλοπούλου. Διαθέτει 5 ραδιόφωνα. Τον έντεχνο Μελωδία 99.2 που αποτελεί κλασική αξία, τον ροκ Red 96.3, τον Hit 88.9 που παίζει μόνο ξένες επιτυχίες, τον εναλλακτικό (ξένο) En Lefko 87.7 και το Kids Radio 88.6, το μοναδικό παιδικό ραδιόφωνο στην Αθήνα.
Πλέον, και ο όμιλος του ΣΚΑΪ, του Γιάννη Αλαφούζου, διαθέτει 5 ραδιόφωνα: Τη ναυαρχίδα του, κατ' αρχάς, τον ενημερωτικό ΣΚΑΪ 100.3, τον Νο 1 αθλητικό ραδιοσταθμό της Αθήνας bwinΣΠΟΡ FM 94.6, τον έντεχνο Μέντα 88, τον εναλλακτικό Pepper 96.6 κι ένα ακόμα ραδιόφωνο στους 104FM, χωρίς όνομα προς το παρόν, με ξένες επιτυχίες.
Οι Αττικές Εκδόσεις συγκεντρώνουν τα ίδια πάνω κάτω ποσοστά στις ακροαματικότητες, διαθέτοντας τέσσερα μουσικά ραδιόφωνα. Τον Athens DeeJay 95.2 με τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο, τον Rock FM 96.9 που παίζει (τι άλλο;) ροκ, τον ηλεκτρονικό Best 92.6 και τον ελληνικό λαϊκο-πόπ Λάμψη 92.3.
Ο Ομιλος Βαρδινογιάννη διαθέτει τρία ραδιόφωνα: τον ενημερωτικό Alpha 98.9, που δεν τα πηγαίνει καλά στις ακροαματικότητες, τον λαϊκο-πόπ Δρόμο 89.8, που σαρώνει στις ακροαματικότητες και, τέλος, τον Δίεση 101.3, που σαρώνει επίσης, παίζοντας ελληνικά και ξένα τραγούδια ανακατεμένα. Καλά τραγούδια, σημειωτέον.
Και το Politis Group του Χάρη Πολίτη μετρά τρία ραδιόφωνα. Το Sfera 102.2, που μεταδίδει ελληνικά λαϊκά και ποπ, το νεανικό Music 89.2 με ξένες επιτυχίες και το Pride 98.6 με ελληνικά και ξένα τραγούδια σε πιο happy φάση.
Το Antenna Group του Θοδωρή Κυριακού έχει δύο μουσικά ραδιόφωνα, ένα με ελληνικά λαϊκο-πόπ άσματα, τον Ρυθμό 94.9, κι ένα με ξένα τραγούδια, soft, τον Easy 97.2.
Δύο ραδιόφωνα διαθέτει και το Real Group, που ανήκει κατά 50% στον Νίκο Χατζηνικολάου και κατά 50% στον Ανδρέα Κουρή. Το ενημερωτικό Real 97.8 και το μουσικό Ελληνικός 93.2 με έντεχνα επίσης.
Με δύο ξένα μουσικά ραδιόφωνα είναι και ο Ομιλος Κωστάκη (του Τάκη Κωστάκη), τον Kiss 92.9, που παίζει επιτυχίες για ενηλίκους (επιτυχίες από τη δεκαετία του '80 και του '90), και τον νεοσύστατο Rebel 105.2 με ροκ κομμάτια.
Αυτοί είναι οι ιδιωτικοί όμιλοι, αλλά ωστόσο υπάρχει και ένας δημόσιος όμιλος, της ΕΡΤ, η Ελληνική Ραδιοφωνία. Εχει το ενημερωτικό Πρώτο Πρόγραμμα που το ακούνε ελάχιστοι, το ιστορικό Δεύτερο Πρόγραμμα με την καλή ελληνική μουσική που όλο και βελτιώνεται, το λόγιο Τρίτο Πρόγραμμα με την κλασική, ως επί το πλείστον, μουσική, το ξένο και πολυ-πολιτισμικό Kosmos FM, την αθλητική ΕΡΑ Σπορ και το σχετικά καινούργιο Zeppelin 106.7 που παίζει ροκ μουσική.
Τριήμερο με την ERTFLIX και το Cinobo
H συνδρομητική πλατφόρμα της ΕΡΤ αποτελεί μια καλή, δωρεάν επιλογή για ταινίες και σειρές αυτές τις μέρες που θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Φιλοξενεί, ας πούμε, περισσότερες από 90 ταινίες: «Leaving Vegas», «Αυτή η νύχτα μένει», «Δεν ήσουν ποτέ εδώ» με τον Χοακίν Φίνιξ, «Chaplin» με τον Ρόμπερτ Ντάουνινγκ Τζούνιορ, Γούντι Χάρελσον στη βιογραφία του προέδρου Τζόνσον «LBJ», την «Εαρινή σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη κ.ά. Αλλά έχει και 35 σειρές, 17 ελληνικές και 18 ξένες: τη σπουδαία Εμιλι Γουάτσον στο «Apple Tree Yard», το «ZeroZeroZero», το «One Captain» για τον Φραντσέσκο Τότι, «Η κατάρρευση» κ.ά. Εκεί υπάρχει και η «Νύχτα του Αυγούστου», καθώς και άλλες ελληνικές σειρές της ΕΡΤ. Στο ΕRTFLIX βρίσκουμε, τέλος, 120 ντοκιμαντέρ όλων των ειδών.
Το Cinobo, όπως σας έχουμε πει, είναι μια σπουδαία σινεφίλ πλατφόρμα. Ελληνική! Και παρουσιάζεται πλήρως ανανεωμένη, με νέο look και νέες δυνατότητες. Για δείτε εδώ τι λέει: «Στο νέο Cinobo, οι χρήστες έχουν πλέον “φωνή”. Εχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν το προσωπικό τους προφίλ, να το διαμορφώσουν με username και εικόνες της επιλογής τους και να αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους συνδρομητές μέσα από ταινίες. Bάζουν αστεράκια, γράφουν κριτικές, διαβάζουν κριτικές άλλων. Δημιουργούν δικές τους λίστες ταινιών με δικές τους θεματικές, τις μοιράζονται με τα μέλη του community ή στα social media τους, τις στέλνουν σε δικά τους πρόσωπα ως προτάσεις.
Πλέον δεν αναζητάς μόνο με βάση τίτλο, σκηνοθέτη, ηθοποιό, γλώσσα, είδος ή φεστιβάλ, αλλά και μέσω του μενού Εξερεύνηση Αλλιώς, όπου βλέπεις όλες τις συλλογές, φιλμογραφίες και τα είδη σε λίστα -στην πλατφόρμα υπάρχουν τα πάντα, από γουέστερν, εποχής και αισθηματικά, μέχρι θρίλερ, sci-fi και ντοκιμαντέρ. Ανακαλύπτεις ταινίες που σε ενδιαφέρουν, βλέπεις λίστα με τις παρόμοιες προτάσεις ταινιών και, πλέον, και τη γνώμη του κοινού». Τι περιέχει η πλατφόρμα: «Τις μεγαλύτερες συλλογές νέου ελληνικού σινεμά και ταινιών βραβευμένων στα Οσκαρ και τα σημαντικότερα φεστιβάλ, μία συλλογή κλασικού σινεμά και φεστιβαλικών ανακαλύψεων, μαζί με τις αποκλειστικές πρεμιέρες νέων κυκλοφοριών». Επίσης, εγκαινίασε τα Big Shorts, τη νέα ενότητα αφιερωμένη σε Ελληνες δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, με τη φιλμογραφία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Βασίλη Κεκάτου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας