Καμαρώνει η ΕΡΤ για το ΕRTFLIX, καμαρώνει και θριαμβολογεί. Και πολύ καλά κάνει, μπορώ να σας πω. Διότι το ΕRTFLIX είναι πραγματικά μια εξαιρετική κίνηση της τωρινής διοίκησης της ΕΡΤ. Οk, δεν είναι κάτι καινούργιο, μια και αποτελεί μετεξέλιξη του ΕΡΤ Hybrid, και σίγουρα έπαιξε ρόλο και η πανδημία που εκτόξευσε όλες τις streaming πλατφόρμες παγκοσμίως. Αυτά, ωστόσο, δεν μειώνουν την αξία καθώς και την επιτυχία του εγχειρήματος. Να είμαστε δίκαιοι, όσα και αν καταλογίζουμε στην ΕΡΤ και τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Ζούλα.
Την περασμένη Τρίτη μάς έκαναν την παρουσίαση του ΕRTFLIX, μιας και πρώτη φορά διέθεταν στατιστικά στοιχεία. Μόνο τον Οκτώβριο η πλατφόρμα δέχτηκε 9,7 εκατομμύρια επισκέψεις. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ΕRTFLIX «στην ουσία υπερδιπλασιάζει την πραγματική τηλεθέαση των τριών καναλιών της ΕΡΤ. Τα τρία κανάλια της ΕΡΤ (ΕΡΤ1, 2, 3) έχουν συνολικά -βάσει της Νielsen- μια μέση τηλεθέαση που στο λεγόμενο μερίδιο αντιστοιχεί στο 9% με 10% της συνολικής τηλεθέασης. Το ποσοστό αυτό αναλογεί μεσοσταθμικά σε περίπου 200.000 τηλεθεατές κάθε ημέρα. Σε αυτούς, λοιπόν, έρχονται να προστεθούν άλλες 295.000 ημερήσιες επισκέψεις στο ΕRTFLIX».
Το 66% των χρηστών του ΕRTFLIX δεν μπαίνει στην πλατφόρμα της ΕΡΤ από τις τηλεοράσεις του, αλλά από υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ που δεν μετριούνται από τη Nielsen. Το 28% των τηλεθεατών μπαίνει στο ERTFLIX από κινητό τηλέφωνο, το 25% από υπολογιστές και το 13% από τάμπλετ. Σε αριθμούς, από τις 2 εκατ. επισκέψεις που δέχεται κάθε εβδομάδα το ERTFLIX μόνον οι 700.000 γίνονται μέσα από την τηλεόραση. Οι «υπόλοιπες» 1,3 εκατ. γίνονται μέσα από άλλες συσκευές και δεν είχαν καταγραφεί ποτέ έως τώρα.
Ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην παρουσίαση είπε και τα παρακάτω σχετικά με την ετεροχρονισμένη θέαση, τη θέαση δηλαδή μιας σειράς μετά την ημέρα της προβολής της: «Από την αρχή της τηλεοπτικής σεζόν η Nielsen έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στα κανάλια της μέτρησης ετεροχρονισμένης θέασης των προγραμμάτων τους για τις 7 πρώτες μέρες από την ημέρα προβολής τους. Η παραδοχή αυτή έγινε, καθώς η Cosmote και η Νova προσφέρουν τη δυνατότητα στους συνδρομητές τους να παρακολουθήσουν τα προγράμματα όλων των καναλιών μόνον για 7 μέρες μετά την προβολή τους. Είναι ήδη εντυπωσιακό ότι σ’ αυτό το ανακοινώσιμο Top 10 της Nielsen για 9 εβδομάδες, από τις 13/9-7/11, οι έξι σειρές στις δέκα είναι παραγωγές της ΕΡΤ».
Εδώ, ωστόσο, να διευκρινίσουμε εμείς, γιατί η ΕΡΤ το πάει πονηρά, ότι οι έξι σειρές στις δέκα που είναι παραγωγές της ΕΡΤ δεν είναι πρώτες σε τηλεθέαση (συνολικά) αλλά πρώτες σε αύξηση του ποσοστού τους. Αν δηλαδή το «Maestro» στο Mega το βλέπει live 2 εκατομμύρια κόσμος και το «Κάνε ότι κοιμάσαι» το βλέπουν 200 χιλιάδες, λογικό είναι το δεύτερο μετά να παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της ετεροχρονισμένης θέασης.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ έδωσε και στοιχεία για τις πρώτες θέσεις δημοτικότητας στο ERTFLIX. Τα 9 διπλά επεισόδια του «Κάνε ότι κοιμάσαι» δέχτηκαν περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επισκέψεις και ακολουθούν το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» με 1,4 εκατ., τα «Καλύτερά μας χρόνια» με 1,1 εκατ., «Τα Νούμερα» με 840.000 προβολές, το «Φλόγα και άνεμος» και η «Νύχτα του Αυγούστου» με περισσότερες από 500.000 προβολές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας