• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.7°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 7.4°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 12.2°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 10.6°C
  1 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  7 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  7 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.8°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.4°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπουδαία διεθνής διάκριση για τον Τάσο Κωστόπουλο

 • A-
 • A+
Ο ιστορικός και συνάδελφός μας στην «Εφ.Συν.» είναι ένας από τους τέσσερις επιστήμονες ελληνικών ερευνητικών κέντρων ή ΑΕΙ που απέσπασαν χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC), στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού για «επιχορηγήσεις εκκίνησης» (Starting Grants 2022).

Ο Τάσος Κωστόπουλος της «Εφ.Συν.», μεταδιδακτορικός ερευνητής κατά την τελευταία τριετία στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΜΣ-ΙΤΕ), είναι ένας από τους τέσσερις επιστήμονες ελληνικών ερευνητικών κέντρων ή ΑΕΙ που απέσπασαν χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC), στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού για «επιχορηγήσεις εκκίνησης» (Starting Grants 2022).

Οι επιχορηγήσεις αυτές απονέμονται κάθε χρόνο, ύστερα από πολύμηνη κι εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία ανταγωνιστικής αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων που υποβάλλουν επιστήμονες με διδακτορικό τίτλο ηλικίας 2-7 χρόνων, και θεσμικά υπάγονται στο κεντρικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε., «Ορίζων Ευρώπη» (Horizon Europe). Στόχος του θεσμού, σύμφωνα με το ERC, είναι «η υποστήριξη εξατομικευμένων ερευνητών που ξεκινούν τη δική τους ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα ή πρόγραμμα και μπορούν να επιδείξουν την πρωτοπόρα φύση, τις φιλόδοξες επιδιώξεις και το υλοποιήσιμο της επιστημονικής πρότασής τους». Κατά τη σχετική διαδικασία, αξιολογούνται τόσο οι ίδιες οι προτάσεις όσο και το συνολικό έργο των υποψηφίων, με έμφαση στην ικανότητά τους να διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα επιδεικνύοντας δημιουργική ανεξαρτησία σκέψης.

Κατά τον φετινό διαγωνισμό επιλέχθηκαν συνολικά 406 προτάσεις, 116 από τις οποίες αφορούν τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών, 168 εκείνον των θετικών επιστημών και 124 τον κλάδο των επιστημών Υγείας. Από την Ελλάδα, χρηματοδότηση απέσπασαν δύο ερευνητές επιστημών Υγείας (οι Εμμανουήλ Φρουδαράκης, του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, και Κώστας Παλληκαράς, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ), ένας από τον κλάδο των θετικών επιστημών (Γρηγόριος Φουρνόδαυλος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης) και από τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών ο ιστορικός Τάσος Κωστόπουλος (ΙΜΣ-ΙΤΕ). Στους επιτυχόντες συγκαταλέγονται ακόμη τρεις Ελληνες επιστήμονες, από ιδρύματα του εξωτερικού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα που πρότεινε και θα διευθύνει ο Τάσος Κωστόπουλος αφορά τις επιπτώσεις του Μακεδονικού Ζητήματος στην εσωτερική πολιτική και κοινωνική ζωή όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Οθωμανική Αυτοκρατορία/Τουρκία), από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Θα απασχολήσει δεκαπέντε ιστορικούς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία, θα διαρκέσει πέντε χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί από το ERC με 1,4 εκατομμύριο ευρώ.

Σημειωτέον ότι το παραπάνω πρόγραμμα είναι το έκτο στον κλάδο της Ιστορίας-Αρχαιολογίας που έχει εγκριθεί από το ERC για ερευνητές ελληνικών ιδρυμάτων κατά τα 16 χρόνια της λειτουργίας του (από το 2007). Πέντε απ’ αυτά τα προγράμματα διεξάγονται ή θα διεξαχθούν από το ΙΜΣ-ΙΤΕ κι ένα, προϊστορικής αρχαιολογίας, από το ΑΠΘ· τα τρία αφορούν επιχορηγήσεις «εκκίνησης», ενώ τα υπόλοιπα τρία «εδραίωσης» (Consolidator Grants), προτάθηκαν δηλαδή από ερευνητές με πιο μακροχρόνια μεταδιδακτορική εμπειρία. Σε όλη την Ευρώπη εγκρίθηκαν φέτος 16 προγράμματα Ιστορίας ή Αρχαιολογίας. Εκτός από το ΙΜΣ-ΙΤΕ, πανεπιστήμια της Ιταλίας, του Βελγίου και της Βρετανίας απέσπασαν από τρία, της Αυστρίας δύο, ενώ της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Εσθονίας από ένα.

Από εμάς συγχαρητήρια στον (και) συνάδελφό μας και καλή συνέχεια στην ενδιαφέρουσα έρευνά του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Παγιδευμένοι στον παράδεισο: Αποκαλυπτική έρευνα στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
Τι κρύβεται πίσω από το success story της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα; Μια μεγάλη Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ΜIIR) φέρνει στο φως...
Παγιδευμένοι στον παράδεισο: Αποκαλυπτική έρευνα στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
MEDIA
Με σημαία την έρευνα
Εφτά χρόνια κυνηγώντας θέματα που μας πείσμωσαν, που μας θύμωσαν, που μας συνεπήραν, που μας συγκίνησαν, που τ’ αγαπήσαμε. Η επιλογή που κάνουμε σε αυτό το αφιέρωμα είναι μόνο ενδεικτική: μερικοί κομβικοί...
Με σημαία την έρευνα
MEDIA
Ψηλά η αξιοπιστία της «Εφ.Συν.» στο διαδικτυακό κοινό
Στην τρίτη θέση της λίστας με 15 μέσα ενημέρωσης που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του Ινστιτούτου Reuters για τις ανάγκες της ετήσιας έκθεσης Digital News Report, το efsyn.gr. Το 71% των Ελλήνων χρηστών του...
Ψηλά η αξιοπιστία της «Εφ.Συν.» στο διαδικτυακό κοινό
MEDIA
Προσκρούει στις αντιδράσεις η τροπολογία της κυβέρνησης
Η ταύτιση του Κασιδιάρη με τη Χρυσή Αυγή. Η τακτική της αλλαγής των ονομάτων στην οργάνωση. Το «κόμμα» ως μανδύας της οργανωμένης εγκληματικής δράσης.
Προσκρούει στις αντιδράσεις η τροπολογία της κυβέρνησης
MEDIA
Στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» [04.02.2023]
Σπουδαστές Δραματικών Σχολών: «Περνάμε ό,τι περνάμε και δεν θα έχουμε καν πτυχίο;» • Στοπ στο ναζιστικό έγκλημα, αλλά με σεβασμό στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία • Συγκατοίκηση στην τρίτη ηλικία
Στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» [04.02.2023]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας