• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.3°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  7 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 5.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  84%

«Βόμβες» από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

 • A-
 • A+

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων των δημοσιογράφων καθιστούν το περιβάλλον του Τύπου «ανησυχητικό» και «προκλητικό» δηλώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων παρατηρώντας έλλειψη εμπιστοσύνης, οικονομική αστάθεια και ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η κατασκοπεία και οι κατηγορίες κατά των εκπροσώπων του Τύπου. 

Η Μάια Σεβέρ μίλησε στην EURACTIV Ελλάδας μετά το συνέδριο της Σαμοθράκης που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και ήταν καταπέλτης. Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, συζήτησαν τις απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

«Στο συνέδριο, γίναμε μάρτυρες επιθέσεων από κυβερνητικούς εκπροσώπους λόγω των ευρημάτων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (Media Freedom Rapid Response – MFRR) καθώς και δυσπιστίας ως προς τη συνάφεια της έκθεσης MFRR» σημείωσε αρχικά.

Και συνέχισε λέγοντας πως «τα γεγονότα παραμένουν ξεκάθαρα» επικαλούμενη τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που τράβηξε τη διεθνή προσοχή. «Οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πρόοδος της έρευνας είναι αργή και στερείται ουσιαστικής διαφάνειας, γεγονός που έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» επισήμανε η Σεβέρ.

«Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στην κάλυψη του μεταναστευτικού και τις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους εκπροσώπους του Τύπου να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια (...)», δήλωσε η πρόεδρος.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε αφορά την κάλυψη των διαδηλώσεων όπου οι δημοσιογράφοι «αντιμετωπίζουν επιθετικότητα και παρενόχληση από την αστυνομία και τους διαδηλωτές χωρίς να υπάρχει πολιτική βούληση να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους όταν κάνουν ρεπορτάζ» πρόσθεσε η Σεβέρ.

Στο πάνελ του «Συνεδρίου της Σαμοθράκης», η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη. «Τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν επιθέσεις και κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους» σχολίασε η Σεβέρ.

Όσον αφορά τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων δήλωσε ότι «τα σημερινά γεγονότα με τις υποκλοπές και το Pegasus είναι πράγματι απίστευτα» και επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

«Είναι πραγματικά πρόκληση για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη», είπε.

Ωστόσο, οι υποκλοπές και οι μηνύσεις/αγωγές με στόχο τον εκφοβισμό (SLAPPs) δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν μου εξήγησαν την οικονομική τους κατάσταση. Είναι τόσο άσχημη που αναγκάζονται να κάνουν πολλές δουλειές. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τις δουλειές τους και είναι δύσκολο να βρουν χρόνο για να αγωνιστούν για την ελευθερία της δημοσιογραφίας», δήλωσε η Σεβέρ.

«Όλοι αυτοί είναι σκληρά εργαζόμενοι, ταλαντούχοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, εκτός από τον αγώνα για επιβίωση, αντιμετωπίζουν εμφανή εχθρότητα από πολιτικούς, πιθανή κατασκοπεία και επιθέσεις», δήλωσε η Σεβέρ, προσθέτοντας ότι «πολλοί από αυτούς δέχονται το βάρος των αγωγών SLAPP.

Με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 108η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και τη

δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Reuters να φανερώνει πως η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση, μεταξύ 46 άλλων χωρών, όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν αν ο Τύπος είναι ελεύθερος η Σεβέρ δηλώνει με μια δόση πικρίας: «Φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου το 2022, επανέλαβε τις σημαντικές ανησυχίες της και συνέστησε στην Ελλάδα να ''θεσπίσει νομοθετικά και άλλα προστατευτικά μέτρα για τη βελτίωση της φυσικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων''. Αυτά είναι τα γεγονότα (...)»

Μετά τις επαφές και τις συζητήσεις που με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Σαμοθράκη η Σεβέρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική και προκλητική». Κλείνοντας έδωσε την υπόσχεση ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Δμοσιογράφων «θα βοηθήσει και θα παράσχει κάθε υποστήριξη στους Έλληνες συναδέλφους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα στη σκιά των υποκλοπών
Επίσκεψη στη χώρα μας από την οργάνωση τις επόμενες ημέρες, κατά την οποία θα έχουν επαφές σχετικά με τα σημάδια τρομερής οπισθοδρόμησης στην Ελευθερία του Τύπου.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα στη σκιά των υποκλοπών
MEDIA
Διεθνές «χαστούκι» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Σε συμπεράσματα για τα οποία δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, κατέληξαν έξι διεθνείς οργανώσεις στην έκθεσή τους με τον τίτλο «Ελέγχοντας το μήνυμα: Οι προκλήσεις της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα».
Διεθνές «χαστούκι» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
MEDIA
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: «Η εποχή της προπαγάνδας»
Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι κατά την άσκηση του έργου τους σε ολόκληρο...
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: «Η εποχή της προπαγάνδας»
MEDIA
Στρατηγέ, έχετε γίνει έρμαιο
Τι να υποψιαστούμε, τι να συμπεράνουμε; Ότι αντάλλαξε τη σιωπή του με την ανανέωση της θητείας του; Ή, μήπως, ότι εκβιάζεται;
Στρατηγέ, έχετε γίνει έρμαιο
MEDIA
Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα βάζουν στη θέση του τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα «πραγματικά επικίνδυνο κοκτέιλ» απειλών για την ελευθεροτυπία, απαντούν στις «μπούρδες» του πρωθυπουργού.
Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα βάζουν στη θέση του τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας