• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 6.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 3.5°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.1°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  4 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  4 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  64%

Στο πλευρό Κανταράκη και ο Μηταράκης, είχε πάρει θέση υπέρ της παλαιότερα, με δημόσια ανάρτηση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SLAPP αγωγή εναντίον δημοσιογράφου στη Χίο

 • A-
 • A+
Η διοικήτρια του νοσοκομείου του νησιού ζητεί 100.000 ευρώ από ιστοσελίδα που δημοσίευσε τεκμηριωμένες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της ● «Αυτά τα λένε αναρχικοί και κομμουνιστές», υποστήριξε ο βασικός μάρτυράς της.

Με το συντριπτικό επιχείρημα ότι «αυτά τα λένε αναρχικοί και κομμουνιστές» παρουσιάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χίου ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην εκδίκαση της αγωγής της διοικήτριας του Νοσοκομείου Χίου, Ελένης Κανταράκη, εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή και της ιστοσελίδας Astraparis.gr για τη σωρεία αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του πρώτου, που αφορούν τη λειτουργία της στη θέση ευθύνης που της ανατέθηκε.

Η κυρία Κανταράκη, μέσω αυτής της αγωγής SLAPP, ζητά το ποσό των 100.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο, θεωρώντας τα δημοσιεύματα αναληθή και συκοφαντικά ως προς την ίδια, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους συνοδεύονταν από πλήθος επίσημων στοιχείων και δηλώσεων αρμοδίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η υπόθεση ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο με κόστος σαφώς αυξημένο, σε σχέση με αυτό της ανανέωσης συμβάσεων των εργαζομένων που υπήρχαν. Και ενώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και προκύπτουν τόσο μέσα από τις αποφάσεις του Δ.Σ. του νοσοκομείου, όπως αναρτώνται στη Διαύγεια, όσο και από τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων που εκπροσωπείται στη διοίκηση, η αγωγή επιμένει να χαρακτηρίζει ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα. Οπως προκύπτει, στόχος της διοικήτριας δεν είναι η δικαίωση, αλλά η φίμωση της δημοσιογραφικής κριτικής και έρευνας.

Ανάμεσα στα «αμαρτήματα» του δημοσιογράφου, η αναπαραγωγή καταγγελιών του Σωματείου για συγχρωτισμό ασθενών κόβιντ με άλλους, την περίοδο της πανδημίας, η αρθρογραφία για υπαρκτή πρόταση πώλησης οικοπέδου ιδιοκτησίας του νοσοκομείου σε πολυεθνική, η ένταση που προκλήθηκε σε τμήμα του νοσοκομείου μεταξύ εργαζομένων και η παύση της προϊσταμένης μετά από εργασιακό μπούλινγκ που υπέστη κ.ά.

Ολα τα ζητήματα είτε είχαν προβληθεί μέσω ανακοινώσεων από το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου είτε αναδείχθηκαν στο πλαίσιο εργασιών του κοινοβουλίου και από σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε, με τη μαρτυρία του στη δίκη, την αλήθεια των ρεπορτάζ.

Η ελευθεροτυπία

Από την άλλη, για τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, γιατρό - αναισθησιολόγο, το «ΣΕΣΝΟΧ ελέγχεται από κομμουνιστές και αναρχικούς» και, ως φαίνεται για τον ίδιο, αυτά που καταγγέλλουν, ακόμα και αν είναι αλήθεια, προφανώς δεν πρέπει οι δημοσιογράφοι να τα λαμβάνουν υπόψη…

Το πλέον ανησυχητικό, ότι και η έδρα, με πρόεδρο τον κ. Ευστάθιο Μερκούρη, φάνηκε να ακούει με προσοχή τέτοιου είδους επιχειρήματα. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ανέδειξε την ορθότητα των ρεπορτάζ, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας, που πλήττεται βάναυσα από τέτοιου είδους εξοντωτικές αγωγές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρ’ όλο που η κ. Κανταράκη προσέφυγε ως πολίτης, ζητώντας 100.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση, τον δικηγόρο της εξ Αθηνών, Πέτρο Τσαντίλα, τον πληρώνει το Νοσοκομείο Χίου, κάτι που δεν ισχύει βέβαια για τους δικηγόρους του Γιάννη Στεβή, Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Κάργατζη, οι οποίοι αμείβονται από τον κατηγορούμενο δημοσιογράφο. Το δικαστήριο από την πλευρά του επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αγωνία Μηταράκη να ξεκινήσει τα έργα της υπερδομής για να μη χαθεί η χρηματοδότηση
Στόχος του υπουργείου, μετά και τις τρεις απορρίψεις που έχει εισπράξει, η διεκδίκηση κυριότητας όλης της περιοχής, με το Δημόσιο να ισχυρίζεται ότι και ο δρόμος που οδηγεί στο σημείο τού ανήκει.
Αγωνία Μηταράκη να ξεκινήσει τα έργα της υπερδομής για να μη χαθεί η χρηματοδότηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναβολή στη τέταρτη δίκη για τη δομή στο Θόλος της Χίου
Αναβολή για τις 14 Δεκεμβρίου έλαβε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δομή στο Θόλος της Χίου. Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που...
Αναβολή στη τέταρτη δίκη για τη δομή στο Θόλος της Χίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Χίου η προσφυγή του Δημοσίου για το Θόλος
Οι συνήγοροι του δήμου χαρακτήρισαν αόριστη την αίτηση του Δημοσίου, καλώντας τον πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου να την απορρίψει και να οδηγήσει εκ νέου την εκδίκαση στα διοικητικά δικαστήρια.
Εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Χίου η προσφυγή του Δημοσίου για το Θόλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
Στο Πρωτοδικείο Χίου προσφεύγει τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να πετύχει την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας υπερδομής-φυλακής για πρόσφυγες στο Θόλος της Χίου.
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
MEDIA
Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ τις αγωγές SLAPPs
«Μάστιγα για τη δημοσιογραφία» χαρακτηρίζει τις στρατηγικές αγωγές με στόχο τη φίμωση της ενημέρωσης και καταδικάζει τις νομικές ενέργειες κατά δημοσιογράφων, των Reporters United και της «Εφ.Συν.».
Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ τις αγωγές SLAPPs
MEDIA
Σιγά να μην...
Ουδεμία έκπληξη, ήταν αναμενόμενο πως δεν θα παρέπεμπαν δημοσιογράφους στο Ειδικό Δικαστήριο. Ηταν αναμενόμενο πως η αντεισαγγελέας θα απάλλασσε τους εκδότες και δημοσιογράφους Γιάννη Φιλιππάκη, Κώστα...
Σιγά να μην...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας